Istra kao savršena vikend destinacija

0

Najveći hrvatski poluotok nudi pregršt doživljaja. Od zelenilom bogate unutrašnjosti do prekrasnih gradova na obali. Zbog toga se Istra nameće kao savršena vikend destinacija.

Istra je savršena destinacija gdje ćete odmoriti i dušu i tijelo.

U svakom slučaju neće pogriješiti odlučite li se za simpatične gradove u unutrašnjosti poput Oprtlja, Buja, Motovuna, Grožnjana ili pak većih gradova na obali kao što su Pula, Rovinj, Umag, Poreč.

Foto: jggrz, Pixabay

Zanimljiva podjela

Malo je poznata činjenica kako se Istra sastoji od 3 dijela. Prvi dio je brdovit, sjeverni dio pod nazivom Bijela Istra, zatim slijedi niže pobrđe odnosno Siva Istra te treći dio koji se sastoji od niskih zaravni pod nazivom Crvena Istra. Također, postoji još jedna podjela koja Istru dijeli na Plavu i Zelenu odnosno na obalni i unutrašnji dio.

 

 

Šarolikost i bogatstvo Istre 

Istra pruža za svakog ponešto. Od bogate povijesti i tradicijom prožetih gradova i gradića do raznolike gastronomije i prekrasne prirode. U svakom kutku Istre ćete pronaći nešto za sebe.

Foto: jggrz, Pixabay

Nikako nemojte zaobići tradicionalna jela i namirnice Plave Istre poput savudrijske švoje, novigradske kapešante, brudeta ili slasnih jela Zelene Istre kao što su istarska supa, žgvacet, kroštule ili tartufi. Također, nemojte propustiti ni vinsku ponudu iz koje se izdvaja tipična istarska sorta vina istarska malvazija. Vodeći svjetski vinski kritičar Robert Parker je Malvaziju amfora iz istarskog podruma Kabola ocijenio s 90 od mogućih 100 bodova smjestivši je tako u skupinu izvanrednih vina.

Foto: pero, Pixabay

Jedno je sigurno, u Istri ćete pronaći mir zbog kojeg ćete se stalno vraćati u ovaj prekrasan dio Hrvatske.

 

Foto: flbu1220, Pixabay

Autorica: Alberta Požgaj

 

 

 

Share.

About Author

themesphere

Comments are closed.