Osho: Ne odbacujte ego!

1

Pitanje jednog učenika postavljeno Oshu: “Zar ne bismo trebali odbaciti ego?”

Osho odgovara:
“Ti misliš da je ego nešto što nosiš sa sobom i što možeš odbaciti. Ego je samo obmana, on je obična ideja. Njega ne treba odbaciti, jer se on i ne može odbaciti. Kako možeš odbaciti ideju? Na primjer, pada noć i na stazi kojom ideš ugledaš konop, ali čini ti se kao da je to zmija. Sada, možeš li tu zmiju ubiti? Prije svega, tamo uopće nema nikakve zmije! Kako da pobjegneš od zmije? Prije svega, zmije tamo uopće nema. Možeš li da se ne plašiš zmije? Slušaj, tamo nema nikakve zmije, zato je sve ostalo što slijedi posle nevažno. Sve što je potrebno je malo svjetla – dovoljna je i obična svijeća – i vidjet ćeš da tamo nikada nije bilo nikakve zmije. Ona je bila samo ideja, iluzija, projekcija.
Onog momenta kada otkriješ da je to konopac, hoćeš li pitati: “Sada, što da radim sa ovom zmijom? Da je bacim? Da zaboravim sve u vezi te zmije?”
Onog trenutka kada otkrijete svoje biće, nećete otkriti nikakav ego. Ego je samo projekcija: kao što projektirate zmiju umjesto konopca, tako projektirate i ego umjesto svog bića. Vi ne poznajete konopac, zato se pojavljuje zmija; ne poznajete svoje biće; zato se javlja ego. Ego znači ne poznavati svoje biće; ne biti svjestan svog bića je sve što treba da znate u vezi ega. Zato se tu ne radi ni o kakvom odbacivanju.
Ali, toliko mnogo ljudi se trudi odbaciti svoj ego, a čarobno je što većina njih u tome i uspijeva! Oni postaju ponizni. Ali, poniznost je još jedan od trikova ega, njegov suptilan trik – ego tu ulazi na zadnja vrata – zato što odbaciti ga jednostavno znači da ga uopće niste razumjeli, zato se on mora javiti ponovno…”

Preneseno s portala Alternativa informacije

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

1 komentar