Prag – grad koji vam nikada neće dosaditi

0

Prag je grad koji vas odmah razoruža.

Povijesni grad na rijeci Vltavi s oko milijun stanovnika će vam ponuditi atmosferu zbog koje ćete se odmah osjećati kao kod kuće.

 

Početak putovanja

Svoje praško putovanje započnite na središnjem gradskom Trgu sv. Vjenceslava, točnije od Vaclavskih namesti, 750 metara dugim bulevarom. Tamo ćete, između ostalog, moći vidjeti i posjetiti Narodni muzej, kip sv. Vjenceslava te spomenik Janu Palachu, studentu i jednom od najznačajnijih predstavnika „Praškog proljeća“ koji se u znak prosvjeda protiv ruske invazije zapalio 1969. godine te preminuo nekoliko dana kasnije.

Nakon toga, zaputite se prema poznatoj praškoj židovskoj četvrti, Josefov, i još poznatijem židovskom groblju. U židovskoj četvrti ćete naići na mnoštvo spomena na Holokaust odnosno ugledat ćete pločice koje u sebi nose ime i prezime osobe, godinu rođenja, godinu smrti i naziv logora u kojem su nepravedno ubijeni.

 

Dašak povijesti

Svoj put nastavite prema Staromestske namestima ili Starogradskom trgu, jednim od najljepših dijelova Praga. Starogradski trg nalazi se u najstarijem dijelu grada te je ujedno pod zaštitom UNESCO-a. Bit ćete okruženi prekrasnim, povijesnim zgradama poput Starogradske vijećnice s Astronomskim satom, crkve sv. Nikole, spomenika Janu Husu, no izdvojila bih Tynsky chram (Crkva Naše Gospe). Tynsky chram dominira Starogradskim trgom i ne možete ju ne primijetiti. Veličanstvena gotička arhitektura i dva tornja će vas ostaviti bez daha (i ovo nije preuveličavanje, zaista se radi o remek djelu gotičke arhitekture).

 

Foto: Anerma, Pixabay

 

No, vaša praška avantura ne staje ovdje jer ćete zatim krenuti prema Karlovom mostu. Mislili ste da vas nakon Tynsky chram više ništa ne može očarati? Prevarili ste se jer će vas Karlov most, koji je ime dobio prema Karlu IV., ponovno ostaviti bez daha. Neumorna rijeka Vltava koja teče ispod njega daje cjelokupni šarm čitavoj praškoj priči.

 

Foto: waldomiguez, Pixabay

Nakon toga posjetite Malu stranu, zid s likom Johna Lennona te Hradčani. U dijelu Hradčani ističe se Praški dvorac, prema nekim procjenama najveći dvorac na svijetu s površinom većom od 70 000 metara kvadratnih, te katedrala sv. Vida unutar kompleksa dvorca čija je  rozeta rađena po uzoru na onu katedrale Notre-Dame u Chartresu. Opet ćete ostati bez daha. To je ono što vam Prag učini, ostavlja vas bez daha na svakom koraku. Zanimljivost: ispred Praškog dvorca nalazi se počasna straža koja je ogradu oko prostora gdje stoje dobila 2011. godine, navodno, zbog hrvatskih i talijanskih maturanata koji su bili izrazito neugodni i naporni te je tako stražarima pružena bolja zaštita od znatiželjnika.

 

Foto: 434436, Pixabay

 

Istaknula bih i Zlatnu uličku poznatu po malim, slatkim i različito obojenim kućicama, u jednoj od njih je nekoliko godina živio i slavni Franz Kafka, zanimljivu Plešuću kuću (Tančící dům) koja je djelo češkog arhitekta hrvatskih korijena Vlade Milunića te pivnicu Flek u kojoj je 1911. godine osnovan nogometni klub Hajduk.

 

 

 

 

Čarolija Praga

Grad koji odiše poviješću, grad dobrodušnih i velikodušnih stanovnika koji pruža svakome ponešto. Od brojnih pivnica, muzeja, vrtova, bogatog noćnog života gdje se ističe klub na pet katova Karlovy Lazne.

Ukratko, Prag je grad kojemu ćete se stalno vraćati, koji vas nikada neće razočarati i koji će vas uvijek iznova prigrliti.

 

Naslovna fotografija: Pexels, Pixabay

Fotografija na početku teksta: kirkandmimi, PIxabay

Autorica: Alberta Požgaj

 

Share.

About Author

themesphere

Comments are closed.