Kristina Gallo – Moje knjige daju životne lekcije, a ne recept za čudo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ona je blogerica i spisateljica koja piše pod pseudonimom. Autorica je knjige “Ružičaste naočale” i osam knjiga na engleskom jeziku koje je objavila kao nezavisni autor na Amazonu. Želja joj je postati poznata spisateljica, a na dobrom je putu da u tome i uspije. Ona je Kristina Gallo.

Obožava pisati o ljudskoj psihologiji, velika je obožavateljica Agathe Christie, Virginije Woolf, Franza Kafke, Edgar Allan Poa i Francoisa Sagana. Strastvena je navijačica, voli ići na nogometne utakmice. Ovisnik je o čokoladi i kavi.

 

Koje je tvoje najveće postignuće i na što si osobito ponosna?

Kristina: Diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu u vrijeme kad nije bilo privatnih škola koje su moje zanimanje na neki način srozale. Privatne škole su omogućile uhljebljivanje, pravo znanje i stručnost se više ne cijene dovoljno. Osim toga, moj hobi je pisanje na engleskom jeziku. Ušla sam u krug zajedno s američkim i britanskim autorima koje sam srela preko društvenih mreža. Mnogi od njih su moji suradnici i dali su mi korisne savjete kako napisati i promovirati knjigu. Odradila sam osam intervjua za američke web stranice. Također, pišem i za Blogosferu Večernjeg lista godinu dana i tamo sam stekla dragocjena iskustva. Kolumnistica sam i na portalu Suvremena žena.

 

Radiš li ono što voliš ili ima nešto čime bi se radije bavila?

Kristina: Radim posao koji mi omogućava egzistenciju, ali moja prva ljubav je pisanje. Nažalost, od pisanja se ne može pristojno živjeti u Hrvatskoj i nikako ne može biti jedini izvor prihoda.

 

Što najviše voliš u poslu kojim se trenutno baviš? Koji su najveći izazovi?

Kristina: Kao pravnica, srećem se s izazovima koje donose zakoni, a oni se stalno mijenjaju. Zakoni su podložni i mnogim tumačenjima zbog čega se neka pravila krivo shvaćaju. Izazov su međuljudski odnosi, strankama je ponekad teško objasniti da pravnik nije svemoguća osoba i da se u svom postupanju mora držati pravnih okvira. Uvijek nastojim u svom postupanju održati dozu ljudskosti, ali i profesionalnosti.

 

Postoji li neka osoba koja je presudno utjecala na tvoju karijeru?

Kristina: Moji roditelji su uvijek govorili da radim ono što želim, ali da pazim kako bi mi to omogućilo i egzistenciju. Indirektno su utjecali na mene kao racionalne osobe.

 

Kada si se zaljubila u pisanje i otkud dolazi inspiracija?

Kristina:  Zaljubila sam se u pisanje kad sam imala 15 godina. Napisala sam u bilježnicu, svojevrsni dnevnik o stvarnim događajima.

 

Otkud dolazi inspiracija, unosiš li svoje životno iskustvo u svoje priče?

Kristina: Naravno, stvarnost je najbolja inspiracija. Ne moram zamisliti, to se već dogodilo. Inspiraciju nalazim u ljudima kojima sam okružena. Imala sam puno trauma u prošlosti i to me obilježilo kao osobu. Moje pisanje je svojevrsna terapija.

 

Pišeš li knjige određenoj publici?

Kristina: Moje knjige su namijenjene ženama koje imaju problema sa samopouzdanjem jer sam i ja bila takva jedno vrijeme. Također, cilj mi je prizemljiti čitatelje jer život nije bajka. Htjela sam izbjeći scenarij ljubavnih romana s kioska gdje dvoje ostaju zajedno do kraja života unatoč preprekama. Moje knjige daju životne lekcije, a ne recept za čudo. Također, fokus je i na onima koje okolina degradira i marginalizira. U mojoj knjizi “I will kill you in my dream” djevojka ponavlja razred u srednjoj školi i zato je stigmatizirana.

 

Imaš li specifičan stil pisanja? Postoji li nešto o tvom stilu ili žanru što ti se čini posebno izazovno?

Kristina: Imam grubi smisao za humor, i volim nasmijati čitatelje čak i onda kad nema razloga za smijeh. Volim efekt adrenalina i poručujem čitateljima da se ne boje suočiti s izazovima. Htjela sam izbjeći knjige gdje su svi lijepi, pametni i bogati i usmjeriti pažnju na obične ljude koji također mogu uspjeti. Uspjeh i ljubav nisu rezervirani samo za ljepotice i ljepotane. Uspjeh i sreća ovise o zalaganju ljudi koji se bore za svoje mjesto pod suncem.

 

Što bi poručila onima koji žele postati spisatelji?

Kristina: Pisanje nije jednostavno i postoje zablude da svatko može pisati. Današnji pisac nije samo autor, on je promotor, lektor, surađuje s drugim piscima i uči od njih. Treba izbjegavati lektore koji nisu provjereni. Moje knjige na engleskom je lektorirala američka lektorica Angie Wade do koje sam došla po preporuci.

Suočila sam se i s pojavom piratstva. Moju hrvatsku knjigu su piratizirali i reklamirali na srpskim web stranicama. Čak mi se javila administratorica stranice da bi dijelila knjigu, a nikad nisu poslali ponudu izdavačkoj kući koja je moju knjigu objavila. To su neugodne stvari s kojima se autori susreću, mi smo nemoćni, ali treba o tome javno govoriti.

 

Naslovi tvojih knjiga zvuče izuzetno zanimljivo (Seduce her with a fist, The Seller of Sins, What does it mean to be a black sheep?, Get over your ex-lover, The guy from another league, I will kill you in my dream, The best skills of seducing for every woman, Lost in the virtual world). Što čitatelje očekuje iza ovih naslova?

Kristina: Naslovi su neka vrsta provokacije. Knjiga “Seduce her with a fist” govori o zlostavljanju, o nasilnicima koji komuniciraju šakama. Crne ovce su buntovnici, a “Dečko iz druge lige” je partner koji nije vrijedan ljubavi. U biti sam putem metafora htjela poručiti čitateljima da ih očekuje sadržaj koji se bavi problematikom veza. Moje knjige samopomoći nisu tipična vrsta coachinga, odgovor na probleme nalazi se unutar svake osobe, samo ga treba naći.

 

Tvoje viđenje suvremene žene?

Kristina: Suvremena žena je financijski neovisna, ima svoj stav i spremna je zauzeti se za sebe. Ona poštuje svog partnera i diplomatski rješava potencijalne konflikte s njim te je otvorena za suradnju.

 

Što je po tebi ono što najviše koči žene u uspjehu/napretku?

Kristina: U hrvatskom društvu je još uvijek usvojena krilatica žene majke koja služi svrsi da odgaja djecu i brine se za kućanstvo, a ostalo je po željama. Takav stav je patrijarhalan. Žena se smatra nježnijim spolom i važne funkcije su joj nedostupne ili otežane, nema velikog povjerenja u žene osim ako iza nje ne stoji muškarac.

 

Što za tebe znači biti zdrava, sretna i uspješna, koji su tvoji prioriteti u životu?

Kristina: Meni je bitno da sam zadovoljna sobom i imam podršku svog supruga. Osim toga, ja sam veliki borac i ovisnik o adrenalinu. Ako se ništa ne događa i nema dinamike, dosadno mi je.

 

Kako održavaš tjelesnu aktivnost? Vježbaš li i koliko često?

Kristina: Volim šetnje po prirodi. Znam predivna mjesta koja su netaknuta i voljela bih da takva i ostanu, zalažem se za zaštitu prirode. Volim plivanje, a kod kuće vježbam na Orbitreku.

 

Vodiš li računa o zdravoj prehrani, što ti je osobito važno?

Kristina: Volim kuhati temeljem alternativnih recepata, eksperimentiram s kurkumom i đumbirom, a važno mi je da je hrana probavljiva i domaća. Izbjegavam gotova jela i restorane, nemam povjerenja u brzu hranu, no neki put je neizbježno kad radim da pojedem sendvič.

 

Kako voliš provoditi slobodno vrijeme?

Kristina: Volim slušati muziku i čitati knjige na engleskom jeziku, tako usavršavam i svoje pisanje. Volim posjećivati roditelje koji žive u drugom gradu i družiti se sa svojim nećacima.

 

Da li bi voljela promijeniti nešto u svome životu? Ako da, što bi to bilo?

Kristina: Voljela bih da sam više putovala, no još uvijek ima vremena da to ispravim.

 

S koje tri riječi bi te opisali tvoji prijatelji?

Kristina: Kreativna, drska, odana.

 

Koji su tvoji životni snovi?

Kristina: Želim postati poznata spisateljica na engleskom jeziku, ali i da moj stil prepoznaju u Hrvatskoj. Ne pišem komercijalne stvari ni recepte za kolače, ali voljela bi da mi čitatelji pruže priliku.

 

Što bi napravila kada bi na lutriji dobila veliki iznos novca? Koliko je po tebi novac presudan za sreću?

Kristina: Putovala bi i kupila bi kuću za sebe i supruga. Dio novca bi donirala za zaštitu prirode i borbu protiv neizlječivih bolesti, poput raka.

 

Koji je tvoj omiljeni citat?

Kristina: “Bolje je živjeti u opasnoj slobodi nego pod mirnim ropstvom”. Thomas Jefferson

 

Tvoja poruka svima nama?

Kristina: Nemojte se bojati priznati ono što jeste, iako to neće uvijek biti prihvaćeno s odobravanjem. Ja se cijeli život susrećem s preprekama i sumnjama, ali shvaćam ih kao izazov.

Kristinine knjige možete pronaći na linkovima:
Knjige na engleskom
Knjiga “Ružičaste naočale”

 

Pripremila: Marijana Glavaš

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.