Opet tražim novog poslodavca

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Opet tražim novog poslodavca

Foto: Kinkate, Pexels

Jedna klijentica je rekla ovako: “Trebala sam ovaj tjedan raditi drugu smjenu, ali danas kad sam došla na posao, šefica mi je rekla da sutra moram doći ujutro. Fućkaš ti to, idem ja tražit drugi posao gdje će me manje iskorištavati.“

 

Druga kaže ovako: „Kod prethodnog poslodavca sam mogla otići s posla u četiri, a ovdje bih trebala raditi i vikende. Idem tražiti drugog poslodavca, neće mene nitko iskorištavati.“

Ne mislim da je u redu da se raspored za posao mijenja svaki čas. Ne mislim ni da je u redu da se rade vikendi ako nije tako dogovoreno.
Nije mi nešto posebno privlačan izraz “iskorištavanje”. Nitko nema pravo iskorištavati drugu osobu.

Ja sam prilično uvjerena da će obje moje klijentice i kod novih poslodavaca imati iste probleme. Dopustite mi da objasnim.

Prilično učestalo u današnje vrijeme pojedinac optužuje druge ljude za ono što mu se u životu događa.
Međutim drugi ne mogu biti krivi za ono što nam se događa bez obzira koliko sudjeluju. Zato je potrebno razmisliti gdje smo povukli svoje granice. I koliko preuzimamo odgovornost za svoje odluke. Ukoliko se radni vikend ili promjena smjene ad hoc i iznenada i bez dogovora dogodi sporadično, oko toga ne treba previše gubiti vrijeme, nego treba pokazati nešto fleksibilnosti.

Ukoliko se radni vikend ili promjena smjene ad hoc i iznenada i bez dogovora događa učestalo, onda je to situacija koja zahtijeva našu trenutnu reakciju.
Tada je potrebno vrlo jasno iskazati svoj stav, mišljenje, namjeru da se preispitaju razlozi za promjene, da se ustanovi nova procedura i novi uvjeti u kojima će se suradnja nastaviti.

 

Što to točno znači?

Povlačenje granica:
To znači da kod svake veće promjene uvjeta u odnosu na prethodni dogovor ponovno pregovarate uvjete pod kojima će vaša suradnja teći.
To znači da sljedeći put kažete jasno i glasno “ne” za ono što što izvan tih dogovora izlazi kontinuirano.

Odgovornost:
Biti svjestan da je svaki odnos, pa i poslovni, dvosmjeran. To znači da i jedna i druga strana imaju svoja prava i svoje obaveze u zajedničkom odnosu.
Biti svjestan da u nekoj nepredviđenoj situaciji ili u situaciji koja u nama izaziva otpor ili neugodan osjećaj, o tome moramo razgovarati bez odgode.

Tako je i u svakom drugom odnosu.

Kada čovjek govori “da” tamo gdje njegova intuicija i osjećaj govore “ne” i kada to radi učestalo, postaje ogorčen, ljut, nezadovoljan. Tada je lako za naše stanje okrivljavati druge.

Zato povucite granice i preuzmite odgovornost.

Autorica: Darinka Bertović
Integrativni trener osobnog razvoja i terapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.