Kako od poduzetnika do uspješnog poduzetnika – jesmo li uistinu uspješni?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svatko može otvoriti firmu ili obrt, ali ne, ne može svatko biti poduzetnik.

 

3 do 5 % ljudi rođeni su poduzetnici, to su oni koji slijede svoje strasti, ciljeve i snove. Dio poduzetnika postaje to iz nužde što nikako ne znači da će biti manje uspješni.

Prije svega da definiramo kako se novac može zarađivati, a onda što je uspjeh pa tko je uspješan poduzetnik?

 

Kako se novac može zarađivati?

Novac možemo zaraditi tako da radimo za nekog drugog ili da imamo obrt ili smo samozaposleni ili freelancer. Dakle, mijenjamo vrijeme za novac.

Tu nam je zarada ograničena jer dan nam svima traje 24 sata. Jedini način povećanja zarade je da postanemo što cjenjeniji stručnjak u tome što radimo i sat sve više i više naplaćujemo ili pak nađemo način/polugu da istovremeno svoje znanje prodajemo bez našeg dodatnog angažmana i time ostvarujemo pasivni prihod (licenca, patenti, knjige, online snimljene edukacije i sl.).

S druge strane, novac može stvarati novi novac kao što je to u slučaju kad imamo biznis ili investiramo (dionice, nekretnine i dr.). Tu vrijeme nema ulogu, nego novac stvara novi novac. Biznis ovdje znači da imamo zaposlene, sistem, delegirali smo posao, i daj Bože, posao radi bez nas… što je prerijetko slučaj, nažalost, jer nemamo prave ljude, nemamo sistem, nismo pustili i delegirali posao, ne znamo tko smo bez našeg posla, od svojih problema bježimo u radoholičarstvo koje je ovisnost koju današnje društvo ne samo prihvaća, nego i glorificira itd.

Dakle, sad znamo kako možemo zarađivati novac, a da bismo imali osjećaj uspjeha moramo upoznati sebe. Tko smo mi, u čemu smo dobri, što volimo raditi, što bismo radili da nas nitko ne plati. Jer uspjeh je vrlo subjektivan pojam, uspješni smo kad imamo i jesmo i radimo ono što je nama važno, što je u skladu s našim vrijednostima.

 

Tko je uspješan poduzetnik?

Svakako, onaj čiji biznis ostvaruje profit. No profit nije jedina mjera uspjeha. Ako smo rob svog posla, uništeno nam je zdravlje, izgubili smo brak, obitelj, djeca imaju probleme sumnjam da ćemo se unatoč neto dobiti osjećati uspješno.

Balans baš i ne postoji, važno je naći vlastiti osjećaj harmonije da imamo, radimo i budemo ono što nas i u kojoj mjeri veseli.

Unutarnji mir, osjećaj ispunjenosti; to donosi ne samo osjećaj uspjeha, nego i sreće i zadovoljstva. A to dolazi od smislenog rada (kad radimo ono što nama ima smisla) i kad imamo ispunjavajuće odnose (bliskost i intimnost u odnosima).

 

I za kraj, kako biti uspješan poduzetnik?

Na umu treba imati sljedeće:

  1. U čemu smo dobri i što volimo raditi
  2. Odabrati tu tržišnu nišu ili je kreirati (koja odgovara odgovoru na prvo pitanje, odnosno upakirati naše talente u proizvode i usluge)
  3. Poluga – postaviti biznis
  4. Zaposliti ljude i delegirati posao
  5. Postaviti sistem
  6. Sinergija koja nastane kao rezultat od 1 do 5 dovodi do rezultata.

Sretno.

P.S. Ne zaboravite na izreku Tonija Robbinsa – “Uspjeh bez osjećaja unutarnjeg zadovoljstva i ispunjenosti je ultimativni neuspjeh”.

P.P.S. Uživajte na svom putu. Jer poanta je u putu, a ne u cilju.

 

Share.

About Author

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, EMBA, serijska poduzetica i spisateljica, organizatorica Business Cafea i urednica portala Žene i novac.

Comments are closed.