Izazovi suvremene žene

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada sam krenula pripremati članak i surfati na ovu temu, jao koliko problema. Dovoljno da požalim biti suvremena žena i da me demotivira za cijeli život pa ih neću prenositi na Vas.

Znamo već da nema dovoljno žena na pozicijama moći ni u poslu ni politici, da su žene u većoj mjeri žrtve raznih oblika zlostavljanja, da postoji stakleni strop, da postoji tzv. pink tax (rozi porez) što znači da su proizvodi za žene skuplji od vrlo sličnih ili istih za muškarce, da dalje ne nabrajam…

 

Što muči suvremenu ženu, koji su njeni najveći izazovi?

Prije svega, prvi izazov je u medijima nametnuti ideal ljepote.

Ne kažem da ne postoje žene 90-60-90, ali djevojčice bez oblina reklamiraju odjeću za žene u godinama s oblinama. Pa se ove potonje grizu zašto nemaju tijelo 15-godišnjakinje.

Pa se međusobno uspoređujemo, naša realna verzija tijela i života s tuđom Instagram ili FB verzijom života i to je osuđeno na propast i frustrira.

Svatko ima svoj križ, trava nije zelenija u tuđem dvorištu. Svi imamo svoj set karata koje nam je dodijelio život, najčešće nije nešto bolji ili lošiji od drugih, nego je na nama kako ćemo odigrati igru zvanu život.

Drugi najveći izazov – balansiranje karijere/poduzetništva ili majčinstva. Ako dodamo sve češću verziju single/samohranog majčinstva i karijere i biznisa, izazovi rastu.

Kad smo na poslu imamo osjećaj krivnje i grižnje savjesti jer nismo s djecom, jer ne slijedimo standarde iz Viber mama grupa, ne pečemo kiflice, ne radimo sami maske za maškare itd… Kad smo s djecom imamo osjećaj krivnje jer smo ambiciozne i fakat volimo tu djecu, ali bome volimo i sebe i želimo na neki put, želimo taj projekt… tog klijenta i sl.

Uvijek se sjetim situacije kad mi je jedan od biznisa naglo rastao kolege su mi čestitali, a kolegice ispitivale tko mi čuva malog. Da slučajno ne zaboravim osjetiti osjećaj krivnje što želim još nešto osim biti majka.

Treći izazov – rekla bih gdje su nestali muškarci. Svi nešto pričaju danas su žene jake, muškarci se toga boje. Uloge su se obrnule, muškarci ne znaju više što se od njih očekuje, tradicionalne potrebe i strukture nestaju… Rekla bih da se svi tražimo, no potreba za bliskošću i intimnošću te povjerenjem i pripadnosti u odnosima ne nestaje.

Tehnologija može svašta, ali ne može zamijeniti osnovne ljudske kvalitete i emocije. Inače, svašta sam se naslušala i doživjela svoj set razočaranja.

Kao jedna od takvih kakti jakih suvremenih žena mogu samo potvrditi da mogu sve sama, ali neću i uz sebe želim jakog muškarca, partnera uz kojeg mogu ponekad biti slaba.

Da Vas nasmijem – moja single prijateljica je prije imala poprilično dugačak popis – listu želja kakvog partnera želi i znate kako ta lista izgleda (btw za zlobnike, da, našla je partnera) – lista kaže samo da je muško i da je hetero. 🙂

 

Kako se nositi s izazovima suvremenog načina života?

Dakle, nećemo kukati i plašiti jedna drugu, nego da vidimo što možemo da se lakše odupremo ili nosimo s izazovima suvremenog načina života?

Prihvatiti sebe i svoje tijelo. Voljeti sebe, voljeti i njegovati svoje tijelo, zdravo se hraniti, brinuti o sebi, njegovati se u cijelosti s ljubavlju, vježbati i to sve radi svega toga, a ne zbog lova na neke standarde i muškarce iz teretane.

 

Ključ našeg uspjeha

Podržati jedna drugu. Pohvaliti sebe i druge žene. Umrežite se s drugim ženama. Otvoriti im vrata pa i ako nama nitko nikada nije otvorio. Budimo mi te koje će prekinuti lanac.

Možemo cijeniti sebe i podržati jedna drugu. Tu je ključ našeg uspjeha. Ne borba i usporedba, nego podrška.

Imala sam jedinstvenu priliku nešto doživjeti – bivša partnerica mog bivšeg partnera koji je nju varao sa mnom i ja smo se igrom slučaja srele i iskreno popričale.

Zanimljivo je bilo čuti što je on njoj govorio dok je bio sa mnom i meni dok je bio s njom. A mi žene uvijek optužimo onu drugu, a ON je glavni akter. Vrlo iscjeljujuće iskustvo. Voljela bih da mi se ukaže prilika da ovakav divan iscjeljujući razgovor odradim s još jednom ženom u mom životu s kojom sam imala sličnu situaciju, samo sam bila s druge strane.

Možemo poraditi na svom samopouzdanju. Sjetite se da smo dovoljno dobre takve kakve jesmo, da vrijedimo i da zaslužujemo.

Nikome se ne moramo dokazivati – voljene smo od Boga stvoritelja ako od nikog drugog (da se ne zavaravamo bezuvjetnom roditeljskom ljubavlju). Baš takve kakve jesmo ne moramo tražiti mrvice ljubavi i pristajati na gluposti u raznim odnosima i tražiti potvrdu izvana.

I za kraj, ali nikako ne manje važno, možemo mlatiti pare. 🙂 Zato sam i pokrenula projekt ŽENE I NOVAC.

Naime, novac nosi veću mogućnost izbora i znači slobodu. Žene u prosjeku zarađuju 11% do 20% manje od muških kolega za isto radno mjesto.

U poslu možemo cijeniti sebe. Možemo konačno početi tražiti novac, zasluženu povišicu ili ako imamo svoj biznis možemo ne spuštati cijene, ne davati, ali i ne žicati popuste i ne davati previše da bismo dokazale svoju vrijednost.

I za kraj, kraj. Pustimo romantiku na stranu. Činjenice su činjenice. Svaki treći brak se raspada. Možemo i trebamo imati svoj novac. Jer svaka sloboda počinje ekonomskom slobodom. Šveđanke taj novac zovu fuck off money. 🙂

Share.

About Author

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, EMBA, serijska poduzetica i spisateljica, organizatorica Business Cafea i urednica portala Žene i novac.

Comments are closed.