Kako ublažiti respiratorne infekcije kod djece?

0

Zima je vrijeme kada smo primorani  više boraviti u zatvorenim prostorima i kada su mogućnosti  od širenja raznih virusnih i bakterijskih infekcija velike.

Tome smo izloženi svi, a najviše je to izraženo kod djece vrtićke dobi. Vrtići su nam nažalost pretrpani, grupe su velike, i uz sav trud tete ne stignu svaki put vidjeti kada je jedno dijete drugom «posudilo» igračku koju je prije malo «grickalo», ili kada je  netko malo «probao» kakva je prijateljeva duda. Moglo bi se tu nabrajati još kojekavih situacija pri kojima neminovno dolazi do širenja infekcija, ali svi vi koji imate ili ste imali djecu te dobi jako dobro znadete kako to izgleda. I što napraviti? Kako pomoći svom djetetu?

Osim što trebamo podići imunitet djece iznutra tako da jedu što više voća, povrća, meda  i piju dovoljno tekućine, korisno je uključiti i aromaterapiju. Čime i kako?

Postoji jedno predivno eterično ulje koje se zove Ravensara (Cinnamonum camphora kemotip cineol). Ravensara je izrazito antivirusno eterično ulje koje možemo koristiti kod respiratornih infekcija uzrokovanih virusima, začepljenog nosa, gripe, herpesa, mononukleoze. Bitno podiže imunitet, pa ju je preporučljivo koristiti  preventivno. To je izrazito sigurno ulje koje se smije koristiti već od trećeg mjeseca djetetovog života. U toj dobi ga je ipak preporučivo primijenjivati isključivo u aroma lampicama ili difuzerima, a u kasnijoj dobi se mogu raditi pripravci u nekom biljnom ulju koji se onda utrljavaju djetetu na stopala ili na prsa, ali o takvoj primjeni treba se posavjetovati sa educiranim aromaterapeutom. Ovisno o dobi djeteta mogu se uključiti i eterična ulja eukaliptus radiata, ružino drvo ili kajeput. Dijete bi trebalo svakodnevno provesti neko vrijeme vani na otvorenom bez obzira na niske temperature, redovito prati ručice, a prostor u kojem živite bi se trebao redovito prozračivati i nakon toga ispuniti mirisom eteričnih ulja.

Već sam spomenula aroma lampice i difuzere. Koja je razlika? U svima dobro poznatim lampicama eterična ulja se stavljaju u vodu, i onda se voda zagrijava uz pomoć svjećice i kako se voda zagrijava tako se griju i eterična ulja i hlape. Pri tom zagrijavanju dolazi do blagih, ali ipak kemijskih promjena eteričnih ulja. Difuzreri su aparati koji ne zagrijavaju ulja, i zato im kemijski sastav i kvaliteta ostaju nepromijenjeni. Na našem tržištu postoje takvi  aparati i koliko god u startu cjenovno bili skuplji, u konačnici se isplate jer je primjena eteričnih ulja putem difuzera daleko kvalitetnija. Ako svakodnevno stavite 5-10 kapi ravensare u difuzer i pustite da ono ispuni prostoriju i dijete to udiše, veća je vjerojatnost da će vaše dijete biti puno otpornije od svojih vršnjaka. I ne zaboravite da eterična ulja koja koristite moraju biti isključivo kemijski i botanički definirana, jer upravo udisanjem  najbrže ulaze u organizam preko plućnih alveola i dalje se šire krvotokom.

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.