Prihvatite i cijenite sebe

0

Poznajete li neku savršenu osobu? Da? Razmislite malo bolje, zar nema baš niti jednu manu? Ne vjerujem. Mi se divimo brojnim osobama, pjevačima, sportašima, glumcima, znanstvenicma, međutim nitko od njih nije savršen. Jednako tako i mi nismo savršeni, niti ćemo ikada biti.

Gledano s druge strane, mi zapravo jesmo savršeni. Jeste li ikada razmišljali o sebi? Svatko od nas je jedinstven i neponovljiv; nikada prije na svijetu nije postojao čovjek poput vas, niti će ikada postojati. U tome je vrijednost svake osobe. Jeste li razmišljali o svojem tijelu, o tom veličanstvenom mehanizmu koji nam omogućava da čujemo, vidimo, govorimo, razmišljamo, o srcu i njegovih tridesetišest milijuna otkucaja svake godine. Možete li prihvatiti tu veličanstvenost? Nemate razloga da ne prihvatite sami sebe. Henry van Dyke, američki autor i pedagog rekao je: „Koristite one talente koje posjedujete; šume bi bile vrlo tihe kada bi pjevale samo one ptice koje pjevaju najbolje.“ Svaki puta kada posumnjate u sebe i mislite da biste trebali biti drugačiji, sjetite se ove izreke i prihvatite se ovakvima kakvi jeste. Osjećaj nesigurnosti u samog sebe vjerojatno je najčešći problem s kojim se ljudi susreću (čak i veliki dio onih za koje mi mislimo da nemaju taj problem). Prihvaćanjem sebe svakako možemo umanjiti taj problem, a kroz savjete koji slijede, možemo ga i eliminirati.

Mali koraci

Svaka aktivnost, svaki put do cilja, zapravo se sastoji od niza koraka i malih aktivnosti. Želimo li steći ili ojačati samopouzdanje, tada će nam pomoći da se usredotočimo na te korake, da ih poduzimamo jedan po jedan i malo po malo putujemo do cilja. Takav pristup nije samozavaravanje, to je temeljni koncept planiranja i upravljanja projektima, a što su drugo naši ciljevi, nego projekti! Za svaki od tih malih koraka, za svaku od tih malih aktivnosti, moramo sami sebe pohvaliti, priznati sami sebi da smo ostvarili uspjeh i čestitati si. Pogriješimo li, ispraviti ćemo pogrešku, nećemo se zbog toga kritizirati. Poduzimanjem malih koraka na putu do cilja obogatiti ćemo sebe nizom malih uspjeha, koji će nas u konačnici dovesti na željenu poziciju.

Svatko od nas ima neke standarde i očekivanja koja nastojimo ostvariti, i svoje rezultate mjerimo upravo prema njima. Svaki puta kada ne uspijemo neki zadatak odraditi prema tim standardima i očekivanjima, a to se događa često, naše samopouzdanje postaje sve manje i manje. Najčešće (iako ne uvijek) problem leži u tome da si postavljamo previsoke standarde i nerealna očekivanja. Prihvaćanjem sebe, svojih mogućnosti i potencijala za rast, to ćemo izbaciti iz svojeg života i postavljati ćemo si izazovne, ali ne previsoke standarde i očekivanja, a ostvarivati ćemo ih malim koracima.

mr. sc. Nataša Trojak

Share.

Comments are closed.