Katica Wolf – Moj sadašnji posao je logičan nastavak priče koja je započela u mom djetinjstvu

0

Katica Wolf je uspješna aromaterapeutkinja, po struci je medicinska sestra, dugi niz godina se bavila tim poslom. Odrastajući u dodiru s prirodom, u sredini u kojoj se gajila ljubav prema bilju, vrlo rano je imala priliku steći znanja koja su u njoj budila interes za ljekovitim biljem. Upravo je ta ljubav bila presudna u njezinoj odluci da napusti posao i da se profesionalno posveti aromaterapiji. Katica danas radi ono što je oduvijek željela. Zbog toga je sretna i zadovoljna žena.

 

U kojem trenutku ste se odlučili za karijeru aromaterapeutkinje?

Katica: Za aromaterapiju sam se počela zanimati u periodu 2006.- 2007. kada je moj sin bio podložan čestim infekcijama grla i pluća, tražila sam prirodne načine da mu pomognem. Tako sam malo po malo dolazila do različitih saznanja i sve dublje ulazila u svijet aromaterapije.

U početku je to bilo čitanje dostupne literature, a onda i prvih samostalnih pokušaja izrade nekih pripravaka. Tada sam shvatila da mi to nije dovoljno, da želim znati više.

2009. godine sam u Učilištu Galbanum upisala smjer aromaterapeut i završila edukaciju. U početku sam mislila da će to biti samo moj hobi i odmak od svakodnevnice, a onda su se na poslu dogodile neke negativne promjene koje nisam željela i mogla tolerirati. Nakon razgovora i uz podršku obitelji, zajednički smo odlučili da dam otkaz, otvorim  obrt i krenem svojim putem.

 

Koliko dugo ste službeno u ovom poslu i jeste li i u jednom trenutku požalili što ste napustili posao medicinske sestre?

Katica:  Službeno sam u ovom poslu šest godina.

Da, u početku je znalo biti strahova i preispitivanja odluke i postupka, ali kako je vrijeme odmicalo, a posao se sve više razvijao, tako je i to nestalo. Ipak, nije bilo lako “izbrisati” 30 godina rada u istoj ustanovi i na svega nekoliko različitih poslova.

Sada mogu slobodno reći da je to bila jedna od najboljih odluka koju sam mogla donijeti.

 

Možete li nam pojasniti, što je zapravo aromaterapija?

Katica:  Aromaterapija je dio fitoterapije gdje koristimo eterična ulja u svrhu očuvanja zdravlja duha, tijela i uma, prevencije i liječenja nekih bolesti. Aromaterapijom si  možemo pomoći kada nas nešto boli, kada smo nervozni, umorni, žalosni, prehlađeni itd.

Također, možemo izrađivati doslovno sve proizvode za osobnu njegu, čišćenje, pranje, održavanje doma…

Nešto rjeđi način primjene aromaterapije  je i izrada vlastitog parfema.

 

Spomenu li ste da ste vrlo rano imali priliku steći znanja koja su u Vama pobudila  interes za ljekovitim biljem? Recite nam nešto o tome!

Katica: Odrastala sam u malom mjestu gdje sam od najranijih dana bila u kontaktu s prirodom i biljkama, gdje sam bila u prilici pratiti sve promijene godišnjih doba i biljnog svijeta kroz njih.

Osim toga, moja baka je bila zaljubljenik u prirodu i poznavalac biljaka koje bi kada bi išle u šetnju ona usput brala, nosila doma, sušila ih i poslije radila uglavnom čajeve od njih.

Ona me upoznavala s ljekovitim biljem, s njihovom svojstvima, ali sam tada još bila premala da bih sve to usvojila. Ipak, ta njena ljubav i sve što je radila su ostali pohranjeni negdje u meni, i eto, sada se to na neki način nastavlja.

Osim toga, moj tata je bio poljoprivredni tehničar po struci, veliki zaljubljenik u prirodu, naročito u voćke pa mi je i on prenosio neka znanja, a još uvijek imamo voćke koje na jednom stablu imaju po 4-5 vrsta istog voća koje je on cijepio, kalemio, orezivao i njegovao s puno ljubavi.

Zapravo, rekla bih, moj sadašnji posao je samo logičan nastavak priče.

 

Vaš posao je vrlo kreativan. Što sve izrađujete i što Vam je najdraže u Vašem poslu?

Katica: Moj posao je zaista vrlo kreativan, ali i poticajan jer me kontinuirano motivira da usvajam nova znanja. Kad sam počela s održavanjem radionica, bila je to jednostavna, korisna i svima dopadljiva radionica za izradu kakao pločica, balzama za usne i pilinga.

Tadašnje polaznice, zadovoljne tim proizvodima, tražile su da održim i druge radionice,  htjele su naučiti samostalno izrađivati i ostale proizvode za osobnu njegu, ali i za prirodno održavanje i čišćenje doma. Svaka nova radionica zahtjeva puno uloženog truda. Prilikom pripreme svake nove radionice, detaljno proučavam sastojke koje koristim za izradu pojedinog pripravka, čitam stručnu literaturu, radim probne pripravke.

S ponosom mogu reći da sam na nagovor svojih klijentica prva u Hrvatskoj napravila radionicu za izradu krutih i tekućih šampona i regeneratora.

Sam proces pripreme radionice je trajao skoro 6 mjeseci i kroz taj period sam izrađivala različite šampone, označavala ih brojevima i dijelila ih susjedama, prijateljicama i rodbini i tražila od njih povratne informacije za svaki šampon.

Zaista s velikim zadovoljstvom mogu reći da su povratne informacije o njima predivne i da su mnogi koristeći ih riješili brojne probleme s kosom ili tjemenom koje su prije imali. Obzirom da mi na radionice dolaze osobe iz različitih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja, mogu s ponosom reći da se kruti šamponi koriste osim u Hrvatskoj i u Sloveniji, i u BiH, Makedoniji i Crnoj Gori.

Osim toga, sve je više osoba koje su bile kod mene na radionici, a koje sada i same sada održavaju tu istu radionicu i na taj način sve više osoba koristi prirodne šampone i regeneratore, što je definitivno potrebno.

Izdvojila bih još i veliki hit među kremama, a to je BB (tonirana) krema koja je oduševila sve polaznice. U zadnje vrijeme raste interes i za radionicu za izradu sredstava za čišćenje, jer su prirodna sredstva sve poželjnija.

Izdvojila bih i izradu sapuna koja je postala moja velika strast jer ručno rađeni sapuni se mogu napraviti da budu njegujući i blagi za kožu, a izrada je iznimno kreativna i zabavna.

I na kraju, ne smijem zaboraviti niti masaže kao sastavni dio mog posla, koje vrlo rado radim i koje zaista pomažu kod tegoba kao što su stres, bolovi u zglobovima i mišićima i raznih drugih problema.

 

Današnji stresan život mnoge potiče na povratak prirodi i prirodnim proizvodima. Osjeti li se taj trend više nego prije par godina. Raste li interes ljudi za prirodnom njegom?

Katica: Interes za izradom prirodne kozmetike svakom danom sve više raste,  jer osim što se sve više piše o štetnosti komercijalne kozmetike, sve više osoba osjeća posljedice tih štetnih djelovanja i žele preuzeti kontrolu nad onim što koriste.

 

Koje su osnovne prednosti prirodne kozmetike u odnosu na kozmetiku koju pronalazimo na policama dućana?

Katica: Prednosti prirodne kozmetike u odnosu na komercijalnu su brojne. Prije svega, za izradu prirodne kozmetike koristimo biljna ulja koja moraju biti hladno prešana, eterična ulja i hidrolate (nus produkt dobivanja eteričnih ulja). Sve su to sastojci koji su srodni našoj koži, koji ju hrane i njeguju i čije blagodati koža vrlo brzo prepozna. Osim toga, kada sami izrađujemo kozmetiku, onda znamo što smo stavili i možemo se “poigrati” kombiniranjem različitih sastojaka i na taj način pronaći ono što nam najviše odgovara. U proizvode koje izrađujemo za vlastite potrebe se u pravilu ne stavljaju konzervansi, a ako ih netko želi staviti na tržištu se mogu naći prirodni konzervansi koji će produžiti rok trajanja, a neće štetno djelovati.

Prirodna kozmetika se može napraviti na vrlo jednostavan način i od jeftinijih, a kvalitetnih sastojaka, pa do sasvim eksluzivne i skupe kozmetike, tako da je i tu širok raspon mogućnosti.

Kada jednom počnemo koristiti prirodnu kozmetiku najčešće nema povratka na komercijalnu kozmetiku, jer koža vrlo brzo osjeti razliku koja joj pogoduje i odbija ono što joj ne odgovara.

 

Uvjerili ste se da se mnoge tegobe i bolesti mogu spriječiti, a neke i izliječiti upotrebom čistih prirodnih supstanci. Koje biljke su po Vama osobito moćne, a koje najčešće koristite za izradu svojih pripravaka?

Katica: Kroz ovaj posao sam se uvjerila da zaista možemo spriječiti i izliječiti puno tegoba pa tako aromaterapija vrlo efikasno djeluje u sprječavanju viroza, bolova u zglobovima i mišićima, vrlo efikasno možemo djelovati kod stanja stresa, raznih dermatoloških problema, urinarnih infekcija, gljivičnih oboljenja itd…

Ovisno o tegobi koristim različita eterična i biljna ulja. Na primjer, protiv virusnih infekcija najčešće se koriste eterična ulja ravensara, saro, niauli. Kod bolova se koriste petit grain gorke naranče, kamfor, zimzelen, lovor… Za poboljšanje raspoloženja koriste se uglavnom citrusna eterična ulja grejp, mandarina, naranča slatka… Kod dermatoloških problema koristim različita biljna ulja koja imaju protuupalno djelovanje i isto tako eterična ulja koja djeluju umirujuće na upalne procese na koži kao kamilica rimska i njemačka, sjeme mrkve, tamjan itd.

Na raspolaganju imamo zaista puno i biljnih i etričnih ulja kojima možemo jako lijepo riješiti puno tegoba.

Redovito održavate radionice za izradu prirodne kozmetike u Zagrebu, ali i ostalim dijelovima Hrvatske pa i šire. Kakve su povratne informacije polaznika? Oduševljava li ih mogućnost da samostalno kreiraju proizvode po svojoj meri?

Katica: Radionice njačešće održavam u Zagrebu, ali bila sam već i u mnogim gradovima Hrvatske, npr. u Novoj Gradišci, na Mljetu, Pelješcu, Korčuli, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, a krajem prošle godine i u Crnoj Gori. Interes za radionice u drugim gradovima je također velik i uglavnom su svi jako sretni kada se radionice održavaju  u njihovoj sredini zbog udaljenosti i nemogućnosti putovanja do Zagreba. 

Sve polaznice radionica i u Zagrebu i u drugim gradovima oduševljava mogućnost samostalnog kreiranja proizvoda, a ima ih nekoliko koji su na osnovu usvojenog znanja i vlastitih daljnjih nadogradnji znanja pokrenuli svoje poslove kojima se vrlo ozbiljno, odgovorno, profesionalno i uspješno bave.

Što je za Vas obilje?

Katica: Obilje je sve ono što nas ispunjava iskrenom radošću i od čega postajemo bolji i  plemenitiji ljudi.

Fotografije: Katica Wolf, osobna arhiva
Pripremila: Marijana Glavaš

Share.

Comments are closed.