Primjena eteričnih ulja u rješavanju problema s kosom

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Primjena eteričnih ulja u rješavanju problema s kosom

Foto: Engin Akyurt, Pixabay

Ne znam što da radim, kosa mi je masna….. upomoć!!

Često me klijenti pitaju ima li pomoći kod problema sa suhom ili masnom kosom, odnosno koja eterična ulja su dobra za suhu ili masnu kosu, za prhut ili za ćelavost.

Kosa treba njegu. Ne samo kada je oštećena, suha, masna, nego i kada je zdrava. Ne samo kada je nema, nego i kada je tu.

Kako je aromaterapija holistička metoda, bavi se uzrocima nastanka nekog stanja. Zato je vrlo bitno prije izrade bilo kakvog pripravka ustanoviti nekoliko stvari: način prehrane, hormonsku sliku, postoji li poremećaj u radu žlijezda lojnica, kako osoba reagira na stres kojem je izložena, postoje li genetske predispozicije, neka gljivična oboljenja vlasišta, izloženost kemikalijama i tako dalje.
Obično stanje kože vlasišta uvjetuje i kakvu ćemo imati kosu. Zato kada koristimo neki pripravak onda on jednako djeluje i na kožu vlasišta i na kosu.

Jedna od mojih prvih klijentica je imala jako tanku, slabu i rijetku kosu. Frizura joj je vrlo kratko stajala, ali iako je često išla frizeru, vrlo je rijetko bila zadovoljna. Govorila je da joj kosa ispada i da uskoro ni ovo malo kose više neće imati.

„Blago tebi, ti imaš grivu“ – dobacila bi mi ponekad… dok joj ja jednog dana nisam predložila aromaterapiju kao alat s kojim bi mogla popraviti stanje. Napravila sam za tu klijenticu pakung i šampon. Pakung je zapravo uljni pripravak koji sam napravila od macerata nevena koji sama radim, s nekoliko eteričnih ulja koja potiču rast kose. Šampon sam napravila od gotove šamponske baze s istim eteričnim uljima kao u uljnom pripravku. Bilo je to prije više od 10 godina, a kod nas je na tržištu bilo relativno malo sastojaka za šampone kakve aromaterapeuti rade.

Ipak, klijentici sam dala uputu kako koristiti pripravke i bila je super zadovoljna. Kosa je postala bujnija i sjajnija i to su primijetili i njezine kolege na poslu, ali i frizerka.

 

Koja bazna i eterična ulja koristiti za koje tipove kose?

Za većinu stanja i vrsta kose, od baznih ulja dobro je maslinovo ulje, ulje jojobe, sjemenki sunockreta, ricinusovo ulje.

Za masnu kosu odlično je eterično ulje muškatne kadulje, bergamota, cedra, čajevca, čempresa, lavande, pačulija, ružmarina.
Ako imate suhu kosu koristit će vam eterično ulje ylang ylanga, ruže, sandala, kamilice (rimske).
Za normalnu kosu, rimska kamilica, lavanda, geranij, mandarina, petigrein.

Za poticanje rasta kose odlične rezultate možete postići s eteričnim uljem ružmarina, muškatne kadulje, cedra (dobre su sve vrste), ylang ylanga, lavande, lavandina.

Imajte na umu da su učinci prirodnih pripravaka sporiji nego kemijskih ili medicinskih (ono što kupite u dućanu na polici ili u ljekarni). Zato budite uporni, jer kako bi se stanje popravilo, odnosno promijenilo, potrebno je minimalno 3 mjeseca korištenja pripravaka.

Za savjetovanje o tome koja eterična ulja u kojoj koncentraciji i koliko dugo možete koristiti, javite nam se!

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.