Iznenadi sam sebe

Pinterest LinkedIn Tumblr +
zena na livadi

Foto: Tatiana, Pexels

Prerađen tekst Zvonimira Baloga u duhu sa sadašnjim vremenom.

Preporuka – uživajte u tekstu svim svojim bićem i izvucite iz njega samo ono za vas najbitnije.

Nek’ on postane vaš osobni pokretač.

Lijepo je kad te netko iznenadi. Kad te iznenada posjeti draga osoba i kad ti donese nešto što te silno raduje, a čemu se nisi nadao.

Ugodno je kad ti stigne pohvala, priznanje. Kad se iznenada razvedri oblačno nebo. Kad dobiješ pozitivnu i poticajnu kritiku kojoj se nisi nadao. Kad iznenada dobiješ dopuštenje napraviti projekt kojeg si dugo želio.

Ugodno je kada iznenada popusti glavobolja i prestane boljeti zub. Krasno je kad te proljeće iznenadi, kad ti domahne sa susjednog balkona, kad te pozove na druženje….. Lijepo je kad ti iznenada postane jasno nešto što ti je cijelog života bilo mutno i nejasno. Lijepo je probuditi se iz sna u kojem si sanjao da si umro.

Divota je kad ti iznenada stigne e-mail od osobe u kojem piše da misli na tebe.

Uopće, život je pun raznih divota i iznenađenja. Usprkos tomu, ima dana, tjedana i mjeseci koji prolaze dosadno, bez trunke uzbudljivosti i iznenađenja.

Što da se tada radi?

I zato postoji rješenje, kao i za mnoge druge, naoko bezizlazne probleme.

Ako tebe nitko dugo nije iznenadio, pokušaj ti nekoga ugodno iznenaditi. Razmisli, kako bi primjerice mogao iznenaditi člana obitelji. Napraviš li zadatak prije roka koji se od tebe traži, mogao bi ugodno iznenaditi šefa ili kolegu. Voljena osoba bi mogla pasti u nesvijest od iznenađenja kada bi ju iznenada pozvao na nedjeljni izlet. Iznenadi prijatelja odlukom da ćeš umjesto njega napraviti neki zadatak.

Svi oni koje ćeš ugodno iznenaditi bit će odjednom sretni. A, s njima, dakako, i ti. Jer onaj tko drugoga može obradovati postaje dvostruko sretniji.

U najgorem slučaju, možeš iznenaditi sam sebe. Zar to nije ideja?! Jer i ti možeš ono čemu se nisi nadao.

Pričekaj negdje iza ugla neke lijenosti i reci: Paf! To više tako ne može. Iznenadi se: fotografiraj se ili nacrtaj u pozi neke važne osobe. Jer svi koji su danas znameniti i važni bili su svojedobno obični, bezvezni ljudi. Nezamijećeni.

Iznenadi se. Posveti sebi posebne gušte koje već duže vrijeme zanemaruješ. Uvrsti se na vlastitu listu posebnih ljudi i odaberi napisati svoje ime pod brojem 1. Odškrini vrata, na primjer, umjetnosti. Iznenadit ćeš se kakvih sve ovdje ima krasota.

Razmislite koga ćete i kako vi iznenaditi. Napišite popis, a onda to i učinite.

Ovo je moj popis:

Ožujak je vrijeme kad se učlanjujem u planinarsko društvo

  • Do kraja lipnja gotova je moja knjiga
  • Obradovati mamu nenajavljenim dolaskom 25.3.
  • Otići na Velebit
  • Do kraja mjeseca uložiti u jedan posao

A sad vi, odškrinite vrata neistraženog teritorija i napišite svoj popis. Sretno!

Ovu kolumnu možeš i poslušati IZNENADI SAM SEBE

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.