Kad žena konačno postane žena

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grozno mi je gledati ženu kako se muči. Kada ne živi svoju pravu prirodu. Kada mora biti netko drugi i živjeti neke druge uloge jer joj uvjerenje govori da je to jedini način, da samo tako može preživjeti.

 

Živimo u društvu poremećenih vrijednosti. Ovo je činjenica, ne nešto što ćemo iskoristiti kao izgovor ili nešto zbog čega ćemo žaliti. Not on my watch!

Poremećene vrijednosti vode do loših definicija. Loše definicije dovode do loših odluka, loše odluke do loših akcija i začas se nađemo i žrvnju jako negativnih događaja koje ne možemo kontrolirati, ne znamo se snaći pa se počnemo vaditi kako znamo. A naučili smo loše.

Imao sam klijenticu s kojom sam prošao ovaj proces i na kraju smo se dogovorili da ću njenu priču ispričati jer je važno da što više žena konačno počne živjeti svoju pravu prirodu. Vjerujem da će vam ovaj tekst pomoći na tom putu.

Bila je razvedena. Život joj je bio niz nesretnih događaja s tek pokojim bljeskom sreće i zadovoljstva. Toliko rijetkim da ih se slabo i sjećala. Njena djeca dok su bila mala su bila tu da ju na to podsjećaju. No kasnije su otišla svako svojim putem te je i ta iskra smanjila svoj sjaj.

Cijeli se život borila. Sa svima, imala je osjećaj da je sama protiv cijelog svijeta. Mislila je da je to život i da ne može drugačije. I nije mogla drugačije tada. No, kako to već ide, jednom kad je mislila da stvarno ne može više, nekako je čula za mene i javila mi se. Nije znala što može očekivati niti što ja to zapravo radim, ali se odlučila na poziv. Našli smo se na uvodnom razgovoru i odlučili krenuti u proces.

Neću govoriti o detaljima. No, jedan od najvećih izazova je bio njen ponavljajući obrazac depresije i agresije. Iz očaja i borbe, depresivnih raspoloženja prenula bi ju tek agresija i bijes kojim je branila ono što ima. Svaki je njen dan izgledao kao borba na život i smrt. Čim bi se opasnost smanjila, vraćala bi se u sigurnost depresije. Bio je to obrazac njezina života.

Depresija sama po sebi nije problem i ako ju pokušavamo riješiti, promašujemo bit. Depresija je simptom. Dakle, krenuli smo tražiti uzrok depresije. Pronašli smo ga i tek tada smo mogli nešto poduzeti. Promijenili smo uvjerenja koja su je vodila do stanja depresije i razlog za depresiju je nestao. Je li odmah nestala i depresija? Nije. Iako je odmah nakon toga mogla svaki dan provesti neko vrijeme izvan osjećaja depresije. Počela je poduzimati akcije. Počela je raditi ono što je oduvijek željela, odnosno pripremati se za to. Naučili smo i njene izljeve gnjeva i agresije preusmjeriti u konstruktivnom smjeru jer koliko god neželjeni ti osjećaji bili, oni u sebi sadrže energiju. Mi određujemo kako ćemo tu energiju upotrijebiti. Jer vatru možemo iskoristiti da se ugrijemo i da spravimo najfiniji obrok ili za uništenje. Stvar je u postavljanju namjere.

Kada je depresija počela značajno popuštati, bilo je vrijeme za pravu stvar. Za tranziciju i odustajanje od borbe. Ne kao znak predaje nego kao znak rasta. Jer ni u jednoj borbi nema pobjednika. Ženska je mudrost to davno shvatila. No, muška nije. Moja je klijentica svjesnim odustajanjem od borbe, prestankom potrebe da se bori ponovno počela osjećati ženu u sebi. Na termine je počela dolaziti neka druga osoba. Ljepša, ženstvenija, veselija, pozitivnija, nježnija… iz susreta u susret sam se oduševljavao promjenama. I njen odnos s djecom se popravio. Jer je konačno postala majka.

Nakon nekog vremena od kraja procesa pojavio se i muškarac. Sada je i to konačno bilo moguće. Željela je partnera no iz nekog čudnog razloga u život su joj do tada dolazile samo budale…

Znam da nije jedina. Znam da mnoge od vas proživljavaju slične priče. Nadam se da će vas ova priča potaknuti da povjerujete da je promjena moguća.

Neće biti trenutačno. Bit će izazovno. No, moguće je i vrijedi uloženog truda.

Nekad su žene primorane ući u muške uloge iz neznanja. Neznanja da je žena koja je prirodna sa svom svojom ženstvenosti neizmjerno moćnija od one koja bez obzira koliko dobro, ipak samo igra mušku ulogu u vlastitom životu.

 

Foto: Levi Guzman, Unsplash

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.