Previše popuštanja u vezi dovodi do njenog kraha

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako reagirate kada želite nešto za što znate da se vašem partneru neće sviđati? Odlučujete li se radije šutiti u tom slučaju?

Kako stojite s time da partneru kažete Ne, ako znate da će se zbog toga naljutiti ili biti razočaran? Potvrdan odgovor ukazuje na to da imate problem s vlastitim granicama jer popuštate partneru onda kada to, u biti, ne želite i da postoji opasnost da se veza uništi.
Moguće je da se zavaravate na najčešći način, s racionaliziranjem da radite to za mir u kući, da dobar partner popušta drugome za ljubav, da je popuštanje znak ljubavi.

Da, naravno da dajemo u vezi tj. partneru kako bi ga zadovoljili, ali poanta je u zdravom omjeru između vas i vašeg dragog jer inače ste izgubili sebe.

Uostalom, ako prečesto zanemarujete svoje želje i potrebe u korist partnerovih, neminovno je da osjećate ogorčenost i netrpeljivost prema njemu.

To vodi k ogorčenosti koja postaje glavni osjećaj između vas dvoje i ubija povezanost i ljubav među vama. Svaki puta kada odustanete od onoga što je vama bitno, kako biste održali mir u vezi, ne poštujete svoje granice. Vjerojatno radi toga osjećate naboj prema partneru no nije fer kriviti ga, ako niste rekli što želite.

Ne možete se ni osjećati voljeno, shvaćeno i prihvaćeno, ako vaš partner ne zna ništa o vašim osjećajima i željama.

Rješenje je u izražavanju (koliko god vam bilo teško) svojih potreba, osjećaja, misli, želja uz isto tako slušanje i uvažavanje partnera te postizanja dogovora oko različitosti između vas dvoje.

Prihvaćanje vaših sličnosti i različitosti stvara među vama povezanost, bliskost i dovodi do zadovoljavanja potreba i želja.

Dok popuštate i šutite partneru o svojim potrebama on ne može znati da ne poštujete svoje granice. Kada se ohrabrite i progovorite mogli bi se iznenaditi koliko će mu biti drago da ste progovorili i da ste autentični.

Ako mu je reakcija drugačija, ako se naljuti jer ste se zauzeli za sebe ili vas počne optuživati da vam nije stalo do njega, važno je da budete ustrajni i ne popuštate.
Ukoliko se ubrzo situacija iz revolta ne preokrene u zadovoljstvo vašom iskrenošću, predlažem da se zapitate s kime živite.

Share.

About Author

Barbara Grgurić

Life coach za stvaranje sretnih veza (www.obnoviljubav.com)

Comments are closed.