Jednostavne vježbe meditacije

0

U prošlom članku o meditaciji spomenuli smo brojne pozitivne učinke meditacije na ljudski organizam. Meditacijom trenirate svoj um za sretniji, zdraviji i ugodniji život. Zaključili smo da bi svatko od nas trebao odvojiti  nekoliko minuta dnevno i posvetiti se meditaciji. Stoga, donosimo vam dvije jednostavne vježbe, a vi odaberite onu koja vam više odgovara.

Općenito, svrha meditacije jeste opuštanje uma i razvoj unutarnjeg mira. Osnovu svih svih tehnika meditacije predstavlja fokusiranje na disanje.

 

Kako se pripremiti za meditaciju?

Za meditaciju trebate odabrati mirno mjesto i udobno se smjestiti.  Možete sjesti u tradicionalni položaj s prekriženim nogama ili bilo koji drugi položaj koji vam je udoban.  Ako želite, možete sjesti i u stolicu. Najvažnije je držati leđa ravno kako biste spriječili da vam um postane spor ili uspavan. Sjednete, zatvorite oči i pozornost usmjerite na disanje.  Za početak obratite pozornost na disanje i postanite svjesni udisaja i izdisaja, pratite kretanje daha.

Prva vježba koju vam predstavljamo je vrlo jednostavna, ali učinkovita. Riječ je o jednostavnoj meditaciji disanjem. Ova vježba će vas osloboditi unutarnje napetosti i ispuniti osjećajem mira.

 

Vježba 1 – Jednostavna meditacija disanjem – svijest o dahu

Dišite normalno, po mogućnosti kroz nosnice, bez pokušaja kontroliranja daha. Pokušajte postati svjesni osjećaja disanja, svakog udisaja i izdisaja, kretanja zraka kroz nosnice. Taj osjećaj je objekt vaše meditacije. Trebali bi se koncentrirati na taj osjećaj, isključiti sve ostalo.

Isprva će vaš um biti vrlo zauzet i može vam se čak učiniti da meditacija čini vaš um još zaposlenijim, ali u stvarnosti postajete svjesni koliko je vaš um zapravo zauzet. Pojavljivat će vam se različite misli, imat ćete potrebu slijediti te misli kako se pojavljuju, ali trebate odoljeti i ostati usredotočeni na osjećaj daha. Ako otkrijete da je vaš um odlutao i da slijedi vaše misli koje nadolaze, odmah se trebate vratiti na dah. Ovo trebate ponoviti koliko god puta je potrebno, sve dok se misli ne primire i ne usredotoče na dah.

Usredotočite se na svaki svoj udisaj i izdisaj. Ovo je vaših 5 minuta, posvetite se sebi. Tih pet minuta ne mislite ni na šta drugo nego na udisaj i izdisaj.

Iako je meditacija disanjem samo početna faza meditacije, vrlo je moćna. Iskusit ćete unutarnji mir i zadovoljstvo kontroliranjem misli. U ovom prvom stupnju meditacije cilj je  zaustaviti rastresenost i razbistriti um.

 

Vježba 2 – Disanje u 3 dijela

Zatvorite oči. Udahnite duboko u trbuh, osjetite kako se pri izdisaju zrak diže do područja dijafragme (nižeg dijela prsa), zatim do prsa u gornjem dijelu. Kada udahnete, nakratko zadržite dah, a zatim izdahnite u tri dijela – iz trbuha,  nižeg dijela prsa i prsa. Ruke možete postaviti na trbuh kako biste osjetili disanje.

Osjetite kako se zrak kreće dok udišete i izdišete. Opustite se.  Radite ovo 5 minuta, osjetite kako dah prolazi kroz tijelo, kako se tijelo opušta pri izdisaju, slično morskim valovima koji dolaze, a zatim se povlače…

Vježba disanja u 3 dijela je odličan način opuštanja tijela od napetosti i stresa.  Koncentracija na dah ima pozitivan učinak na vaše cjelokupno fizičko i mentalno stanje. Ako želite, vježbu disanja u tri dijela možete pogledati u priloženom kratkom videu.

Izvor: how-to-meditate.org

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.