Ljetni “menu” za zdravu i njegovanu kosu

0

Unatoč tome što je moj posao kosa i što ima izvrsnih preparata koji pomažu pri održavanju kose u formi tokom ljeta, kosi na godišnjem odmoru pristupam vrlo ležerno. Vezala bih je u rep ili pletenice što bi rezultiralo njenim ozbiljnim pranjem, njegom i raščešljavanjem tek zadnji dan odmora.

Nije važno gdje i kako provodite godišnji, važno je da hranite svoju dušu, a time i svoju kosu iznutra. Za zdravlje kose godišnji odmor trebate provoditi okrenuti sebi, upijajući male stvari, radeći ono što vas veseli, uključujući u to i malo drugačiju prehranu. Uživajući u zdravim namirnicama i kosi dajete potrebitu njegu.

Ljetni „menu“ za zdravu i njegovanu kosu:

DORUČAK: Omlet od dva jaja, špinata i rajčice. Mlijeko, integralni kruh.

SADRŽI: vitamin B12 (mlijeko, jaja) sprečavaju opadanje kose. Vitamin A (špinat, rajčica) poboljšava rast kose.

UŽINA: Jogurt, orašasti plodovi (badem, orasi, lješnjaci) i sjemenke (lan).

SADRŽI: cink (jogurt) daje kosi čvrstoću, bakar (sjemenke) osigurava zdravu pigmentaciju, a orašasti plodovi sprečavaju opadanje kose.

RUČAK: Juha od bundeve s prosom, piletina s tjesteninom (integralnom) i povrćem (mrkva, celer, brokula), zelena salata. Desert:  palačinke od zobenih pahuljica s grožđicama ili borovnicama.

SADRŽI: Vitamin A i željzo (bundeva, grožđice, borovnice) oporavlja suhu i mlitavu kosu, vitamin B (povrće) i vitamin D i cink (zobene pahuljice i proso) za rast kose.

UŽINA: Voće (citrusi, jagode, kivi, lubenice, breskve)

SADRŽI: vitamin C sprećava prerano starenje i isušivanje kose

VEČERA: Tunjevina, maslinovo ulje, grah salata

SADRŽI: vitamin E (maslinovo ulje), bakar (grah) zaustavlja opadanje kose i oakšava apsorciju željeza, vitamin D (tunjevina) koriste ga folikule dlake za rast kose.

Ne brinite ako vam je završio godišnji odmor ili ne konzumirate neke od navedenih namirnica, uvijek se možete konzultirati sa stručnom osobom i koristiti specijalizirane proizvode za njegu kose.

Ljiljana Petrlić – Frizerski salon Gloria

Share.

Comments are closed.