Masaža i aromaterapija kod otečenih nogu

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Masaža i aromaterapija kod otečenih nogu

Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Dešava vam se da imate otečene noge? Puno vremena provodite sjedeći u uredu ili se ne krećete dovoljno? Vrijeme je da se upoznate s blagodatima masaže i aromaterapije…

Obično masaža započne masiranjem stopala i nogu. Što i nije neobično. I, itekako je korisno. Masiranjem nogu potičemo cirkulaciju krvi i limfe kroz naše tijelo i činimo tijelu veliku uslugu.

 

Kako cirkulira limfa?

Evo kratkog i nadam se razumljivog objašnjenja kako se stvara i kako cirkulira limfa. Naime, krvni i limfni sustavi su vrlo važni za naše tijelo i rade na sličnim principima. Krv kroz tijelo tjera srce potpomognuto peristaltikom (grčenje i opuštanje) krvnih žila. Limfu kroz tijelo tjera peristaltika limfnih žila negativnog tlaka proizvedenog u prsnom košu i rad mišića.

Krv u svojem proticanju kroz tijelo donosi i pronosi hranjive tvari, a odnosi otpadne tvari. Ta se razmjena hranjivih i otpadnih tvari ne odvije direktno, nego pomoću vanstanične tekućine u kapilarima. tj. kroz stijenke kapilara koji su najmanje krvne žile.

Vanstanična tekućina se proizvodi u kapilarama, te se 99% nje vraća u kapilaru (krvotok), a onih preostalih 1% kao limfa ulazi u limfne kapilare. Zbog specifične građe limfnih žila, odnosno zbog postojanja malih ventila unutar limfnih žila, limfa se ne vraća natrag u međustanični prostor. No, ako dođe do poremećaja ili izloženosti visokom tlaku unutar limfnih žila, dio tekućine se vraća i stvaraju se edemi.

 

Aromaterapija i masaža

Da li ste ikada imali otečene noge ili ruke? Je li vam poznat osjećaj težine i ponekad “bockanja” u udovima? Ili opće tromosti? Sigurno su vam mnogi i davali preporuku: “digni noge na povišeno” ili “tuširaj ih naizmjenično hladnom i toplom vodom”.

Dobri savjeti! Iskušane metode! Ali nije trajno. Ponekad i ne upali.

Aromaterapija i masaža su za otečene noge odličan alat. Potaknut ćemo i ubrzati protok limfe te izlučivanje limfe iz međustaničnog prostora.

Dobra masaža nogu je važna kao uvod u masažu cijelog tijela i ako je ona dobro napravljena – ne brinite!
I leđa će manje boljeti.
I vrat će biti manje ukočen.
Manje ćete patiti od glavobolje i nesanice.

Općenito, nakon masaže nogu, osjećate se puno lakše i poletnije.

Dobar odabir eteričnih ulja koja svojim terapeutskim djelovanjem potpomažu izlučivanje toksina iz tijela ili cirkulaciju i protok limfe će dodatno pomoći!

Zato, ako puno sjedite, ako puno putujete, ako ste nakon operacije ili nakon neke povrede, ako puno hodate, ako imate neki sistemski poremećaj zbog kojeg je protok limfe kod vas otežan i ako vam otiču noge – javite se svom aromaterapeutu i maseru.

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.