Prirodnim šamponima do zdrave i njegovane kose

0

Prirodna kozmetika pobuđuje sve veći interes i sve češće postaje dio svakodnevne njege mnogih.

 

Do nedavno je prirodna njega bila uglavnom orijentirana na izradu preparata za njegu lica i tijela, no u zadnje vrijeme se sve više izrađuju i preparati za njegu kose – šamponi i regeneratori. Velika novost na našem tržištu su kruti šamponi. Oni su se pokazali kao veliko iznenađenje mnogima koji su se prvi puta susreli s njima.

Zašto kruti šamponi izazivaju toliko iznenađenje i koja je njihova prednost?

Prednosti krutih šampona su tome što se mogu obogaćivati biljnim uljima (badem, avokado, argan..), maslacima (mango i shea maslac), biljnim praškovima (prah koprive, korjena božura, čička) i dodacima poput provitamina B5, phytokeratina i proteina riže što je daleko teže napraviti u tekućim šamponima.

Biljna ulja će dati kosi (naročito suhoj) potrebnu masnoću i vlažnost, a da pri tome kosa neće biti masna.

Sitno samljeveni bljni materijal koprive, korijena božura i korijena čička reguliraju lučenje sebuma, djeluju umirujuće na iritirano vlasište, umiruju svrbež vlasišta, djeluju protiv prhuti i daju sjaj kosi.

Provitamin B5, proteini riže i phytokeratin se vežu sa našim keratinom u kosi, poboljšavaju hidrataciju, jačaju strukturu kose i daju joj sjaj i mekoću.

Osim toga, kruti šamponi imaju prednost nad tekućim šamponima jer ne zahtijevaju posebnu ambalažu, ne mogu se proliti i zauzimaju malo prostora. Ne mala prednost je i velika iskoristivost krutog šampona, jer je od 100 g  moguće  napraviti 70-80 šamponiranja.

Kruti šamponi se izrađuju od surfaktanta koji je dobiven od kokosa, jako lijepo se pjene i nježni su za kosu.

Prirodni tekući šamponi se izrađuju od šamponske baze  dobivene od kokosovog, palminog i ulja šećerne repice. Dobro se pjeni i vrlo je blaga za kožu i kosu.

Tekuće šampone također možemo obogatiti dodavanjem biljnog glicerola, gela aloe vere, gela crvenih algi, hidrolata, čajeva…

Naravno da se i u krute i u tekuće šampone dodaju i eterična ulja koja imaju bitnu ulogu, a određuju se prema namijeni i tipu kose.

Kako njezi lica prirodnom kozmetikom pristupamo individualno (točno prema određenom tipu kože), tako se isto pristupa i izradi šampona, pa se izrađuju za točno određeni tip kose (suha, masna, tanka..) i problematike (svrbež vlasišta, prhut, ispadanje kose..).

Regeneratori se koriste da bi omekšali kosu i omogućili lakše raščešljavanje, te smanjili pojavu statičkog elektriciteta. Bitan sastojak prirodnih regeneratora je emulgator dobiven od ulja uljane repice i palminog ulja. On daje kosi sjaj i mekoću, olakšava rasčešljavanje, ne iritira kožu i pogodan je za njegu svih tipova kose.

Kako koža nakon prelaska na prirodne preparate izgleda svježije i nahranjeno, tako i kosa vrlo brzo osjeti prednosti i njegujući učinak prirodnih šampona i regeneratora, pa dobije sjaj, volumen i mekoću.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.