Primjena eteričnih ulja u čišćenju doma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Možda ste odlučili temeljitije očistiti prostor u kojem živite… I za to vam neće biti potrebni štetni komercijalni proizvodi niti puno sastojaka, a dom će biti čist i mirisan.

 

Je li moguća primjena eteričnih ulja i u tom slučaju i kako?

Da, eterična ulja i tu imaju svoju ulogu i veliki značaj. Osim što će lijepo mirisati, mnoga eterična ulja imaju i antibakterijska djelovanja, pa ćete na taj način «pokriti» sve što jedno čišćenje zahtijeva.

Obično su nam prvi na popisu za odraditi prozori koje proljetno sunce obasja i pokaže sve nedostatke.

Prozore možete vrlo jednostavno i efikasno oprati mješavinom pola jabučnog (ili bilo kojeg drugog octa) i pola vode u koju dodate 10-tak kapi eteričnog ulja.

Tepihe možete osvježiti tako da u vrećicu stavite  jednu veliku šalicu sode bikarbone, ukapate 30-40 kapi eteričnog ulja, dobro u vrećici protresete i pustite da odstoji preko noći. Pospite po tepihu, ostavite da stoji oko pola sata i zatim usisajte. Osim što će tepih mirisati, miris će ostati u vrećici usisivača dok je ne promijenite i prilikom svake sljedeće upotrebe, miris će se obnavljati.

Kupaonske pločice, kuhinjske elemente, štednjak, sudoper i ostale površine pošpricajte također mješavinom octa i vode s dodatkom eteričnih ulja. Pustite da odstoji (naročito ako se negdje nakupio kamenac) i istrljajte spužvicom za suđe. U ovu mješavinu još možete iscijediti isok od jednog limuna i vidjet ćete kako će sve površine zabljesnuti novim sjajem.

Drveni namještaj možete ispolirati tako da napravite «kremu» za namještaj.

Izvažete 10g pčelinjeg voska i 60g lanenog ulja. Zagrijete u vodenoj kupelji i u prohlađeno dodate 10-15 kapi eteričnih ulja. Zatim ulijete u posudicu za kreme i pustite da se dobro ohladi i stisne. Ovu «kremu» upotrebljavate kao i svako drugo sredstvo za njegu namještaja. Jednom krpicom namažete, a drugom dobro ispolirate.

Da bi rublje bilo mekano i mirisno u zadnju vodu za ispiranje stavite mješavinu pola octa, pola vode i 20-50 kapi eteričnog ulja.

Znam da zvuči malo čudno, ali vjerujte, rublje neće imati miris po octu, a bit će mekano. Jednom kada to probate, komercijalni i štetni omekšivači postat će stvar prošlosti (meni su već odavno).

I ovdje možete mašti dati na volju i poigrati se mirisima već prema tome kako želite da vam dom miriši. Od eteričnih ulja možete koristiti lavandu, čajevac, paprenu metvicu (rublje od nje divno miriši), eukaliptus globulus, cedar, geranij, limunsku travu, kadulju…

S napomenom da citrusna ulja ne stavljate u omekšivač jer bi mogli ostaviti fleke na rublju, a eukaliptus globulus bi mogao uništiti gumu na mašini.

Mnogima ne baš draga aktivnost čišćenja uz miris eteričnih ulja postaje puno ugodnija i lakša, a ovako očišćen dom dobit će jednu novu mirisnu svježinu, i energiju.

Aromaterapija Viola

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.