Jeste li zaljubljeni ili zaluđeni?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Značajne razlike na početku veze između zaljubljenosti i zaluđenosti nema… U oba slučaja koljena klecaju kada vidite novog partnera, leptirići imaju party u želucu, neprestano razmišljate o toj osobi…

Na njemu je sve tako savršeno. Seksualno vas uzbuđuje svaki njegov pokret. Njegove vrline su veće od nebodera i samo se o njima priča.

Slabosti su tako slabe da nisu vrijedne spomena. Ništa vam nije teško, poletni ste, a sjaj u vašim očima jasno vidi i osoba s mrenom.

Koji osjećaj! Da barem potraje, pomisle mnogi. No, kemijski ljubavni koktel hipofize poput dopamina, estrogena, testosterona, zaduženog za “autodrogiranje”, uslijed kojeg osjećate euforiju, ima svoj vijek trajanja.

Od početka zaljubljenosti imate od 6 do 18 mjeseci vremena lebdjeti od sreće, koja postepeno opada uslijed normalizacije razine ljubavnog koktela i oksitocina zaduženog za zdravu povezanost među partnerima. To je za mnoge krajnji cilj u obliku sretne i trajne veze.

Kako je period zaljubljenosti ujedno i period upoznavanja tj. progledavanja, ako vam se osoba i dalje sviđa (i vi njoj), prelazite u vezu. Ukoliko je suprotno, dolazi, uglavnom, do prekida.

Zaljubljenost se može produžiti ukoliko je jedno ili oboje u drugoj vezi, živite u udaljenim gradovima, pa čežnja i sreća kada ste konačno skupa produžuju zaljubljenost i period upoznavanja.

Zaljubljenost možete i skratiti ukoliko djeluju neki od ljubavnih sabotera – strah od gubitka identiteta i slobode, strah od povrijeđivanja kakvo se desilo u prethodnoj vezi, neadekvatna komunikacija i nedostatak razumijevanja, dosada… Slobodno nastavite niz.

Iako je na početku veze teško razlučiti zaljubljenost i zaluđenost, s vremenom živahna zaljubljenost prelazi u mirniju ljubav, dok zaluđenost postaje intenzivnija i napornija od prvih dana zaljubljenosti. Preokupiranost partnerom je velika: “Što je misilo s tom rečenicom? Što mu je značio onaj pogled?”

Reciprocitet koji se zahtijeva i pažnja koju zaluđena osoba treba od partnera važnija je od zadobivanja poštovanja, intimnosti, ugodno provedenog vremena… Radi čega često dolazi do bolnog razlaza.

Moguće je da ste osjetili u svom srcu gore opisanu situaciju.

Možda vas trenutno razara neka druga muka u vezi  radi koje osjećate nezadovoljstvo, ogorčenost, usamljenost, neprihvaćenost, nevoljenost…

Možda su vas česte nesuglasice s dragim, koje su ostale visjeti u zraku, udaljile jedno od drugoga i nestalo je bliskosti, povezanosti i strasti među vama…

Srećom, ne mora vam više biti tako i rješenje postoji!

Jedna od mogućnosti je Info razgovor za Obnavljanje Ljubavi, sa mnom, nakon kojeg ćete:

  • imati jasnu sliku kakva želite da vam bude veza
  • otkriti skrivene uzroke koji sabotiraju vašu sreću u vezi
  • biti motivirani da trenutnu situaciju u vezi, radi koje ste vjerojatno nesretni, počnete pretvarati u vezu kao nekada…
Share.

About Author

Barbara Grgurić

Life coach za stvaranje sretnih veza (www.obnoviljubav.com)

Comments are closed.