Kako kupiti prava eterična ulja?

0

 

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

 

Često mi ljudi kažu da koriste eterična ulja. Oduševljeni su, sve je super, ali kada malo više razgovarate o tome, izađe na vidjelo da su to ulja koja su kupljena u različitim drogerijama. Koja nisu prava.

Mnogi me pitaju koja bi ulja koristili, gdje ih mogu kupiti i kako mogu biti sigurni da su to prava ulja.

Kada kažem prava, mislim na eterična ulja koja je stvarno proizvela biljka, a ne na ono ulje koje je proizvedeno u tvornici. Za ulja koja su proizvedena u tvornici kažemo da su patvorena. Za ulja koja su proizvod biljke, odnosno njezinog metabolizma kažemo da su prava.

Kako možete biti sigurni da eterično ulje stvarno JEST proizvod metabolizma biljaka, a ne patvoreno u nekoj tvornici?
Vrlo jednostavno, u dućanu u kojem kupujete ulja zatražite certifikat za ulja!
Dućan koji prodaje prava eterična ulja ista prodaje uz zadovoljavanje nekih uvjeta, koja uglavnom postavlja proizvođač (prikupljač) ili generalni zastupnik/uvoznik. Takav prodavač će sigurno imati certifikat i neće biti nikakav problem da vam ga pošalje na mail ili da na uvid (način varira od dućana do dućana).

U Hrvatskoj su od svjetski priznatih proizvođača/prikupljača eteričnih ulja zastupljena ulja Pranaroma, Oshadija, Florihane te Primavera ulja.

Cijene neznatno variraju pa se možda prije kupnje trebate raspitati i vidjeti što je za vas najbolja mogućnost.

Nemojte zaboraviti da ono što nanesemo na kožu u našem krvotoku završi za 8 minuta. Kada ovo znate, korištenje pravih ulja je jedina opcija! No, budite pažljivi i pridržavajte se pravila sigurnog korištenje. Ulja držite izvan dohvata djece, ne nanosite ih nerazrijeđena na kožu. Ozbiljnost kod kućne primjene je važna, zato ju nemojte zanemariti!

Nježne esencije biljaka, čarobne kapi, eterična ulja vrijede samo ako su zaista proizvod metabolizma biljaka.
Zato budite vrlo pažljivi kada kupujete eterična ulja. To je najmanje što za same sebe možete i trebate napraviti.

Ako imate pitanje, želite savjet, imate neke nejasnoće, želite se predbilježiti za aromaterapijski proces, slobodno se javite!

Foto: Christin Hume, Unsplash

Share.

Comments are closed.