Obrt ili d.o.o.?

0

Premali broj potencijalnih poduzetnika me pita koji pravni subjekt otvoriti, iako se bave različitim djelatnostima i postoje razlozi “za” i “protiv” u svakoj situaciji.

Razlike su velike i ovise o raznim čimbencima. Obrt ili d.o.o.? Razlike su i  više nego velike i svako savjetovanje prije osnivanja je dobrodošlo! Kad već otvore neki subjekt koji im manje odgovara, posljedice su uvijek te, da su krajnji troškovi veći nego što su trebali biti. Razmislite samo o vremenu koje ćete izgubiti… Zato uvijek savjetujem da se informirate prije otvaranja pravne osobe.

Troškovi osnivanja firme i obrta

Ukoliko se odlučite za d.o.o., prilikom osnivanja trebate platiti troškove javnog bilježnika, odvjetnika, naknade za Trgovački sud, biljege i slično pa se ti troškovi osnivanja mogu popeti i do 5.000 kuna (sistem ključ u ruke).

Međutim, ukoliko se odlučite na j.d.o.o. (jednostavni d.o.o.), tada su troškovi osnivanja do oko 2.900 kuna (sistem ključ u ruke).

Za osnivanje d.o.o.-a vam je potreban temeljni kapital od 20.000, dok za j.d.o.o. treba samo 10 kuna za temeljni kapital.

No zato, treba odvajati ¼  dobiti dok se ne ispuni minimalna visina temeljnog kapitala od 20.000 kn (što će nositi sa sobom dodatne troškove doregistracije temeljnog kapitala u Trgovačkom sudu). Zato je možda bolje posuditi 20.000 kn za registraciju d.o.o.-a i već ih drugi dan vratiti kao pozajmicu poduzeća vlasniku.

Za osnivanje obrta treba izdvojiti do 500 kuna.

Oporezivanje dobiti i dohotka

Kod poduzeća se razlika prihoda i rashoda zove dobit, a kod obrta se zove dohodak.

Ako otvorite poduzeće (d.o.o., j.d.o.o.) tada se ostvarena dobit oporezuje s 20% (porez na dobit), a kad istu želite isplatiti onda morate platiti još porez na dohodak od kapitala u iznosu od 12% + prirez (ovisno u kojem gradu/općini imate prebivalište.

Ukoliko otvorite obrt tada se dohodak prije oporezivanja oporezuje po stopama 12%, 25% i 40%.

Nekima odgovara mogućnost paušalnog oporezivanja u obrtu (tzv. obrti paušali) ukoliko su ukupni godišnji prihodi manji od 149.500 kn. Ovaj je obrt pogodan za povremeno obavljanje djelatnosti primjerice sezonski ili u određenom roku jer se može prijaviti i odjaviti u poreznoj upravi u roku od 8 dana.

Plaća

Ukoliko ste obrtnik, tada ćete morati mjesečno uplaćivati stalni iznos doprinosa (mirovinsko, zdravstveno, zapošljavanje, zaštita na radu) koji iznosi oko 2.000,00 kn (dakle neovisno da li određene mjesece radite i ostvarujete prihode ili ne, morat ćete uplaćivati kao obrtnik navedeni iznos doprinosa).

U firmi, ako sklopite radni odnos s vašim poduzećem, tada ste obvezni obračunavati minimalnu bruto plaću za puno radno vrijeme od 8 sati dnevno u iznosu od 3.120,00 kn za koju doprinosi iznose 1.160,64 kn. Možete se prijaviti i na nepuno radno vrijeme.

Hladni pogon

Dobro je znati i neke fiksne troškove koje snose i poduzeća i  obrti bez obzira na visinu prihoda

Članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori – HGK (za poduzeća) ovisno o veličini poduzeća iznosi mjesečno 42 kn. Članarina u Hrvatskoj obrtničkoj komori – HOK (za obrte) iznosi 52 kn mjesečno. Osim komora postoje davanja za turističke članarine, spomenička renta te naknade za općekorisne funkcije šuma koju plaćaju i poduzeća i obrti neovisno o djelatnosti i to na prihode.

Ivona Platnar

Link: Biro 59

Kontakt: 01/2340 043

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.