Moć 12 svetih noći

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Živimo u stresnom i ubrzanom vremenu. Zaboravili smo pratiti ritam prirode, poštovati tradiciju i koristiti prelijepe običaje vezane upravo za ovo posebno vrijeme u godini.

Umjesto da uđemo u tišinu, trčimo po šoping centrima. Umjesto da se umirimo i prikupimo snagu kao što to čini priroda, mi jurimo kroz svakodnevnicu zabavljeni nebitnim. A kada iscrpljeni dođemo u svoj dom, više nemamo snage ni za odmoriti se.

Prostor u kojemu živimo je jedan od elemenata koji utječe na naše zdravlje. Istražujući prirodne i tradicionalne pripomoći naišla sam i na revitalizaciju prostora kađenjem, te na pojam 12 svetih noći.

Pripremimo prostor, ali i sebe za dolazak posebnog razdoblja u godini – za 12 svetih noći.

Noći između 24. prosinca i 6. siječnja oduvijek su se smatrale drugačijim, posebnim razdobljem u godini. Upravo u to vrijeme između dvije godine – kako ga još zovu ničije vrijeme, osjeća se posebna čarolija u zraku.

I Rudolf Steiner (antropozof) govorio je o tome da je ovo vrijeme godine vrijeme kada smo i Zemlja i mi najotvoreniji kozmičkim utjecajima, te je preporučio da se dvanaest noći – od Badnjaka do Sveta Tri kralja (od 25.12. do 6.1.) provedu u miru.

Promjene koje se događaju tijekom ovih 12 noći prirodni su procesi koji djeluju na nas bez obzira jesmo li ih svjesni ili ne.

Priprema počinje kako u prirodi, tako i u nama tijekom četiri adventske nedjelje. Dani su sve kraći, a noći sve dulje i mračnije. I upravo u tom mraku pripremamo se za novo rođenje Svjetla svijeta, za Božić.

Svi se na neki način pripremamo za to razdoblje – čistimo naš životni prostor – napravimo „generalku“ u stanu ili kući, zatvaramo poslovnu godinu, završavamo zaostale poslove, vraćamo dugove itd. kako bismo smireni i opušteni dočekali rođenje novog svjetla, pa i nove godine u krugu nama dragih ljudi.

I upravo zbog toga u ovo doba je nastalo puno običaja – sijanje pšenice, adventski vijenac, kićenje božićnog stabla, imela itd. Sve su to različiti simboli kojima se pripremamo za posebno doba koje je pred nama. Slavlja i ceremonije potječu iz ljudske potrebe da s bližnjima podijele plodove svojega rada i radost življenja. A za slavlja se uvijek i posebno pripremamo.

Jedan od tradicionalnih načina pripreme za ovo posebno vrijeme je čišćenje i vitalizacija prostora kađenjem. To je proces u kojem koristimo snagu prirode – na ugljen koji simbolizira vatru stavljamo određene biljne mješavine kojima djelujemo na loše, ustajale, negativne, bolesne energije koje su se zadržale u prostoru.

 

Tri su najpovoljnija dana za vitalizaciju prostora su 24.12. Badnjak, 31.12. Stara godina i 6.1. Tri kralja.

Najpovoljniji dan za energetsko čišćenje prostora je 24.12. – Badnjak – čistimo, otpuštamo, završavamo kako bismo otpustili staro i napravili prostor za novo u našem životu.

31.12. – Stara godina – Silvestarska večer je povoljna za stvaranje temelja sreće u nastupajućoj godini kroz čestitke, dobre želje i namjere, poklanjanje srećonoša (pajceka, djetelina s četiri lista, potkova…) – to je proces harmoniziranja – stvaramo temelj za novi početak.

6.1. – Sveta tri kralja – Došli su se pokloniti novorođenom djetetu, te su na poklon donijeli miru (smirnu), zlato i tamjan. Mira je kadilo koje se koristi za dezinfekciju fizičkog tijela i vode, te je i prije 2000 godina bila dragocjena za održavanje fizičkog zdravlja. Zlato je označavalo blagostanje, a tamjan je kadilo koje se tisućljećima koristi za spajanje s onim nevidljivim – božanskim u nama i oko nas.

Za sva tri dana koristimo različite mješavine ovisno o osobnim potrebama i željama. Netko treba mir, netko životnu radost, opuštanje, sreću i blagoslov, snagu ljubavi, motivaciju, povjerenje…

12 svetih noći reprezentira 12 mjeseci u godini. Poznata kozmička zakonitost je kako gore, tako i dolje – ili – kako u malom tako i u velikom – kako planiram u 12 svetih noći tako to mogu ostvariti tijekom 12 mjeseci nadolazeće godine.

Evo nekoliko ideja kako se tijekom ovih svetih noći optimalno pripremiti za ostvarenje planova i ciljeva u sljedećoj godini:

  • vodite dnevnik 12 svetih noći – promatrajte kvalitetu i lijepe događaje svakog od tih dana te bilježite svoje snove od Badnjaka do Sveta tri kralja
  • provedite svaki dan barem 15 minuta u tišini i osjetite kreativne impulse u sebi – zapišite svoje ciljeve i planove za svaki mjesec. Što je namjera, odnosno cilj jasniji, to bolje usmjeravate energiju potrebnu za njeno ostvarenje.
  • razgovarajte sa svojim bližnjima o vašim željama i snovima
  • prošetajte, duboko dišite i promatrajte nebo…
  • opustite se i vjerujte da uvijek ima netko tko će vam pomoć

Autorica teksta: Vedrana Nucak

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.