Nevidljivi nepotizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tema nepotizma je kod nas aktualna već godinama. Što je sa skrivenim nepotizmom, je li vam važnija stručnost neke osobe ili su vam važniji osobni afiniteti?

 

Razgovaram sa ženom s kojom surađujem na nekom projektu, ona je stručnjak u svojoj struci i poštujem je zbog toga. No, tema nas je odvukla na dva stručnjaka, najeksponiranija u zemlji u njenoj struci koja imaju gotovo dijametralno suprotan stav o tome što rade.

Upitao sam svoju suradnicu kome se od njih dvoje priklanja. Odabrala je jednog od ta dva stručnjaka bez razmišljanja. Rekoh, OK, možeš li obrazložiti?

Ona je odgovorila kako je izabrala navedenog zato što su zajedno išli na fakultet. Bio sam isprva razočaran odgovorom, no sve što sam mogao je konstatirati kako je u tom izboru svoju stručnost i struku stavila na drugo mjesto, a osobni afinitet prema poznatome na prvo te po tome donijela izbor kome se prikloniti.

Ne radimo li to svi? Svi mi ćemo naravno za bilo što predložiti nekoga nama poznatog, čak i ako nismo prebliski. Jednostavno zato što mozak tako funkcionira. Gotovo uvijek ćemo u sličnim okolnostima izabrati oku ugodniju osobu. To je u našoj prirodi.

 

No ne bi li trebala postojati granica iznad koje bismo trebali povući crtu?
Kako bismo tu crtu trebali povući?

Granica bi svakako trebala dijeliti one slučajeve koji nemaju dublje značenje i važnost od onih koji ju imaju. Tipa odabir na koju ćemo blagajnu otići prema simpatičnosti zaposlenika na blagajnama ili koga ćemo na ulici zaustaviti i pitati za smjer je sasvim u redu. No, kao u gore navedenom slučaju kada je nečija stručnost u pitanju ipak bismo trebali biti malo selektivniji, posebno kad se radi o našoj vlastitoj struci.

Da ne spominjem sve one prilike da budemo prikriveno ili neprikriveno nepotistički nastrojeni u politici, zakonu, ustanovama… preopasno je zalijepiti se za ono što nam je poznato. Na žalost, mnogi to rade. Glasaju za ljude koji su davno napustili ovaj svijet, odnosno za stranke koje su ti ljudi osnovali bez ikakvog drugog argumenta i razloga nego iz sjećanja na njihovog osnivača. Nemam ovdje namjeru stavljati bilo koju stranku na tapetu ili ono što bilo tko od njih radi. Govorim o onima koje se pita za mišljenje i onima koji ga daju čak i iz ovakvih razloga.

No, stvari nećemo promijeniti time da izaberemo nekoga tko nama više odgovara, nekoga koga bismo mi rado vidjeli na vlasti. Stvari možemo promijeniti samo i jedino ako počnemo svjesno i argumentirano donositi odluke. Kada sami tako krenemo razmišljati, naš će život početi biti drugačiji i donositi drugačije rezultate. Onima pametnima ovo će biti divan primjer kako raditi, a onima drugima i tako ne možemo pomoći.

Ako idemo kriviti one što rade loše, samo ćemo se osjećati loše jer ni mi sami ne donosimo dobre odluke, a zbog toga se ljutimo na one druge. Samo iz jednog razloga. Ovi drugi su moćniji od nas i njihove odluke utječu na vaš život. Što mislite koji je razlog tome što oni imaju moć nad vama? Upravo to što brinete kako promijeniti njih dok prilika da sami izrastete stoji ispred vas neiskorištena.

Možda drugačije niti ne zaslužujete dok god se ne okrenete sebi.

skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.