Jeste li voda ili kamen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odgovor na pitanje iz naslova je – zapravo nije važno.

Jer nekad trebamo biti jedno, a nekad drugo. Voda mora teći, voda nosi ako ima dovoljno moći sve pred sobom. Kamen je čvrst. Uzemljen može se reći. Težak za pomaknuti…

Koje će od ovog dvoga pobijediti?

Zavisi o energiji koju posjeduju.

Veliki kamen, velika energija. Mali kamen, mala energija.

Velika voda, velika energija, mala voda, mala energija.

 

Kada si kamen

Kada trebamo nešto proći, nadvladati, izdržati, konstantno raditi, nešto što traje i što nas drži na mjestu određeno vrijeme da bismo taj neki proces dovršili. Tada smo kamen. Ako to radimo rijetko ili ne dovršavamo ili često prekidamo, odustajemo… mi smo maleni kamenčić kojega s mjesta može pomaknuti gotovo sve.

Ako se držimo onoga što smo odlučili čak i kada je teško, čak i kada je izazovno, čak i kada nas oni oko nas ne podržavaju, odgovaraju od toga pa čak i napadaju i sabotiraju, postajemo sve veći i veći kamen. Kada postanemo dovoljno veliki, ne postoji voda (ljudi i okolnosti oko nas koji pokušavaju promijeniti našu odluku) koja nas može pomaknuti. Stojimo čvrsto, nepomično kod onoga što radimo i rastemo. Svakom sekundom smo moćniji, vidjeli mi to ili ne.

 

Kada si voda

Netko će prema ovome primjeru reći – ja ću biti kamen, to je super, ovi š**** što su voda nisu dobri, nije dobro biti voda. I prevarit ćete se. Voda mijenja stvari, unosi novine, osvježava, čisti, buja, donosi život, čini plodnim… a uz to može imati i ogromnu moć.

Pored Vježbaonice postoji potok. Maleni potok na Horvaćanskoj u koji često gledam. Klinici su poslagali neko kamenje i voda se počela zadržavati dok se nivo nije podigao preko te brane te je tako tekla. Nije bila dovoljno moćna da razmakne kamen i teče. No, dogodio se kišni dan i kiša je zaista intenzivno padala duže vrijeme. Dovoljno da potok nabuja i postane moćniji. Sutra kad se potok umirio, vidio sam da je kamena brana razrušena. Voda je ponovno slobodno tekla.

Dakle, nije poanta u tome što ste. Kamen ili voda. To jednostavno dolazi s trenutkom. Da bismo promijenili nešto u životu trebamo prvo postati voda. Kada ta voda počisti ono staro, tada se trebamo pretvoriti u kamen te to novo što smo pokrenuli vodom ojačati i učiniti stabilnim kako nečija tuđa voda ne bi mogla pomaknuti tu stijenu. Pokolebati ju ili ju potaknuti da promijeni mišljenje.

 

Kako znati što odabrati

Vi imate moć dubljeg osjećanja svega što se događa oko vas. Upotrijebite taj svoj talent i koristite ga kao savršen alat za prepoznati trebate li biti voda ili kamen. Možda se u ovom trenutku taj kamenčić vaše moći da osjetite kotrlja po dnu neke rijeke tuđih mišljenja, stavova ili naredbi. No, želite li ga staviti u vlastitu službu, budite voda. Voda vlastitog mišljenja, osjećaja i stava. Kada počnete vjerovati sebi, time ste očistili put da postanete kamen. Kada postanete kamen, bez obzira koliko mali, vježbajte vjeru u sebe. Da, upravo u taj osjećaj koji ste sada osjetili kad ste pročitali „vjera u sebe“. Znam da jeste. Upoznajte ga, zavolite ga, učinite ga najvažnijim parametrom u svom životu. Tada on postaje moćniji, precizniji, korisniji. I naravno, vi s njim. To će vam pomoći da krenete i u „velike vode“. Jer bit ćete dovoljno moćni.

Znam da to imate u sebi, znam da možda taj kamenčić zanemarujete jer je premali, ali znam isto tako da ćete sada, kad ste ga konačno prepoznali krenuti i učiniti od njega moćnu stijenu.

Želite li saveznika na putu prema tome da kamen postane stijena, pratite me na FB stranici Razgovori s Mirom.

skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.