Primjena eteričnih ulja kod bolnih menstruacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Primjena etericnih ulja kod bolnih menstruacija

Foto: AlexVan, Pixabay

Dosta djevojaka i žena ima bolne menstruacije. Često kao jedinu pomoć koriste tablete protiv bolova. Piju ih prvi i drugi dan menstruacije.

To su vrlo jaki antianalgetici koji oštećuju crijevnu floru i bilo bi dobro izbjegavati koristiti ih često i dugo. Meni su poznati i slučajevi kada je žena padala u nesvijest od bolova ili završila na hitnoj. Što god, problem je to kojem bi bilo dobro pristupiti holistički.

Savjetovala bih vam da pokušate otkriti postoji li nešto na mentalnoj, duhovnoj ili emotivnoj razini što bi moglo uzrokovati bolne menstruacije. Možda ste u ranijoj dobi često čuli da su spolni organi prljavi, da ih se treba sramiti ili da je grijeh osjećati tjelesno zadovoljstvo. Možda osjećate krivnju vezano za bilo koji aspekt vaše ženske energije.

Dok traje mjesečno krvarenje više se odmarajte, budite više sami sa sobom, smanjite jurnjavu i fokusirajte se na sebe. Osluškujte što vaše tijelo treba i traži. Ovo nije proces koji napravite sada i onda više nikada, nego je trajan. Budite dakle ustrajni i uporni. Vi ste te koje poznajete svoju žensku istinu i vlasnice ste ženske mudrosti! Vaše je tijelo mudro samo su nas pokušali uvjeriti da to nije istina. Poslušajte što vam ima za reći!

 

Blagodati eteričnih ulja

Istovremeno, možete koristiti i blagodati eteričnih ulja, terapiju dodirom, ali i neke multifunkcionalne tehnike koje vam mogu pomoći višestruko, a ne samo kod bolnih menstruacija.

Preporučujem prije svega eterična ulja koja smanjuju grčenje mišića (spazmolitici), djeluju protiv boli (analgetici) i koja opuštaju (relaksanti). To su na primjer ulje lavande (prave), mandarine, ylang-ylang, metvica, čempres, borovica, geranij, muškatna kadulja, mažuran, kadulja, srebrni bor, komorač, njemačka kamilica, anis.

 

Koje metode koristiti?

Kada je u pitanju aromaterapija i bolne menstruacije, preporučuju se komprese koje trebaju biti tople i trebaju se često mijenjati. Koristiti ih možete kada započne krvarenje. Dobre su i kupke, a njih možete koristiti prije nego što krvarenje započne, ali i nakon što je započelo.

Što je terapija dodirom?

Preporučuje se tjedan dana prije očekivane menstruacije, odnosno početka krvarenja, masirati laganim kružnim pokretima donji dio trbuha 5-10 minuta svaki dan.

 

Koje kombinacije eteričnih ulja su najbolje?

Kada su u pitanju kombinacije eteričnih ulja, možete koristiti bilo koja tri koja odaberete. Najbolje će vas voditi vaš nos, odnosno osjet mirisa. Ukoliko se ne možete odlučiti, jednostavno intuitivno odaberite tri ulja i napravite svoju kombinaciju. Pripremite si svaki mjesec određenu količinu koju onda možete razblaživati ovisno o tome na koju ste se metodu odlučili.

 

Multifunkcionalne tehnike?

Uvriježeno je mišljenje da se najbolje saviti u položaj fetusa kako bi bolovi prestali ili se makar smanjili.
Preporučujem vam da se što više opružate!! Lezite na leđa, stavite jedan ili oba dlana na donji dio trbuha. Tjedan dana prije, a i za vrijeme krvarenja radite što više istezanja područja trbuha. Bilo koja varijacija “kobre” iz yoge je odlična, pomoći će da se mišići maternice rastegnu i opuste.

Prije korištenja eteričnih ulja, bez obzira o kojoj se metodi radilo, uvjerite se da se ne radi o trudnoći i svakako se za savjet obratite iskusnom aromaterapeutu.

Ukoliko trebate savjet ili pripravak, slobodno me kontaktirajte!

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.