Profesionalno usmjeravanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Što je to profesionalna orijentacija ili usmjeravanje?

To je stručna pomoć pri odabiru srednje škole, fakulteta ili budućeg zanimanja.

Zašto je profesionalna orijentacija važna u životu pojedinca?

  • da bismo bili sigurniji da buduća škola odgovara sposobnostima i željama djeteta
  • da bismo bili sigurniji u izbor budućeg zanimanja
  • da bismo se informirali koji su trenutno trendovi u zapošljavanju za određena zanimanja

Rad je vrlo važan u našem životu. Njime ne samo da zarađujemo za život, na radu se družimo, nadmećemo, potvrđujemo. Kroz rad rastemo i razvijamo se. Osim toga, radu posvećujemo puno vremena: 7- 8 sati na dan, 5 dana u tjednu, ponekad i više. U prosjeku radimo 35 do 40 godina svog života! Stoga je izuzetno važno dobro odabrati zanimanje. Moglo bi se čak i reći da je odabir zanimanja jedna od najvažnijih odluka u čovjekovu životu. No, najčešće to nije samo jedna odluka, odnosno to nije odluka koja bi se donijela u jednom trenutku.

Izbor zanimanja je zapravo jedan dugotrajan proces koji se ostvaruje nizom odluka što ih donosi pojedinac tijekom svog školovanja. Pri odlučivanju vode ih njihove želje (nerijetko i želje roditelja), zanimljivost posla/fakulteta, mogućnost zapošljavanja s odabranim zanimanjem, kao i moguća zarada. No nije sve tako jednostavno.

Mlade godine

Izbor zanimanja kojim se jednoga dana žele baviti, kao i izbor fakulteta koji će ih pripremiti za željeno zanimanje, težak je u srednjoškolskim godinama. Naime, često mladi još uvijek nisu sigurni što žele postati. Sebe i svoje snage još ne poznaju dovoljno. Često i ne znaju što točno stoji iza kojeg zanimanja. No, odluke se ipak trebaju donijeti.

U tom važnom procesu, odabiru škole ili fakulteta, može pomoći i stručnjak, psiholog. Razgovorom i primjenom posebno konstruiranih upitnika vezanih za profesionalno usmjeravanje psiholog pomaže da krajnja odluka bude dobar balans između:

  • djetetovih želja i interesa
  • njegovih sposobnosti
  • radnih navika (čitaj ocjena)
  • ličnosti

Gore navedene podatke psiholog integrira s podacima dobivenim iz intervjua koje je proveo s djetetom i roditeljima. Izradit će maksimalno personaliziran profil tog pojedinca te mu ponuditi osvrt na trenutne mogućnosti školovanja za njega (ili zapošljavanja) unutar željene domene. Ukratko, psiholog savjetuje gdje bi bilo dobro da na osnovu svih dobivenih podataka osoba ubuduće usmjeri svoje snage, vrijeme i energiju.

Kada ići na profesionalno usmjeravanje?

Proces profesionalne orijentacije/informiranja trebao bi započeti još u 5. ili 6. razredu osnovne škole da bi dijete što ranije počelo razmišljati o budućem zanimanju odnosno srednjoj školi koja će ga polako dovesti do izbora zanimanja. Djetetu treba pomoći da nađe svoj put, na način da ga tijekom djetinjstva odnosno odrastanja izložimo brojnim poticajima iz okoline: sportu, glazbi, kuturi…

Dijete treba puno čitati, kretati se među vršnjacima, baviti se slobodnim aktivnostima koje ne postoje samo da popune slobodno vrijeme, već služe tome da se dijete izgradi, stekne neformalno znanje, nauči izboriti za sebe, razviti samopoštovanje, odnosno naći neko svoje mjesto u društvu.

Autorica: Bojana Smokvina Jokić, mr. spec. klinički psiholog

Preneseno iz časopisa Zdravlje na kvadrat

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.