Odrasli i ortodoncija – Mogu li odrasli poravnati zube?

0

Kada počinje prijelaz iz djeteta u mladića ili djevojku, ženu ili muškarca? Put sazrijevanja je različit i uzbudljiv. Rast i razvoj ne prestaje s 18 godina života, promjene se događaju i nakon tih godina. Mijenjamo se fizički, postajemo „zreliji“, ozbiljniji, odgovorniji, a samim time i svjesniji nastalih mijena.

Tijekom odrastanja i sazrijavanja, razvija se svijest o kvaliteti života, zdravlju i poimanju ljepote. Postavljamo si pitanja poput: „Zašto su mi zubi nekako požutjeli?“ ili „Je li moguće u ovoj dobi poravnati zube kad već nisam htio nositi „aparatić“ kao školarac?“. Pravi odgovor glasi da za ortodontsku terapiju ne postoje dobne granice.

Čovjek u svome životu može napraviti i nekoliko ortodontskih terapija, nema objektivnih zapreka niti kontraindikacija. Odrasle osobe u tretmanu potpuno su drugačiji pacijenti negoli djeca ili adolescenti. Motiviraniji su za terapiju, uredni u dolascima i održavanju oralne higijene. No, s druge strane, traže da im kompletan tijek tretmana bude pojašnjen u tančine, npr. koje su moguće komplikacije, koliko će tretman trajati, hoće li nakon tretmana imati ravne zube i koliko dugo. Tretmani odraslih kompleksiniji su i potrebno je pacijenta dobro poslušati te shvatiti što je njegov glavni motiv za pregled kod ortodonta. Takvih tretmana sve je više, a dobne skupine sežu od dvadesetpetogodišnjaka do onih iznad šezdeset godina. Česti su motivi primjerice izbočeni očnjaci, zbijeni donji zubi, loš zagriz koji nije bio tretiran u mladosti, loš položaj određenog zuba koji treba postati dio većeg protetskog rada, povezivanje rasklimanih zuba u čvršći odnos i bolji zagriz, itd.

Ortodont, ovisno o pacijentu, odlučuje kakvu vrstu terapije poduzeti. Ponuda je raznolika, od klasične terapije s bravicama koje se postavljaju na zube s upotrebom superelastičnih žica za lagane i manje osjetljive pomake zuba, do modernijih tehnika upotrebom prozirnih „nevidljivih“ maskica.

Budućnost leži svakako u maskicama! Ugodnije su, željene zube pomiču od prvog dana tretmana na novo mjesto, ukupna terapija kraće traje, mogu se skinuti i očistiti, kako maskice, tako i zubi. No potrebno ih je nositi 20-22 sata na dan.

Zaključak: Odrasli mogu poravnati zube i ne postoji dobna granica za ortodontski tretman. Motivi su slični, a rješenja različita.

Autor: mr.sc. Andrej Katalinić, specijalist ortodont

Foto: Pixabay

 

Share.

Comments are closed.