Kada je trenutak da kreneš dalje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za one koji imaju osjećaj da su „zaglavili“ u nekom događaju/odnosu te ne mogu naprijed…

Namjera ovog teksta je da za tebe učini dvije stvari:

  1. Razumjet ćeš što zapravo znači krenuti dalje
  2. Dobit ćeš korak po korak metodu kako postati majstor u kretanju dalje

Ne znam osobu kojoj neki dio bića nije ostao negdje u prošlosti. Znam puno njih kojima je cijeli život zaglavio negdje u prošlosti. Oni koji gotovo svakodnevno govore o starim dobrim vremenima, oni koji zamjeraju nekome što im je učinio u trećem razredu osnovne, oni koji ne mogu pustiti vezu koja je već davno završila…

Svi oni jednostavno dopuštaju sebi biti dezintegrirani te time slabe svoju moć stvaranja života kakvog žele te ojačavaju ono što je nekada davno bilo.

Neki su skloni to nazivati svojom mudrošću i vrijednim iskustvom, no ako se vežemo za nešto što se davno dogodilo i odlučimo (svjesno ili podsvjesno) od sada pa na dalje sve raditi na isti način, odnosno izbaciti nešto iz života, možemo ostati u neprekidnoj petlji situacije koja nam se ponavlja i ponavlja.

Znam za slučajeve osoba koje su se odrekle mogućnosti da budu u trajnoj i konstruktivnoj vezi zbog iskustva koje su doživjeli nekada davno prije. Naravno, ne odnosi se samo na veze.

Ovo može biti mentalni konstrukt, no vrlo često nije nego je umjesto umom vođen podsvijesti. Istom onom podsvijesti koja nas se trudi zaštititi.

 

Što znači krenuti dalje?

Život nije stvoren da ponavljamo „lekcije“. Svaki, ali doslovno svaki trenutak našega života potpuno je novo iskustvo. Svrha života je da kroz njega rastemo. Da se naša frekvencija diže te da se kroz sva iskustva razvijamo. No, vrlo je lako zaglaviti u beskonačnom danu gdje su stvari samo naoko drugačije nego jučer.

Jednako tako, kad smo svjesni što se događa, lako je izabirati novo iskustvo u svakome trenutku našega života.

Evo nešto što meni pomaže u tome. Drži me svjesnim novog iskustva.

Upravo danas iz neke naoko automatske, uobičajene stvari uspio sam primiti dar nečega novoga, beskrajno lijepoga. Bilo je to zaista čudesno iskustvo.

Kada sam dovoljno svjestan i kada imam dovoljno energije, u trenutku kada započinjem nešto, što god to bilo; kada sjednem u kafić na čaj, probudim se i krenem u kupaonicu, kada se oblačim ili idem na trening, samo zastanem prije toga iskustva i kažem si „spreman sam iskusiti ovaj trenutak kao potpuno novi, slobodan od bilo čega što sam iskusio do sada.“

Ta namjera promijeni sve. I uvijek se dogodi bar neka sitnica koja je drugačija, nova, nikad doživljena.
Tada ne postoji mogućnost da ne uživam u tom trenutku. Da ne budem bar malo opijen njime i da ne budem potpuno fokusiran na to što se događa upravo sada.

Bez obzira što sam već sjeo u kafić puno puta do sada, bez obzira što radim neku svakodnevnu radnju, ja doživljavam sve to upravo sada. Ne vezujući ništa za prošlost. Za nešto što je već bilo jer tada bih i u potpuno novom iskustvu imao osjećaj nečega starog i ustajalog.

 

Čemu mi to zapravo služi?

Iako sama ova igra čini da se osjećam udivljen sve češće i duže, postoji još jedan razlog zašto ju često radim.
Taj razlog je vježba. Ništa na svijetu ne možemo savladati u jednom danu. Niti je to smisao života. Bilo bi prilično dosadno da se sve događa savršeno i da sve svoje lekcije naučimo iz prve bez ikakvog otpora, trenja i ulaganja truda.

Ipak, mnogi se užasavaju ponavljanja te tada, bez iskustva, ulaze u stvari kojima nisu dorasli. Na primjer u neki odnos. Kada odnos završi, ostane zamjeranje i strah kojem, kako sam spomenuo, nisu dorasli niti se s njim znaju nositi. Ponavljaju taj osjećaj, taj trenutak ponovno i ponovno. Ne dopuštaju si započeti novi odnos.

Čak i kad krenu u novu vezu, ona je zapravo frekvencijska kopija onoga što su imali prije. Kada bismo svi vježbali novi doživljaj novoga trenutka, bilo bi nam vrlo jednostavno izabrati drugačiju realnost i novo iskustvo. Čak i u odnosu koji se ne čini perspektivnim, novim pogledom i svježom energijom možemo ispisati potpuno novu „sudbinu“.

Što misliš? Vrijedi li pokušati?

 

Koraci za kretanje dalje

Gore sam već spomenuo jedan od koraka. Evo ga ponovno…

  • Kada sam dovoljno svjestan i kada imam dovoljno energije, u trenutku kada započinjem nešto, što god to bilo; kada sjednem u kafić na čaj, probudim se i krenem u kupaonicu, kada se oblačim ili idem na trening, samo zastanem prije toga iskustva i kažem si „spreman sam iskusiti ovaj trenutak kao potpuno novi, slobodan od bilo čega što sam iskusio do sada.“
  • Zatim promijenim sve što mogu, a da mi ne pričinjava neki preveliki napor ili napuštanje smjera u kojem idem. Primjerice, ako idem u kupaonicu, odem drugim putem, hodam drugačije, počnem dublje disati, drugom rukom upalim svjetlo, učinim nešto neuobičajeno kada se okrenem prema ogledalu… dozvolim sebi biti drugačiji, tako i svojoj realnosti dam istu dozvolu.
  • Gledam otvorenih očiju. Samo mrvicu više otvorim oči. To je znak mom mozgu da stvari radim drugačije. Tada ih vidim drugačije i doživljavam drugačije.

Za kraj

Ovo su jednostavni koraci, no malo su čudni. Upravo na taj način ispunjavaju vlastitu svrhu na najbolji način. Pokušaj i javi dojmove. Baš me zanima kako ćeš ti to doživjeti.

Napomena: Nemoj kretati s velikim stvarima. Kreni sa sitnicama. Znaš da je to moj najvažniji savjet uvijek.
Kada postaneš dobra u tome i kada već promijeniš svoju realnost, bit će ti moguće mijenjati i one značajnije stvari. Ovim pristupom možeš promijeniti jako puno toga…

Nešto će ipak ostati pretvrd orah da bi to promijenila na ovaj način.

Stoga, ako imaš osjećaj da si zaglavila na nekom mjestu i ne možeš se maknuti, evo koji ti korak može pomoći to prebroditi…

Otvori svoj servis elektroničke pošte, u adresu upiši skender.miro@gmail.com, u naslov upiši „sljedeći korak“ te mi u kratkim crtama opiši o čemu se radi.

Ako dobijem osjećaj da mogu pomoći, dogovorit ćemo besplatan razgovor.
Iz srca, Miro

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.