Kada ste se zadnji put opustili?

0

 

Autorica: Darinka Bertović
Integrativni trener osobnog razvoja i terapeut, aromaterapeutkinja

 

U današnjem svijetu postoji toliko mogućnosti! Možete odabrati bezbroj dućana u kojima ćete kupovati hranu, odjeću, bezbroj agencija s kojima ćete putovati po svijetu, frizerskih salona, kazališta, restorana…. Stvarno! Koliko izbora u svemu.

Razmišljam danas, veslajući na Jarunu u prekrasno sunčano popodne, kako je veslanje jedna od stvari koja me iznimno opušta. Iako je veslanje vrlo zahtijevno i fizički i mentalno. Traži od vas puno!

Ima nešto smirujuće u ritmičnom pokretanju vesala kroz vodu, u vodi, u zelenoj boji Jaruna, u Suncu na zapadu, u nebu, patkama, labudovima… meni je Jarun božansko mjesto, vuče me svaki dan već desetljećima i svaki put kad krenem prema Jarunu, jedva čekam da dođem.
Kad prođem kroz rampu i uđem u kompleks Jaruna, kao da sam ušla u neki drugi svijet. Obuzmu me mir i tišina, začas se povežem s prirodom.
Voda je ZEN. Istinski. Meni. Snažna energija. I ja je snažno osjećam.

Ali postoje još neke stvari koje me opuštaju.
Opušta me čitanje neke dobre knjige. Ili slušanje klasične glazbe.
Opušta me jutarnja kava. Druženje s meni dragim ljudima. Odlazak u kino.
Opušta me šetnja po Gornjem gradu u ljetna poslijepodneva. Ili šetnja gradom dok spava, rano jutro! Pjev ptica.
Opušta me naoko beskrajni uspon do Puntijarke po Bikčevićevoj stazi. Ili uređivanje cvijetnjaka i briga oko mog kućnog bilja. Maženje s nekim dragim dlakavim stvorenjem.

 

Opustite se kako biste normalno funkcionirali

Opustiti se danas u vrijeme kada i svijet i ljudi oko nas i sve ono vanjsko (mobiteli, laptopi, televizija, reklame, blještavi izlozi, osvijetljeni veliki reklamni panoi, djeca, kućni ljubimci, kolege s posla, …) od nas traži konstantnu pažnju nije lako.

Ali je nužno za naše mentalno i emotivno i fizičko i duhovno zdravlje. Bez toga je nemoguće funkcionirati normalno. Uz zdrav san, redovito kretanje, druženje s ljudima koji su nam dragi i koji nas podržavaju, mogućnost da se opustimo sve stavlja u drugu perspektivu!
Čovjeku je lakše suočiti se sa dnevnim izazovima. Lakše odgovoriti na silne zahtjeve današnjeg društva.

Zato, kada god vam je teško, kada ne znate kamo dalje, kada popušta koncentracija, stabilnost, kada gubite konce i tlo pod nogama – zastanite!

I upitajte sami sebe kada ste se zadnji put opustili. I napunili svoje baterije.

Ugodan dan!

Foto: Pexels, Pixabay

Share.

Comments are closed.