Kako da na mene ne utječe tuđe mišljenje? Imaj vlastito!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Netko je nekad rekao, mišljenja su kao š****, svatko ih ima. Mogu se složiti. Svatko ima mišljenje o nečemu. Ipak, o onome o čemu bismo trebali imati mišljenje, preveliki broj ljudi nije nikad niti pomislio.

Mišljenje o Mamiću, sportu u Hrvata, politici, vojsci, obrani, Nives Celzijus i Severini je nešto što se čini da svi imaju. Pitajte ljude što žele ili kako im zaista ide život. Neće znati o čemu govorite. Nikad ih to nisu pitali, a oni o tome nikad nisu razmišljali. Provjerite.

Načeo sam temu tuđeg mišljenja. Koliko je zdravo tuđeg mišljenja doživjeti i kada? Kojeg mišljenja od koje osobe? To moramo znati, svatko za sebe. Svi moramo znati tko je u našem životu autoritet s razlogom, tko (više) ne zaslužuje tu titulu.

Kako ćemo to sve znati? Tako da kreiramo svoje mišljenje.

Da bi ičemu vrijedilo, mišljenje treba biti temeljeno na iskustvu. Na znanju, ne informaciji (razlika je u primjeni, ako smo nešto čuli i pročitali, to je informacija i sama po sebi nema nikakvu vrijednost. Kada primijenimo i izvučemo zaključke, tada to više nije informacija nego znanje).

Da biste ga kvalitetno izgradili, morat ćete ga mijenjati, nešto novo naučiti, isprobavati i tada donijeti zaključak. Može se činiti komplicirano, no jednom kad prođete kroz ovaj proces, sve postaje lakše. Jedino što će biti teže je nekom drugom utjecati na vaše mišljenje.

Znači li ovo slijepo se držati vlastitog mišljenja? Naravno, ne. No, nećemo svakoga slušati. Slušamo one koje smo odabrali kao autoritete. Bez obzira što od svakoga možemo nešto naučiti, puno je veća mogućnost učenja dobrih stvari ako izabiremo od koga ćemo učiti ili čije mišljenje ćemo prihvatiti.

OK, sad kad smo čuli mišljenje. Prije nego što ono postane naše, učinit ćemo još jednu jednostavnu stvar. Testirat ćemo ga na vlastitom primjeru. Ako nama donese iste rezultate, to je to. Ako donese drugačije, bili ste u pravu što ste provjerili.

 

Čuvajte svoja mišljenja, njegujte i razvijajte svoja mišljenja i prestanite donositi, imati i razvijati mišljenja o stvarima od kojih ne rastete i ne razvijate se.

 

Oslobodit ćete puno vremena, smanjiti stres na nebitnu razinu, donositi odluke koje vam služe jer su temeljene na zdravom mišljenju… Svakako vrijedno truda.

Svaki put kad stvaramo mišljenje o Big Brotheru, Farmi ili sličnoj umjetnini, uskratili smo sebi mogućnost da mislimo o onome što nam služi u životu. Što ćete izabrati?

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.