Nenad Maljković – Moj otok

0

Suvremena žena razgovarala je s Nenadom Maljkovićem iz Rijeke, predsjednikom udruge Moj otok, koja javnost informira o štetnosti azbesta.

Suvremena žena: Molim da se predstavite čitateljicama i čitateljima portala Suvremena žena?

Nenad: Zovem se Nenad Maljković i predsjednik sam udruge Moj otok, po struci sam magistar sigurnosti, a gotovo cijeli radni vijek radio sam u T-comu. Otac sam troje djece i djed jednom unuku. Kako sam po prirodi vrlo znatiželjan, aktivan i socijalno osjetljiv i prije odlaska iz firme razmišljao sam što bi još u životu radio jer nisam želio u mirovini mirovati. Razmišljao sam kako pomoći društvenoj zajednici, kako ostaviti neki trag, vjerovao sam u snagu udruživanja. I evo nakon 5 godina rezultati su tu, jedina smo udruga u Hrvatskoj koja se bavi azbestom na ovaj način.

Suvremena žena: Kroz udrugu Moj otok bavite se unapređenjem kvalitete življenja realizacijom ekoloških projekata. O čemu je točno riječ i koju su ciljevi, a koji izazovi takvog djelovanja?

Nenad: Udruga Moj otok  bavi se organizacijom akcija na kojima  informiramo stanovništvo o štetnosti azbesta, kako ga na siguran način ukloniti iz životne okoline, adekvatno zbrinuti te uklopiti u aktualne natječaje energetske učinkovitosti. Ono što posredno ili neposredno naše prezentacije donose krajnjem korisniku, osim edukacije je povoljnija  nabava građevinskog materijala i povoljnija izrada krova. Potaknuli smo mnoge JLS-e da krenu u dodatno sufinanciranje svojih sumještana. Cilj nam je unapređenje kvalitete življenja realizacijom ekoloških projekata i organizacijom ekoloških, edukativnih i kulturnih aktivnosti, a  prioriteti su nam zrak, voda, hrana, energija, održivi razvoj i zaštita okoliša. Izazovi su svakodnevni, javljaju nam se ljudi kojima je potrebna pomoć pa tražimo razne načine kako pomoći i do sada smo uz pomoć sponzora poklonili 6 krovova.

Suvremena žena: Koje ste ciljeve već ostvarili i kakve je uspjehe udruga ostvarila do sada?

Nenad: Projekt „Moja Hrvatska bez azbesta!“ pokrenuli smo 2011. godine, a s prezentacijama smo počeli 2012. godine u kojoj smo održali 4 prezentacije, 2013. godine 8 prezentacija, 2014.godine 24 prezentacije, a  2015. godine 34 prezentacije. Iz broja i porasta prezentacija po godini vidi se sve veća zainteresiranost društva za akcije/kampanje koje provodimo.

U 4 godine djelovanja stvoriti smo prepoznatljiv brend koji se preko svih učesnika prenosi na cijelu zajednicu. Kroz udruživanja postigli smo veći obim poslova i na taj način smanjili cijenu rada i materijala.

Do sada smo dobili pisane podrške  Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatske gospodarske komore, 14 županija, 74 grada i velikog broj općina. Na  prezentacijama prisustvovalo je oko 6500 posjetielja od čega je preko 3000 potpisalo podupiruće članstvo.

Suvremena žena: Što bi se u Hrvatskoj trebalo hitno promijeniti kako bismo budućim generacijama ostavili što zdraviji okoliš?

Nenad: Pa kroz pitanje ste djelomično dali i odgovor, a to je moramo djelovati odmah i svi jer samo na taj način ćemo budućim generacijama ostaviti zdraviji okoliš.

Moramo pokušati  sačuvati što čistiji zrak i vodu, zdravu i prirodnu hranu, koristiti što više prirodne izvore energije (sunce, vjetar i vodu), a čuvajući okoliš čuvamo i svoje zdravlje. Zalažemo se za održivi razvoj što je ponekad u sukobu s navedenim razmišljanjima jer npr. biomasa i peleti nisu ekološko gorivo, ali nam privremeno omogućavaju da ne trebamo uvoziti energiju već ta materijalna sredstva uložiti u razvoj energenata koji ne zagađuju okoliš.

Kako bez neke veće kontrole postajemo sve više potrošačko društvo u službi  globalnog kapitala potrebno je upravo u tom području posvjestiti ljude u što se upuštaju, koji su benefiti, a koje opasnosti tj štete. Uglavnom kroz permanentno obrazovanje pripremati društvo za budućnost.

Suvremena žena: Što je za vas obilje u životu i kako postižete ravnotežu između poslovnih aktivnosti, društveno odgovornog poslovanja i privatnog života?

Nenad: Obilje je prije svega osjećaj u meni, ali i vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima, zadovoljstvo dok radim na projektima…sloboda u kreiranju novih projekata i realizacija istih. Supruga je dio tima, djeca se uključuju koliko im obaveze dozvole i to odlično funkcionira jer imamo isti cilj, motivirani smo i svako poslovno putovanje produžimo za koji dan i na taj način spojimo ugodno i korisno jer balans posla i privatnog života nam je jako važan.

 

Share.

Comments are closed.