Ne zamjerajte, otpustite!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Što činite kada vas netko naljuti, povrijedi? Neki od vas će prepričavati drugima što se dogodilo. Neki će u sebi proživljavati ponovno i ponovno. A neki će učiniti najbolje za sebe i otpustiti zamjeranje…

 

Otpuštanje zamjeranja oslobađa

Ne znam što se s vama dešava kada vas netko uznemiri, ali meni još uvijek zna biti teško otpustiti kada mi netko učini nešto nažao. Iznenadi me i dan danas koliko mi ponekad truda treba da se riješim gorčine, a sablazni me kada mi se javi misao da vratim milo za drago. Trebam određeni napor da se podsjetim da je otpuštanje zapravo rješavanje povrijeđenosti i boli zbog nemilog događaja i prestanak patnje.

Donošenje odluke o otpuštanju me veseli jer mi potvrđuje da sam svjesna da nema koristi od bijesa, tuge i ogorčenosti.

 

Otpuštanje

Otpuštanje je stvar svjesnog odabira da se radije okrenem razumijevanju, nego osuđivanju i zamjeranju. Da, znam da često nije lako i da možda ne možete zaboraviti, ali ako otpustite i oprostite već ste puno napravili za sebe. Riješili ste se naboja koji razara vaše tijelo i ne dozvoljava vam da budete sretni.

Dakle, otpuštanje je nešto što radite zbog sebe kako ne bi više osjećali negativnost. Kako bi maknuli teret s leđa i oslobodili se prošlosti.

 

Emocionalno pisanje

Kada osjećam da mi je netko nanio bol ili učinio nešto nažao puno mi pomaže da odvojim pola sata za sebe, sjednem za radni stol i napišem, BEZ CENZURE, pismo osobi prema kojoj osjećam gorčinu. Svrha ovakvog pisma definitivno nije da ga pošaljem, već da u tančine izrazim koliko me takvo ponašanje povrijedilo, koliko sam ljuta ili tužna zbog toga. Da u potpunosti izrazim i izbacim iz sebe bol koju osjećam. Da napišem o događaju iz svoje perspektive.

Nakon toga napišem drugo pismo, ali se sada stavljam u ulogu osobe za koju smatram da me povrijedila. Kao da ona piše pismo meni, iz njene perspektive. Tu vrlo često shvatim da druga strana nije ni imala lošu namjeru i da ni ne sluti koliko me boli to što se dogodilo.

Često, na kraju oba pisma, napišem da OTPUŠTAM i OPRAŠTAM.

Bit će mi drago da se javite i napišete što ste spoznali te kako je Emocionalno pisanje djelovalo na vas.

Share.

About Author

Barbara Grgurić

Life coach za stvaranje sretnih veza (www.obnoviljubav.com)

Comments are closed.