Nakon ljetnih vrućina po kojima su mnogi od nas “bježali” od kuhinje, jesen je vrijeme za gastro užitke! Povratak rutini, obavezama i druženju znači da smo i više kod kuće. Bilo da tražite recept za novi kolač koji će oduševiti vašu obitelj ili slasticu za neku proslavu, ovaj sočan i mirisan kolač pravi je izbor u jesenskim danima.
Kolač od bundeve za koji će vas svatko tražiti recept
Ako volite sočne kolače i isprobavanje novih recepata sa sezonskim namirnicama, ovaj kolač od bundeve naprosto ćete obožavati. Vole ga i djeca i odrasli pa ćete možda poželjeti napraviti duplu količinu. Čak i ako inače niste ljubitelj bundeve ili je ne zamišljate u slasticama, ovaj kolač promijenit će vam mišljenje!
Potrebni sastojci:
- 4 jaja
- 220 g šećera
- 250 g pirea od bundeve
- 250 ml ulja
- 250 g oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice cimeta mljevenog
- 1 žličica Sode bikarbone
- 1 žličica soli
Za glazuru:
- 750 g sirnog namaza
- 2 žlice šećera u prahu
- pola male žličice ekstrakta vanilije
- 1 – 2 kapi limuna
Umjesto glazure: pekmez ili šećer u prahu
Postupak:
Prvo pripremite pire od bundeve tako da je isiječete na kockice, stavite na papir za pečenje, pećnicu upalite na 200 stupnjeva i pečete 20 minuta tj dok ne postane mekana. Pečenu bundevu potom ohladite, ogulite i napravite pire. Ovaj pire odličan je i za druga jela i slastice, a u hladnjaku može stajati do čak 10 dana (može se i zamrznuti kako biste uživali u bundevi tijekom cijele godine).
Potom u posudu stavite jaja, šećer, pire od bundeve i ulje te miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine. U drugoj posudi pomiješajte brašno, cimet, sol i prašak za pecivo. Sjedinite te dvije smjese, malo samo pomiješajte da se sve sjedini i stavite peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
I vaš kolač od bundeve je gotov! Biskvit će biti jako mekan, sočan i mirisan, a izvrsno prija uz kavu ili čaj. Uz njega savršeno ide glazura od sira koju dobivate tako da mikserom pomiješate sve navedene sastojke, stavite preko ohlađenog biskvita i još malo ohladite u frižideru. Ako ne želite glazuru, dovoljno je biskvit posipati šećerom u prahu, a neki ga premažu i smjesom od marmelade s marelicom i malo vode. Izbora je mnogo, a ovaj sočan biskvit odlična je baza za kulinarske eksperimente!