“Ljubavi… prevario sam te, možeš li mi oprostiti?”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pozdravljam vas prevarene, ostavljene, usamljene, tužne, izgubljene, prestrašene i nesigurne!

Mirisi i glazba, dva prokleta okidača koja se pale kada ih svim snagama želimo držati na OFF. Slažete li se sa mnom?

Miris ZAPRŠKE – vrtić (grah za ručak) i baka. Miris DINSTANOG LUKA – deda i mala kuhinja. Miris CIMETA – riža na mlijeku i novogodišnje raspoloženje. Miris KIŠE u proljeće – uzbuđenje i slatka neizvjesnost. Miris PLAVE NIVEA KREME – plava nivea krema. Miris POKOŠENE TRAVE – škola. Miris SVJEŽEG ZRAKA – sve je moguće. Miris MORA – regeneracija. Miris VETIVERA – 2006. Miris svježe OPRANOG RUBLJA – mir, neuhvatljivi trenutak. Miris svježe PRŽENE KAVE – svi ti dani sjećanja, prošlost. Miris RUŽE – matematika, čistoća. Miris DUHANA S VANILIJOM – 2010.

Miris tvoje majice – ljubav. Miris tvoje majice – tuga. Mirisi…

Kako je moguće da nešto tako gotovo neuhvatljivo i mistično poput mirisa može potaknuti tolike oscilacije naših emocija, momentalno nas vratiti u dane djetinjstva, mladosti i prošlosti? Miris nam se smije dok nam pred očima otvara zakopana sjećanja i emocija kojih možda nismo bili svjesni.

U zadnjih nekoliko godina nagledao sam se kako pojedine esencije izazivaju valove emocija kod onih koji ih s pažnjom udišu – eterično ulje grejpa (Citrus x paradisi) je uvijek izvlačilo osmijeh na lice; eterično ulje crnog paprovca (Piper nigrum) budilo je neke nemirne, uspavane, duhove u nama; eterično ulje lavande (Lavandula angustifolia) nemali je broj puta kroz suze čistilo odnose s majkom; ylang-ylang (Cananga odorata) je poticao uzdahe i govorio o senzualnosti koja je još uvijek tu; jasmin (npr. Jasminum sambac) je volio udariti šakom u trbuh, izazvati čudan osjećaj zbunjenosti – volim ali ne volim, uživam, ali opet nešto je neobično u tome…

Okrutno ali istovremeno i veliki blagoslov, zar ne? Mirisi…

Jedno od zadnjih istraživanja na koje sam naišao je o dr. Bruce Turetsky, sa Sveučilišta Pennsylvania, koji na osnovu više provedenih istraživanja tvrdi kako mirisi imaju VEĆI UDIO u emocionalnom sjećanju nego slike i zvukovi.

Kad ste neraspoloženi, bolesni ili vam iz bilo kojeg razloga treba pozitivna emocionalna potpora, mislite na mirise koji su vam ugodni i okružite se njima. Mirisi doslovno pomažu i u ubrzanju liječenja, a brojna istraživanja pokazala su kako direktno mogu utjecati na ublažavanje simptoma, bolova i ubrzanje izlječenja kod brojnih bolesti. I da, slomljeno će srce također brže zacijeliti… smile emotikon

Ruku pod ruku s mirisom ide i glazba – glazba o kojoj ne treba puno govoriti jer ona je svima znana kao okidač za izljeve suza i smijeha, melankolije i poticaja, pasivnosti i odlučnosti; sve emocije i stanja ljudskog uma stanu u riječ glazba. Od jučer, ned. 18.8.2013., odlučio sam da ću redovito uz svaki mirisni post koji podijelim ovdje s vama priložiti i pratiteljicu – glazbu. Da li će vam se svidjeti ne znam ali želim riskirati i podariti vam što više lijepih emocija, smijeha, sreće i trenutaka koji će vas učiniti boljom osobom. Iskrenom osobom, jer HVALA VAM što postojite!

Dugo sam razmišljao o ovome što sada pišem i evo došao je trenutak kojeg želim podijeliti s 3322 osoba, vama prisutnima. Gotovo svaki tjedan čujem toliko tužnih, istinitih, životnih priča klijentica i polaznica “Anias de Moras” aromaterapijskih radionica. Miris, ta divna aromaterapija, širi serum istine, otvara i otkriva te potiče na komunikaciju. A u preko 90% slučajeva krivac je “tvoja majica” – ljubav i njezina suprotnost (suprotnost koju vama prepuštam da je definirate, imenujete).

“17 godina smo u braku i imamo dvoje djece. Živimo u lijepoj kući. Oboje smo zaposleni i imamo dobra primanja. Volimo se. Da, doista se volimo! Prije dva tjedna napravila sam nekoliko kontrola kod ginekologa. Jedan od nalaza je pokazao postojanje visokorizičnog HPV-a. Nisam hipohondar ali jednom u godinu – dvije volim napraviti malo detaljniju kontrolu i moram priznati da se u zadnjih 17 godina ne sjećam nečega što se zove HPV! Ginekolog me je čudno pogledao i rekao rečenicu koja mi je… hm… pa, neko se vrijeme moja guza nije mogla odvojiti od stolice na kojoj sam sjedila. Uspjela sam doći doma. Imala sam par sati za sabrati a potom još stotinu puta kaos s mislima napraviti. Dragi je napokon došao doma! Kako si? Dobro sam. Ti? … stavljam mu nalaz na stol za koji upravo sjeda očekujući ručak. No ručak mu nisam poslužila. On je danas meni kuhao i servirao priznanje – oralni sex prije godinu dana za vrijeme poslovnog putovanja u Austriju.”

“Nakon malo više od 3 godine zaruka on je jednostavno otišao. Doslovno se probudio i rekao da on tako više ne može. Guše ga obaveze, ja ga gušim (iako mene po cijele dane nema doma od posla). Imaš li nekoga drugog? – nemam, odgovara. Vjerujem mu ali mi i dalje nije jasno. Otišao je. U tri je navrata uzeo sve svoje stvari. Ipak, nakon 10 dana nešto je zaboravio uzeti. Sedam kondiloma i HPV.”

“Iskrena ljubav ne postoji! Doista ne znam niti jedan par oko mene koji je sretan i koji se ne vara. Svi se varaju i imaju nekoga sa strane. To je pošast! Negdje valjda iznimke postoje (možda tamo gdje se partner drži zaključan u kuli dvorca) ali ja za to niti sam čula niti znam. Moj prvi muž je doma došao i počeo me ljubiti a brada mu je DOSLOVNO, ali doslovno!, po preljubu i tjelesnim sokovima imala miris. Možete li Vi to vjerovati?! Sada nisam sama, ali taj s kojim sam sada da se sutra spakira ne bi suzu pustila za njime. Sebičan je i ne podržava me u apsolutno ničemu. Jednosmjerni odnos gdje dajem i dajem a zauzvrat gotvo pa ništa. Veliko ništa!”

“Više od 12 godina se znamo. Toliko smo otprilike i zajedno. Nismo se vjenčali ali živimo zajedno već 10 godina u najmu; kupili smo auto, imamo predivnog labradora i puno smo putovali. Prije krize smo čak na nekoliko putovanja godišnje išli i svaki put je bilo prekrasno. Ja sam kuhala, brinula o klasičnim “ženskim” poslovima a on je visokopozicionirani direktor uspješne tvrtke koji je slobodno vrijeme volio provoditi sa mnom (volio je biti doma) i pomagati mi kada je zatrebalo. Jako je htio dijete a i moja 33. je pred vratima. Stalno smo pokušavali, trudili se i mijenjali navike – od prehrane do alternativnih metoda. Nije išlo. Zdravstvene teškoće… Kako je to frustrirajuće kada nešto silno želiš a ne možeš to dobiti. Ponekad imam osjećaj da sam ukleta! Nakon dvije neuspješne umjetne oplodnje on je došao i pokazao mi je sliku. Rekao je – to je moje dijete, za mjesec dana imati će godinu dana. Majku svojeg dijeteta zna 11 mjeseci + 9 mjeseci + 2 godine.”

Ovo su bile 4 istinite priče. Pod uvjetom anonimnosti dobio sam dopuštenje njihove objave. Ako želite još, samo recite, jer primjera preljuba ima toliko da svaki dan uz regularni post mogu i jedan takav podijeliti s vama.

MENTHA PIPERITA – samo onaj tko je bio pod njezinim utjecajem može znati kako je to kada eterično ulje paprene metvice razveže jezik, zamagli um koji vječito kalkulira i otvori srce – srce koje jedino poznaje tajnu istine. Srce + jezik = savršena kombinacija prevencije psihosomatskih bolesti i sretnog života.

Ne inatite se! Ne kalkulirajte: s njim/njom sam zbog djece/novca/kuće/stana/psa/obitelji/susjeda/prijatelja/boga/navike/straha/godina koje imam jer tko će me takvu s borama sada htjeti?!/milijun drugih razloga koje vaš um pronalazi! Zapravo je jednostavno – volim ILI ne volim, lijepo mi je ILI nije mi lijepo. Sebe slušajte, ne druge.

Upravo ove dvije mace koje u Istanbulu leže pored mene, omamljene oblakom mirisa i lagane glazbe, začina, eteričnih ulja koja se izdižu iz glinenih lampica, vrućeg crnog čaja i aromatiziranog voćnog duhana koji isparava iz mnogobrojnih nargila, potaknule su me na današnji post.

One, tako spontane i iskrene, nevine i nesvjesne ali opet tako prisutne u ovome trenutku pokazuju nama velikim i ozbiljnim ljudima kolika vrijednost leži u otkrivenju da se volimo. Ako se volimo, iskreno i duboko volimo, budimo onda spontani i radimo upravo to. Volimo se. Jednostavno se volimo.

Doza nostalgije s tračkom svjetlosti koji potiče buđenje optimizma… Te brojke nisu slučajnost, ne za ovaj današnji post. Toliko jedan dan ima minuta, toliko vi imate minuta za donjeti dobre odluke. Danas, sada, upravo ove minute.

VI ste važni! Ovo je sve ionako osobno mišljenje jednog zaljubljenika u aromaterapiju… Želim vam pametan dan!

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.