Je li cijena uspjeha prevelika?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Cijena uspjeha

Foto: Tatiana, Pexels

Nedavno smo na Business cafe online izdanju ugostili kolegu poduzetnika iz Slovenije koji je doživio burnout, dao otkaz, transformirao svoj život i kako to biva obično napisao o tome knjigu koja je naravno postala hit.

Pa kaže kolega Aljoša da burnout ne nastaje od previše rada, nego od gaženja vlastitih vrijednosti, od lovljenja uspjeha po tuđim kriterijima, ukratko kad nismo svoji.

Eto, dobro da sam prije dvije godine napisala knjigu Najjači si kad si svoj 😊 ne znajući da će pitanje autentičnosti biti sve aktualnije.

Da, istraživanja su pokazala da nas najviše usrećuju dobri, bliski odnosi i smisleni rad (kad radimo ono što nama ima smisla) i stoga čini se da očito sve kreće i završava od naših vrijednosti.

Tko smo, što i zašto zaista želimo, što znamo i volimo raditi, do čega nam je stalo?
Što nam je važno?

 

Što je uopće Vaša definicija uspjeha?

Za mene je sloboda i kvaliteta života. Sloboda je i moja najvažnija vrijednost.

Što je uspjeh za Vas?

Još je nešto važno kad to definiramo.

Često znam naglašavati i da pazimo u poslu da cijena uspjeha ne bude prevelika. Znate ono – ostvarite svoje ciljeve, uspjeh po svojim kriterijima, i sve je tu, ali putem ste izgubili drage ljude i zdravlje. Okus Pirove pobjede, zar ne?

Kao i kad odete liječniku, nešto Vas boli, oni se bave samo time i liječe simptome, to riješite i ops – ode nešto drugo pa opet ista priča.

Onda se netko pametan pojavi pa tome pristupi holistički, dakle gleda CJELINU, zna da je sve povezano i da mora pristupiti problemu SA SVIH RAZINA.

Zna da ne može na silu baviti se i rješavati jednu stvar jer će problemi nastati na drugoj strani.

Gašenje požara nije dobar pristup ni u čemu. Uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti u svemu. A to znači pristupati svemu i svim problemima HOLISTIČKI.

Radi se o tome da smo rješavajući jedan problem stvorili stotine novih!

Treba svemu pristupiti kao CJELINI.
Sve je povezano.
Zato mudro definirajte što je uspjeh za vas i što je to do čega je vama uistinu stalo.
Što Vam je važno.

Kristina

www.kristinaercegovic.com

Share.

About Author

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, EMBA, serijska poduzetica i spisateljica, organizatorica Business Cafea i urednica portala Žene i novac.

Comments are closed.