Odbijen vam je EU projekt? Saznajte zašto

Pinterest LinkedIn Tumblr +
odbijen eu projekt

Foto: Rawpixel, Pixabay

U zadnje vrijeme, vrlo često, na društvenim mrežama čitam ili na formalnim i neformalnim druženjima slušam kako se sredstva EU fondova u RH troše nedovoljno. I kako se projekti nasumično odbijaju bez nekih valjanih objašnjenja.

Bez uvida u cijelu priču u konkretnim slučajevima, teško mi je donositi procjene i ocjene ili bilo što zaključiti. To nije namjera ovog mog teksta.

Ne zauzimam ničiju stranu. Kao što rekoh, nemam uvid u detalje zašto su konkretni projekti bili odbijeni.

Ono što želim istaknuti je činjenica da mi u Hrvatskoj iz nekog razloga vrlo lako nešto proglasimo lošim i nevaljalim, a da za to zapravo nemamo valjan argument ili razlog. Povedeni nečijim komentarom i izraženim nezadovoljstvom, i sami komentiramo negativno i cijelu priču podižemo na neku osobnu razinu. Mene je odbilo. Moj projekt.

Ja se više od 7 godina bavim projektima koji se sufinanciraju iz EU. Još iz doba kada je Hrvatska koristila predpristupne fondove. Unatoč tome što cijela procedura može biti komplicirana (makar je već dosta pojednostavljeno i dalje se radi na pojednostavljivanju), što bi možda trebala trajati kraće (možda bismo se onda žalili da netko u provedbenom tijelu površno ocjenjuje pristigle prijave), procedura je jasna i pravila su jasna. Kada kažem pravila, mislim na svaka druga, ali prvenstveno na pravila ocjenjivanja.

Za svaki projekt koji pišete morate imati uporište u nekoj od prioritetnih osi, ovisno o tome iz kojeg fonda se povlače sredstva. U specifičnim ciljevima tih prioritetnih osi, odnosno Operativnog programa, te u svrhama, predmetima i ciljevima svakog pojedinog poziva na dostavu projektnih prijedloga, pokazateljima koji su zadani za sve projekte, ali su možda i specifični za poziv na koji se javljate.

Isto tako, vaša se prijava mora sastojati od dokumentacije koja je navedena u natječaju, ali ta ista dokumentacija mora imati sadržaj i formu koji su navedeni u natječaju.

Morate imati troškovnik, morate imati imenovani projektni tim.
Prijavu morate zapakirati na propisani način i poslati je na propisani način do propisanog vremena.
I tako dalje.

Puno je toga što je potrebno znati i na što trebate misliti dok se dizajnira projekt.

Kada se dokumentacija za projekt napravi, potrebno ju je usporediti s takozvanom evaluacijskom listom. U evaluacijskoj listi piše što se točno ocjenjuje i s koliko bodova. Služi nam za korekciju. Uz pomoć te liste lako provjerimo da li smo sve dobro objasnili, odnosno da li smo dali dogovore na sva pitanja.

Dobro je dati ga na čitanje nekome tko nema nikakvih znanja o EU projektima i nekome tko se bavi fondovima. Obje osobe će vam dati vrijedne povratne informacije koje će vam pomoći da znate kako stoji vaš projekt.

Ukoliko vaš projekt bude odbijen, molim vas da pažljivo pročitate objašnjenje.

Ukoliko se s objašnjenjem ne slažete, te ukoliko mislite da ste oštećeni, svakako uložite prigovor. Na njega imate pravo i obavezu!

Ali….

Ukoliko ne poznajete način na koji funkcioniraju EU fondovi, kako se sufinanciraju projekti, koji se projekti sufinanciraju, ne poznajete sve procedure za ispunjavanje dokumentacije, ali se ipak odlučite sami pisati svoj projekt, odnosno ako se odlučite da nećete angažirati konzultanta za EU fondove jer “je skup/vi to možete sami”, onda morate biti spremni na to da će vaš projekt biti odbijen.

Pažljivo pročitajte obrazloženje. Budite pošteni i priznajte da niste napravili ono što je navedeno u obrazloženju. I da niste bili dorasli zadatku.

Jer, vjerujte, ljudi koji ocjenjuju projekte, nemaju nikakvog razloga odbiti projekt samo zato što je vaš. Ali ukoliko ga ne razumiju, ukoliko je nepotpun, ….onda je njihova obaveza da ga odbiju.

Također, nemojte zaboraviti da imate i pravo i obavezu napisati prigovor ako smatrate da ste oštećeni. Jer, svi mi možemo pogriješiti.

I, kada se odlučite napisati na FB ili iznijeti negdje javno da vaš projekt nije dobio novac, onda budite iskreni do kraja i napišite ili recite prave razloge zašto nije dobio taj novac.

Nemojte ostavljati prostora nagađanjima.

I svakako nemojte ostavljati prostora širenju negativne klime temeljem nedostatnih informacija.

Autorica: Darinka Bertović 
Certificirana voditeljica izrade dokumentacije i voditeljica projekata EU

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.