Mogu li nas pjesme učiniti sretnima?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
najsretnije pjesme

Foto: Hudson Marques, Pexels

Nedavno sam pročitala članak koji je analizirao zbog čega su neke pjesme tako magične i kako to one imaju moć da nam poprave raspoloženje.

Ali, krenimo od početka…

Bez obzira na to što sam već dobrano u poslovnom svijetu, prevodim i smišljam zanimljiv sadržaj, kad bi me se i danas upitalo, da sam dijete, što bih htjela biti kad narastem, možda bih opet odgovorila voditelj na radiju.

Ona osoba koja miksa glazbu, pušta pjesme kako joj se prohtije i koja prije puštanja pjesme prigodno najavi pjesmu, ispriča sve što zna o glazbeniku, poziciji te pjesme na raznim top listama itd.

Kao tinejdžer obožavala sam se sakriti u svoj mali kutak sobe koju sam dijelila sa sestrom. Sobu sam dijelila sve dok se nismo preselili u Dubravu. Ona je uzela, naravno, veću, mada je bila mlađa od mene, a ja sam se zadovoljila manjom.

Kad smo bile zajedno, bile smo u jednom kutku u sobi do balkona. Mislim da je tu negdje bio dimnjak jer je prostor bio neobično uvučen, širine naših tijela kada bismo stale jedna do druge. Nisam mogla ni ispružiti obje ruke kao u pozi ratnika na jogi. Mogla sam jedino sjediti na malenom stolcu. U kutu je bila strpana polica s knjigama. Na sredini police, baš u visini grudi, bio je pozicioniran široki, crni hi-fi uređaj s dva pretinca za kazetu. Nije bilo CD playera na njemu, bio je stari model, a i godine su bile još za kazetu – devedesetčetvrta.

Čim bih došla iz srednje, zauzela bih poziciju u tom kutu i stavljala u pretince kazete s pregršt snimljene glazbe. Gotovo nikad nisam uspijevala snimiti pjesmu od početka do kraja jer bi ih voditelj ili reklama iznenada prekinuli pa sam morala odrezati taj dio, a taj nametnuti rez ne bi baš bio ugodan za uši kad se jedna pjesma nastavljala na drugu.

Sjećam se trenutaka kad sam bila toliko sretna što mi slijedi omiljena pjesma – voditelj bi započeo s najavom, ali nikad ne bi završio brzo, već je uvijek produžio sve do introa pjesme. Njegov kraj riječi naslanjao se direktno na početno slovo u pjesmi. Grrrr….

Bila je to era MTV-a.

Glazbeno obrazovanje stekla sam slušanjem emisija i top lista koje su vodili britanski TV voditelji. Zapisivala bih pozicije pjesama na tjednoj top listi (Hit list UK), snimala pjesme s njih i radila sam svoju top listu. Nerijetko bih i zalijepila svoju listu na zid.

Čudna vremena. Čulno bogata vremena. Kada se nisam obazirala na vršnjake, a glazba je bila poput prijatelja.

 

Pjesme koje nas čine sretnima

Nedavno sam pročitala članak na inc.com (portal za poduzetnike) koji je analizirao zbog čega su neke pjesme tako magične i kako to one imaju moć da nam poprave raspoloženje.

Znam da sam oduvijek voljela sumornije pjesme, one s tekstom nad kojima se malo zamisliš, no ima i onih poletnijih koje mi izmame dobro raspoloženje.

Pitanje je mogu li pjesme probuditi dobro raspoloženje ako trenutno nisi u dobroj fazi, ako se osjećaš klonulo i totalno bezvoljno? Rekla bih ne, jer sam iskusila takve faze. Onda baš ništa ne pomaže. Ali ako pjesma može djelovati na tebe, onda je takvo stanje daleko od tebe.

 

10 najsretnijih pjesama svih vremena

Dr. Jacoj Jolij je došao do podataka na temelju svog istraživanja kada je želio saznati što sačinjava pjesmu koja nosi hormon sreće. Iako je nečiji glazbeni ukus subjektivna stvar, ipak se može pronaći zajednička crta, tj. zajedničko obilježje za većinu pjesama koje nas čine sretnima.

  • Imaju sličan tempo (140 do 150 udaraca po minuti)
  • napisane su u visokom tonalitetu
  • govore o sretnim događajima ili nemaju nikakvog smisla

Kombinirajući ove sastavnice došao je do 10 pjesama koje sadržavaju sve navedeno, a to su sve odreda uspješnice velikih bendova poput Queen (Don’t stop me now) ili Abbe (Dancing Queen), Beach boysa (Good Vibrations) itd.

Prije nego što sam pročitala članak, napravila sam pokus. Pokušala sam identificirati 5 od tih 10 pjesama. Zapisala sam 5 pjesama koje su mi odmah došle na pamet i pogodila sam samo 1 od 10 koje je taj doktor (nije Dr. Alban) izlistao.

Ta je bila ogroman hit Cindy Lauper – Girls just wanna have fun.

Popis svih 10 pjesama je dostupan na linku, možda je pravo vrijeme da ih poslušate. 🙂

Share.

About Author

Mariann Makrai

Da se predstavim – po profesiji sam profesor. To je najljepše zanimanje koje postoji. Na papiru. U stvarnosti je to borba s vjetrenjačama. S roditeljima, sa sustavom, a ponekad i sa sobom. Pomanjkanje autoriteta dovelo je do toga da se primaknem nešto mirnijem poslu. Prevođenju. Jaka mi je to strana.

Comments are closed.