Jednodnevni bijeg u Italiju

0

Moja duša je u Trstu.- James Joyce.

Tako je irski književnik pisao svojoj ženi Nori, opčinjen tim talijanskim gradom koji je na kraći period bio njegov dom.

Mali Beč na obali, grad kave ili grad najboljeg sladoleda na svijetu sa svojim brojnim nadimcima smjestio se u Tršćanskom zaljevu te predstavlja glavni grad talijanske pokrajine Friuli-Venezia Giulia. Kao takav, također, predstavlja idealnu priliku za jednodnevni bijeg u Italiju.


Većina na prvi spomen Trsta pomisli na nekadašnje glavno shopping odredište, no Trst je danas mnogo više od toga. Tijekom godina profilirao se kao vodeća talijanska luka, grad idealan za osnivanje obitelji sa svim potrebnim sadržajima. Dok ga neki nazivaju i „gradom umirovljenika“ Trst unatoč takvim mišljenjima može poslužiti kao odlična opcija za vaš jednodnevni izlet.

 

Canal Grande i Ponte rosso

Užurbane ulice Trsta brzo će vas dovesti do Canala Grande (baš kao što Venecija ima svoj Canal Grande i Trst ima nešto manju verziju svoga) te mosta Ponte rosso i istoimene Piazze.

Na mostu će vas dočekati spomenik Jamesu Joyce-u. Također, nedaleko spomenika popijte hvaljenu tršćansku kavu u baru koji se nalazi u zgradi u kojoj je jedno vrijeme živio taj slavni irski pisac.

 

 

 

 

Piazza Unita d’Italia i dvorac San Giusto

Piazza Unita d’Italia je glavni i najveći trg u Trstu. Omeđen impozantnim građevinama trg nudi veličanstven osjećaj. Ovdje se odvijaju sve važne gradske manifestacije, izložbe, koncerti.

 

 

Nakon toga vijugavim, uskim ulicama Trsta zaputite se na brdo iznad grada gdje ćete za manje od 15 minuta laganog hoda doći do dvorca San Giusto. Zbog prekrasnog pogleda na cijeli grad ovaj uspon će vam se itekako isplatiti.

No, prije uspona proći ćete kraj očuvanog rimskog amfiteatra koji je vrijedan pažnje zbog toga što nudi dio prošlih i drugačijih vremena.

 

Molo Audace

Nakon što se opet spustite u grad otiđite do Molo Audace koji se nalazi u blizinu Piazze Unite. Zalazak sunca s toga mjesta će vas zaista očarati.

 

Kvalitetan kraj jednodnevnog bijega u Italiju

Nakon uzbudljivog dana u ovom energičnom gradu sjednite u neki od brojnih restorana i kafića uz Canal Grande i naručite već tradicionalni Aperol Spritz.

Uz Aperol ćete dobiti slasne, male sendviče odnosno cicchette. Također, dan okončajte nečim slatkim poput slavnog sladoleda slastičarnice Zampolli koju je New York Times proglasio najboljom slastičarnicom na svijetu koja nudi 70 različitih okusa sladoleda.

 

Blizina Trsta nudi mogućnost da na jedan dan upijete ponešto talijanskog šarma i napunite baterije za novi radni tjedan.

 

Fotografije: privatna zbirka

Autorica: Alberta Požgaj

 

Share.

About Author

themesphere

Comments are closed.