Gdje i kako postaviti zdrave granice te živjeti zadovoljnije?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Znati gdje i kako postaviti granicu, veliki je problem mnogima.

Klijentica s kojom radim doživljavala je emocionalno maltretiranje, a da toga nije bila ni svjesna. Mislila je da je normalno da se mora odmah javiti na mobitel kada je partner nazove jer će on inače “poludjeti”, prestala se družiti s dvije prijateljice jer se njemu nisu sviđale… Srećom, kroz naš rad osvijestila je da joj ne mora više biti tako te da ima pravo postaviti zdrave granice.

Gdje je najčešće potrebno postaviti granice?

Obitelj

Bez obzira koliko volimo članove svoje obitelji nekada nas izlude svojim izjavama. Npr. vi i mama nemate iste poglede na vaš posao pjevačice i ona vas pita: “Kada ćeš konačno imati normalan posao?” Umjesto da je, iznervirani, pokušate uvjeriti da je vaš posao ozbiljan, možete reći: “Imamo različito mišljenje o mom poslu.”

Na taj način ste uvažili mamino mišljenje, niste se posvađali i postavili ste zdravu granicu do koje dozvoljavate nekome da vam komentira život.

Prijatelji

Npr. kada se pohvalite da ste kupili novi televizor komentar može biti: “Mislim da bi bilo bolje da si novac uložio u …”

Vaši prijatelji ne žive vaš život i zato ne mogu znati što je najbolje za vas.

Ako osjećate da su prešli granicu, dajte im do znanja da cijenite što brinu o vama te da ćete ubuduće zatražiti njihovo mišljenje, ako vam bude potrebno.

Posao

Česti oblici nedostatka granica na poslu su neuvažavanje od strane šefa ili kolega, slaganje sa svima.

“NE” je lijek za takve situacije. Rijetko se koristi, najčešće, radi straha od gubitka posla ili od odbacivanja. Ljudi više žele biti prihvaćeni nego da ih se cijeni i za to plaćaju visoku cijenu.

Ljubav

Nepostojeće granice su bitan uzrok nezadovoljstva u vezi.

Što dobivate zauzvrat kada tolerirate ono što u biti ne biste željeli da vam se dešava?  Prečesto je odgovor:”Znam da se prema meni ne ponaša lijepo, ali ne mogu biti sama.”

Ako sami sebe ne cijenite kako da vas partner cijeni?

Share.

About Author

Barbara Grgurić

Life coach za stvaranje sretnih veza (www.obnoviljubav.com)

Comments are closed.