Metode relaksacije protiv PMS-a

0

Vjerojatno nema  ili su vrlo rijetke žene koje imaju redovite menstrualne cikluse da nisu doživjele simptome PMS-a.

 

PMS nastaje kao posljedica disbalansa hormona u drugom dijelu menstrualnog ciklusa, pri čemu se povisuje razina estrogena. I što je veća razina estrogena, veći su i simptomi PMS-a.

Načešći simptomi i tegobe u tom razdoblju su česte promjene raspoloženja, nesanica, bolovi u donjem dijelu trbuha, povećana potreba za hranom, pogotovo slatkim jelima, napuhnutost, bolne dojke i zastoj tekućine u organizmu.

Kako je moguće ublažiti te neugodne simptome?

Jedna od vrlo korisnih biljaka koja može pomoći je konopljika (Vitex agnus- castus).

Konopljika se od davnina koristi  kod bolova nakon i tijekom poroda, upale rodnice, dismenoreje, nakupljanja tekućine u organizmu. Djelovanje konopljike se temelji na tome da  smanjuje lučenje prolaktina i uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu. Kontraindikacija za uzimanje konopljike je bilo kakva hormonalna terapija, trudnoća i dojenje.

Jedna od najvažnijih metoda pomoći kod PMS-a su metode relaksacije i opuštanja gdje Vam uvelike može pomoći aromaterapija. Kao prva i jedna od najučinkovitijih metoda su aromaterapeutske masaže. Poznato je da masažom potičemo cirkulaciju i poboljšavamo rad limfnog sustava, a time pospješujemo izlučivanje nakupljene tekućine u organizmu. Zatim, masažama postižemo fizičko i psihičko opuštanje, i kad k tome dodamo još  primjenu i djelovanje eteričnih ulja rezultati neće izostati.

Ukoliko niste u mogućnosti odlaziti na masaže,možete si i sami u svom domu napraviti opuštajući ugođaj. Tako možete u difuzer ukapati eterična ulja lavande, mandarine, mažurana, slatke naranče, bergamota ili geranija. Udisanjem nekog ili kombinacije nekih od nabrojenih ulja brzo ćete se početi osjećati smirenije i opuštenije.

Bilo bi korisno prije spavanja napraviti kupku  tako da u 125 ml sojinog vrhnja dodate 10ml nekog biljnog ulja i u to ukapate 30 kapi eteričnog ulja lavande i 20 kapi eteričnog ulja mažurana. Ovako pripremljena kupka će Vas brzo i učinkovito opustiti i uvesti u miran san.

Kao dodatnu pomoć kroz dan možete  napraviti pripravak od nekog brzoupijajućeg biljnog ulja u koji ćete ukapati eterična ulja grejpa, čempresa i geranija. Ovim uljnim pripravkom ćete njegovati kožu, potaknuti izlučivanje suvišne tekućine i biti smireniji.

Primjenom samo neke od nabrojenih metoda možete si u velikoj mjeri  olakšati ovaj nimalo ugodni period u mjesecu.

Autorica: Katica Wolf, Aromaterapija Viola

Share.

Comments are closed.