Modni ukrasi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Moda nije samo površinski fenomen, već je ogledalo običaja, profesije i ukusa. Modi ne možemo osporiti niti njezinu komunikacijsku snagu, niti činjenicu da su moda i umjetnost u vrlo bliskom odnosu.

Rijetki su oni koji danas ne posvećuju veliku pažnju vlastitu izgledu i načinu odijevanja. Moda ima čarobnu, zavodljivu  moć, čovjekova potreba za modom je velika, seže u daleku povijest odijevanja, a samim tim predstavlja i svjedočanstvo ljudske kulture.

Ideja da krenem s osmišljavanjem i dizajniranjem cvjetnih broševa i ogrlica nije došla odjednom. Godinama sam istraživala oblike i linije oslikavajući svilu, potom bih sliku izrezivala na fragmente, a zatim slagala neku sasvim drugačiju kompoziciju (rekompozicija kolaža). U jednom trenutku, svi ti cvjetni oblici na dvodimenzionalnoj plohi (papir, svila) počeli su se meškoljiti, da bi potom iskočili u prostor i tako se plošno pretvorilo u trodimenzionalno i zaplesalo u prostoru poput malih mobila  – žičanih, i od svilenih latica načinjenih konstrukcija koje se pod utjecajem zračnih struja  gibaju u prostoru.

Od toga trenutka, moja likovna igra krenula je u novu avanturu. Počela sam izrađivati cvjetne modne dodatke (broševi, ogrlice), da bih ih 2013. godine  i registrirala kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo u kategoriji industrijskog dizajna. Od tada, taj nakit uljepšava jednobojne poslovne kostime (ne moramo svi izgledati isto), svečane dekoltirane haljine, ali i traper jakne.

Svaka ogrlica je unikatna, i predstavlja moje malo remek djelo. Sretna sam kada neka žena to prepozna, pa u kolopletu srebrnih žica prepozna neku vlastitu priču satkanu od čipke, prepozna svoj san, potisnuto sjećanje, poneki stih ili ih ogrlica podsjeti na neku priču iz tradicijskog vjerovanja kao što su vjerovanja o Vilama Vodarkinjama ili o Gorskim Vilama.

Kada bismo svi nosili isti nakit, on nas više ne bi ukrašavao, već bi bio dio dnevne jednoobraznosti. Nakit nas nedvojbeno ukrašava više nego što to čini frizura ili odjeća. Tek ukrašena odjeća dolazi do punog izražaja i privlači poglede. Na neki tajanstveni način, modni detalji čine nas posebnima. Nakit je poput simbola, sažeti oblik naše individualnosti. Osobina mode je promjenjivost i prolaznost, kakav je i sam život. Upravo stoga, opčinjeni smo prolaznim stvarima kako bismo bar na trenutak „zarobili“ prolaznu česticu vremena.

U mnoštvu istih predmeta koje nam danas na tržištu nudi masovna proizvodnja odjeće i nakita, umijeće je pronaći nešto drugačije i posebno.

S posebnom pažnjom i ljubavlju, rukom oslikavam svaku laticu cvjetnih ukrasa. Dodajem im srebrnu, mjedenu ili inox žicu, staklene perlice, Swarovski kristaliće, trake od organdija ili satena, i tako nastaju lepršavi i razigrani broševi i ogrlice.Često mi neke drage dame, kojima se jako sviđa moj nakit, znaju „prigovoriti“ da je taj nakit toliko poseban i raskošan da one ne znaju za koju prigodu bi ga nosile. Moj odgovor je uvijek isti. Svaki dan je poseban dan, i kad na takav način gledamo na stvari, nema važnijeg dana od ovoga današnjeg dana/trenutka u kojem se osjećamo dobro, znamo da smo zdrave i žive, i veselimo se svakom cvrkutu ptica, suncu, nebu i svemu što nas okružuje.

Vlasta Pastuović Aleksić, dipl.slik.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.