Manipulacija mirisima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manipulacija mirisima? Olfaktorni sustav (sustav osjeta njuha) jedan je od najmoćnijih osjeta jer je direktno povezan s mozgom.

Primjerice, eterična ulja, najbrže djeluju upravo udisanjem! Tu se kriju mnogobrojne mogućnosti – mirisima možemo lako i brzo zavoditi, uspavati, opustiti, stimulirati, potaknuti fokus i koncentraciju, djelovati antidepresivno i slično.

Alveole pluća izvanredno su prokrvljene pa inhalacijom eteričnih ulja vrlo brzo dolazi do ulaska u krv molekula tih eteričnih ulja. Tijekom udisaja molekule mirisa putuju i preko mnoštva receptora koji podražaj prenose u LIMBIČKI sustav. Limbički sustav (naš najstariji dio mozga) je mjesto gdje se kontrolira srčani puls, tlak, disanje, memorija, tamo se regulira stres, pohranjuju uspomene…

Limbički sustav također ima važnu ulogu u nastanku čuvstava, posebice bijesa i straha… To je i centar u kojem se stvaraju EMOCIJE! Zato je sasvim logično postaviti hipotezu da udisanje eteričnih ulja može jako utjecati na naše raspoloženje i funkcioniranje, odnosno manipuliranje (u pozitivnom ili negativnom kontekstu).

 

Miris naranče potiče veću potrošnju

Ostao sam iznenađen kada sam u jednome od trgovačkih centara u Hrvatskoj osjetio citruse – dominantno limun i naranču (slatku naranču).

Naime, otkriveno je da miris naranče potiče veću POTROŠNJU – 20% se više kupuje, odnosno troši više novca u trgovačkim centrima (dućanima) u kojima se širi ugodan miris naranče (sugestija: eterično ulje slatke naranče koju ste nakapali u difuzer).

Da je udisanje eteričnih ulja doista djelotvorno, potvrđuju i desetljeća afrodizijačkih (stimulativnih) receptura s kojima se tisuće aromaterapeuta svakodnevno susreće u pripremi ljekovitih receptura za svoje klijente.

 

Eterično ulje đumbira – Zavedite odabranog mirisom đumbira

Primjerice, ako muškarca želite potpuno izludjeti, vrijeme je da nabavite kvalitetno eterično ulje đumbira (Zingiber officinale). Aromatičan, začinski, topao i intenzivan miris što se tiče erotskog, puni je pogodak u hipotalamus. Prof. dr. Ernst Pöppel, koji istražuje ljudske mozgove, naziva taj predio mozga »zabavnom četvrti u glavi«, jer iz hipotalamusa ljubavni i erotski nagoni reguliraju naše osjećaje.

Ne zavedete li odabranog mirisom đumbira ne očajavajte jer ste ipak barem nešto postigli – et. ulje đumbira odlično pomaže kod kroničnog umora, ali i impotencije i frigidnosti. Jednostavnim korištenjem u aromalampici ili difuzeru đumbir će početi djelovati na sva živa bića u prostoru.

Dermalnom aplikacijom đumbira pomiješanog s biljnim uljem moguće je svakodnevno njegovati svoje tijelo i time djelovati preventivno na manjak energije i poleta u ovo proljetno doba.

 

Udisanjem eteričnih ulja te apsorpcijom kroz pluća možete utjecati na mnoge organske sustave

  • Ako je u prostoru raspršeno primjerice eterično ulje ylang-ylanga (“Cananga odorata”) koje je bogato esterima započet će ljekovito djelovanje (stresne tahikardije, povišeni krvni tlak i napetost polako će početi nestajati…).
  • Odabir eteričnog ulja prave lavande (“Lavandula vera”) također bogatog esterima te udisanjem istoga, postići će se ljekovita koncentracija linalil acetata koja će djelovati umirujuće na središnji živčani sustav.

Dakle “manipulacija” je laka i moguća. Da bi bila uspješna jedini je uvjet kvalitetno, jasno kemijski i botanički definirano, eterično ulje. I difuzer, naravno.

Utjecaj mirisa ima svoje znanstveno uporište i svi su dobrodošli uvjeriti se već danas u snagu mirisa. Sve esencije koje smo udahnuli dospijevaju u krvotok i imaju farmakološki učinak!

Dokazano je da eterična ulja brže dospijevaju u krvotok inhalacijom nego oralno (oleokapsule) i/ili dermalno (iako je i kod dermalne primjene inhalacija aromatičnih molekula neizbježna).

  • Japanski pokus iz 1963. pokazao je kako ulje paprene metvice (“Mentha piperita”) djeluje jače na PROBAVNI sustav ako ga se udiše, nego oralno. Kod žena koje su brale hmelj često može doći do promjene u MENSTRUACIJSKOM ciklusu uslijed udisanja tih aromatičnih isparavanja.
  • Potvrđeno je da udisanje eteričnog ulja LIMUNA kod osoba koje rade za tipkovnicama smanjuje količinu grešaka u formulaciji teksta za otprilike 54%.
  • Rezultati istraživanja grupe znanstvenika (University of Miami School of Medicine, 1998.) potvrđuju da udisanje eteričnog ulja prave LAVANDE (“Lavandula vera”) potiče stanje opuštenosti, smanjuje razinu depresije, ali i ubrzava i poboljšava točnost računanja.
  • Za eterično ulje ružmarina (“Rosmarinus officinalis”) ista grupa znanstvenika dokazala je da on udisanjem podiže pozornost, ublažava tjeskobu, pospješuje relaksiranost i ubrzava sposobnost računanja, ali joj NE poboljšava točnost.

Velik broj istraživanja na temu mirisnog animiranja prostora (difuzer) za rezultat su dobili potvrdu da su osobe koje rade u takvim prostorima sigurnije u obavljanju zadataka, te da su djelotvornije i spremnije za rješavanje konflikata.

Nema nikakve sumnje da eterična ulja (molekule tih divnih mirisnih esencija) djeluju na središnji živčani sustav – ako ih doživljavamo kao ugodne EEG će pokazati aktivnije poticanje alfa i delta moždanih valova, što stvara osjećaj OPUŠTENOSTI i smirenosti… Beta stanje mogu potaknuti crni papar i korijandar (eterična ulja) itd.

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.