Negativna strana „pozitivnog self-talka“

0

Prije nekog vremena javi mi se žena. Ima problem. Ponudim joj uvodni razgovor, prihvati ga s oduševljenjem.

 

Ukratko, nije zadovoljna ni sa čim u životu. Prestala je raditi posao koji joj se ne sviđa, ali sada je bez posla i ne zna točno što bi. Sama je, a želi partnera. S obitelji su joj također poremećeni odnosi, a kako je prestala raditi i novaca je sve manje.

Rekao sam joj nekoliko „sitnica“ koje može primijeniti odmah te ih dalje nadograđivati. Oduševila se. Nikad o tome nije tako razmišljala. Jako je zadovoljna, da, ona bi radila coaching sa mnom, samo ne baš sada. Javit će se. Sutra mi pošalje zahtjev za prijateljstvom na fejsu. Prihvatim ga i pogledam na zid, a zid se šareni od ljepote i divote. Najbolji od najboljih pozitivnih citata, sherani najbolji „self-help“ tekstovi iz sensi, gloria… Gledam i čudim se kako su ljudi još jednu dobru stvar, taj „pozitivni self-talk“ izvitoperili i doveli do neprepoznatljivosti. Nije poanta da slažeš druge da ti je najbolje na svijetu. Cilj je pomoći sebi da se pomakneš u pozitivnom smjeru! Laganje te ne vodi nikuda, nego u još više frustracije. Reći sebi „ja to mogu„ i učiniti ono što te vodi prema tvome cilju je korisno. Govoriti „meni je savršeno“ dok imaš dojam da ti se život raspada je kontraproduktivno.

Prije nekih godinu dana javi mi se kolegica. Ona je coach. Želi malo porazgovarati sa mnom. Pratim ju na njenoj stranici i vidim da joj dobro ide. Hvali se novim klijentima, strašnim „break through-ovima“, život iz snova… Pričamo i slušam kako joj posao ne ide, da će sada morati pokušati nešto novo, problem sa financijama, već dugo nema nikoga i već se boji da neće nikoga niti naći… Rekoh pa pratim te na fejsu, mislio sam da je sve super. Jao Miro, pa to je marketing! Marketing nije laganje! Posebno to ne smiješ raditi ti koja obećavaš svojim klijentima promjenu. Da ne govorim o tome kako bi bar ti trebala znati da to ne ide tako. No, očito ne zna.

Vaš „marketing“ će raditi protiv vas jer će na kraju lažni sjaj vašeg profila početi smetati i vas osobno. Zatim ćete početi vjerovati kako dobro zapravo niti ne postoji. Da svi na tom fejsu samo lažu, tko god izgleda da mu je dobro samo se pravi, dok mu je zapravo loše kao i vama.

Ma ljudi, nije to istina. Postoji ispunjen život. I nisam jednom doživio s klijentom transformaciju, taj trenutak da počne vidjeti kako postoji bolje. Da počne vjerovati i onda svom svojom snagom krene u ostvarivanje onoga što želi jer shvaća da je to moguće! Konačno to shvaća.

Koristite „pozitivu“ na konstruktivan način. Da vam pomogne, ne da bude izvor frustracije. Jer nije joj to namjena. Kako ćete to znati koristiti na pravi način? Tako da naučite. Pronađite si učitelje koji su autentični. Moći ćete ih prepoznati. Jer već ćete na prvom susretu s njima osjetiti „ono nešto“. Osjetit ćete da je ono što želite moguće. To je dobar znak. Slijedite ga. Ovladajte učenjem i primijenite ga. Bez volje za primjenom i promjenom nema pomaka, čak vam ni ja ne mogu pomoći ako vi želite ostati tamo gdje jeste. A kad istinski poželite, bar malo drugačije živjeti, to je obično sasvim dovoljno jer ćete svakom novom akcijom imati sve više energije i ono što je na početku bilo nezamislivo i nemoguće, ubrzo postaje dio vašeg života. I vi postajete netko drugi. Netko čiji je smiješak na fotkama na fejsu istinit i stvaran. A to se vidi. I to se osjeti.

Želite učiniti prvi korak? Evo odličnog načina za to: LINK
Sam događaj je prošao no još možete u grupu, javite se za detalje.

Trebate pomoć u osobnom razvoju? Javite se na skender.miro@gmail.com
Ili na fejs stranici: Razgovori s Mirom

Foto: Ingram Image

Autor: Miroslav Skender
Trener osobnog razvoja

 

Share.

Comments are closed.