Kako teške poslove pretvoriti u lake i može li se to?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Kako teske poslove pretvoriti u lake, zadovoljna djevojka

Foto: Matt Hardy, Pexels

Znaš li da život teži jednostavnosti? Ne postoji problem koji nije riješen ili posao koji nije obavljen na ovaj ili onaj način, uz nečiju pomoć ili samostalno.

Sve smo sposobni napraviti i to vrlo vješto, no nešto ozbiljno zaboravljamo, a to je u cijelom tom periodu dobro se zabavljati. Ako kažu da je svačiji pojedinačni život jedan film ili predstava, pa izaberimo onu sazabavnim i humorističnim elementima.

 

Zabavljajmo se što više

Možda nam i nije u ovim nesigurnim vremenima baš previše do zabave, no moramo si otvoreno priznati kako je zabava baš onaj trenutak kad zaboravljamo na probleme bilo koje vrste, i one stvarne na koje ne možemo utjecati, i na one fiktivne koji su samo u našim glavama.

Zabavu možemo gledati kao neki trenutak neozbiljnosti, trenutak bez ikakvih obaveza ili odgovornosti. Možemo je promatrati samo kao onaj period vremena koji je rezerviran za odmor. Kad kažemo zabava možemo zamisliti ili pak zaista čuti u svom umu glasne zvukove nečije priče, smijeha, pjesme ili možda kuckanje čaša. Uglavnom, sigurno dok izgovaramo riječ zabava ili razmišljamo o njoj pomislimo na društvo kojim smo okruženi i čiji smo sastavni dio.

U nama se tada bude samo oni opušteni, sretni, zadovoljni osjećaji. Pa, tko ne bi želio njima biti preplavljen? No ipak, ne samo da je trenutaka zabave malo, već je malo i samog razmišljanja o zabavi.

 

Neopterećenost

Nakon nekog dužeg mentalnog rada ili uobičajenog radnog vremena volim, kako se kaže, pustiti mozak na pašu i pogledati nešto zabavno, pročitati ili jednostavno popiti piće u dobrom društvu.

Zamislite kako je pjevačima dobro, pa oni se stalno zabavljaju. Njihov posao je usko vezan uz zabavu, pa to je divno. Osim što se zabavljam kad pjevam u zboru, izuzetno mnogo učim. Učim ponoviti niz tonova koje iz prve ne čujem dobro. Preplavi me osjećaj ponosa i uspješnosti kad usvojim ono što nisam mogla na početku.

 

Opuštenost

Zamislite koliko toga možete naučiti u jednoj kartaškoj igri i koliko toga morate pratiti kako bi izvukli najbolji rezultat, a da se pri tom istovremeno dobro zabavljate, smijete i vjerojatno pijete neko piće.

Pokušajte se sjetiti kad su vam zadali neki izazov, vama ili grupi u kojoj ste se našli. Izazov je mogao biti zadan u okviru nekog vremena pa ste zajedničkim radom, uz puno smijeha, međusobnog dogovaranja i s velikom dozom motivacije uspjeli bez prevelikog napora doći do kraja izazova.

 

Zadovoljstvo

Sjetite se kako neke velike probleme, obaveze često izbjegavate ili ih rješavate s velikom mukom i presingom. No, kad vam vrlo slične, pa čak i mnogo zahtjevnije zadatke daju da riješite kroz neki vid zabave vi to napravite s guštom bez imalo odugovlačenja. Zanimljivo je kako u trenucima zabave nema prokrastinacije jer se uvijek nađe netko tko potakne cijeli proces čim malo stane.

Uglavnom dok si u stanju zabave nemaš osjećaj da ćeš nešto izgubiti ili da ćeš zbog svoje pogreške biti kažnjen. Baš zbog toga sve ide mnogo glađe od onog stvarnog svijeta u kojem mnogo toga zapinje.

Pročitajte i 5 jednostavnih koraka za postizanje općeg zadovoljstva

 

Igrajmo se

Što je bilo koja igra na ovome svijetu, nego baš prava zabava? Zamislimo koliko bi posla napravili da svaki dan možemo zamisliti onaj isti svijet u kojem živimo kao svijet igre i zabave.

Na primjer, u društvenoj igri Cashflow bit ćemo mnogo slobodniji u raspodjeli novca, štednji, ulaganju i potrošnji, nego u stvarnom svijetu. Pokazat ćemo sami sebi koliko možemo dobro, ako ne čak i odlično, baratati novcem. Nakon loše odigranih krugova naučit ćemo u kratkom vremenu nešto što još do tada nismo znali. Svaki krug nam donosi novo znanja i zanimljivo je kako imamo sve više i više motivacije nastaviti igru. Kako igra traje spremni smo i imamo potrebu igrati u sve težim i težim uvjetima, jer je zanimljivije. Zašto? Volimo izazov. Želimo znati koliko smo snalažljivi, a da se pri tom dobro zabavljamo.

Ovo je samo jedna od tisuću igara koje volimo igrati bilo u fizičkom ili digitalnom formatu.

 

Mozak na pašu

Mnogi smatraju kako je za opuštanje nakon preopterećenog posla kuckanje po Facebook-u ili pretraživanje web stranica. Netko će odlutati na Netflix i tamo pustiti svoj mozak na pašu, a netko će popratiti Potjeru. Oni drugi će u fizičkom formatu pronaći sudoku, križaljku ili pozvati društvo na Bellu ili Remi.

Još bi se samo zapitala zašto krava ide na pašu? Vjerojatno da se najede kako bi mogla živjeti. Naš mozak je također otišao na mjesto na kojem se može nahraniti, a to je mentalno opušteni rad. Razmislite koliko tamo mora više radnji napraviti od onih kojima se bavio na radnom mjestu. Zato i uživa.

Svoj mozak često odvedite na pašu i bit će vam zahvalan. Jednostavno, ono svakodnevno poslovno i privatno što radite, potrudite se pretvoriti u zabavu.

 

Kako? Ne znam. Budite maštoviti.

P.S. Svoje omiljene, ludo zabavne podcaste ponekad slušam uz peglanje. Ne osjetim da sam napravila ikakav posao, a za vrijeme peglanja sam se smijala ko luda. Ovo peglanje je odlična zabava, zar ne?

Napravite svoj dan kao ukusan sendvič – red rada, red zabave, red rada, red zabave………… a ako niti to ne ide, zamislite ga zabavnim i budite kreativni, jer jedino tako možete opstati, pogotovo u ova današnja vremena.

Članak možete i poslušati na LINKU, uživajte i u slušanju.

Pročitajte i Prvo sam samu sebe stišavala, a sada učim suprotno

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.