Iskustvo sebe

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Iskustvo sebe

Foto: David Luck

Jeste li ikada promatrali sebe kroz svoja iskustva?

Promatranjem svojih iskustava i sebe tijekom istih, zapravo najviše možete naučiti o sebi, a time posredno i o svijetu koji ste stvorili. Svako iskustvo nudi mogućnost za nove uvide i spoznaje. Naravno, nisu sva iskustva jednaka, niti podjednako iziskuju vašu pozornost i energiju.

Uzmite primjerice iskustva svog današnjeg dana. Više-manje, sve se svodi na neku rutinu. U toj rutini nema previše prostora za osobni rast. To je kao da iznova ponavljate svaki dan jedno te isto gradivo, koje ste odavno usvojili.

Ono što je novo u toj rutini ste – Vi. Vaša svjesnost i vaše znanje, koje je upravo iskustvima nadograđeno kroz godine bivanja. Ponekad se može činiti dosadno ponavljati jedne te iste stvari. Ali, ako prebacite fokus, sa stvari i situacija, na proces koji se odvija „unutar vas”, zapanjit ćete se koliko ćete otkriti o sebi.

Promjena fokusa „izvan sebe” na „unutar sebe” je osnova za bilo kakav osobni i duhovni rast.

Energiju koju ste dosad trošili na pokušaj opravdanja svog svijeta, usmjerite na svoju unutarnju snagu. Budite mirni i tihi, u bilo kojoj situaciji. Ostanite u svojstvu promatrača, što bi značilo: nemojte zauzeti stav. Doživite situaciju u potpunosti neutralno. Bez prosudbe. Možda se pitate znači li to da ne trebate sudjelovati u nečemu? Naravno da ne. Sudjelujte, ali pri tom pozornost držite na sebi i promatrajte sebe, kako se ponašate u konkretnoj situaciji te što sve osjećate.

 

Doživljaj iskustva u njegovoj suštini kakvo ono jest

Ovdje sada nastupa, po meni najvažniji, faktor za istinsku spoznaju, a to je doživljaj iskustva u njegovoj suštini kakvo ono jest. Bez potrebe da se iskustvu daju etikete pozitivnog, dobrog ili lošeg.

Zašto to govorim?

Zato što u zadnje vrijeme imam dojam da su ljudi koji rade na sebi, toliko opijeni potrebom pozitivnog mišljenja, da jednostavno stvaraju zakrivljene slike o sebi i svijetu i onome što se zapravo u njihovoj stvarnosti događa.

Moć pozitivnog mišljenja? Naravno, da! Jer, svima je ponekad potrebna utjeha i ohrabrenje. Ali, stalno inzistiranje na pozitivi, nije ništa drugo do još jedan film uma, koji nema svoje uporište u stvarnosti.

Iskustvo je stvar izbora. Ovisno o onome što iz iskustva imate namjeru dobiti, to ćete najvjerojatnije i primiti:

  • ako iskustvu pristupite iz pozicije pozitivnih emocija, zasigurno će i doživljaj iskustva biti pozitivan
  • ako iskustvu pristupite iz negativnih emocija, iskustvo će biti negativno
  • ako iskustvu pristupite s pozicije neutralnog promatrača, iskustvo će ostati samo iskustvo.

Sjetite se banalnog primjera: pala je kiša. Neki će u iskustvu kiše vidjeti ljepotu, prepoznati energiju čišćenja i prilagoditi svoje ponašanje i postupke novonastaloj situaciji. Drugi će okriviti gospodina Vakulu, jer su baš taj dan obuli krive cipele. A nekima će kiša, ostati samo – kiša.

No, ono što je poanta ovog teksta, jest da vas želim uputiti u to da idete preko svojih ustaljenih obrazaca da sebe i svoj svijet promatrate kroz naočale pozitivnog i negativnog. Da naprosto prihvatite sve upravo onako kako dolazi, i da pri tom s razine neutralnog promatrača promatrate što se događa u vama dok u nečemu sudjelujete. Bez obzira da li je vaše sudjelovanje orijentirano „na van” ili „na unutra”. Kada u to mjesto dođete, naći ćete se pred vratima iza kojih stoji spoznaja tko ste. Zašto? Zato što je to jedini put do vaše stvarnosti. A živjeti stvarnost, znači živjeti sebe, bez filtera uma.

Biti u svojstvu promatrača, zapravo znači biti spreman svjedočiti, ne samo lijepe i ugodne emocije, već i svoju bol i strah. Ustrajanjem na pozitivi, to nikako ne ide zajedno. Postanite svjedokom svake svoje boli i straha, koja se uzdigne u vašu svijest, a koja je potaknuta iskustvom. Dozvolite si tu ranjivost. Jedino tako ćete doći u mjesto u kojem ćete prestati skrivati sebe od sebe samih, jer ćete svakoj emociji koja se uzdigne priznati njeno postojanje. A to je način da se ona dezintegrira i da izgubi na svojoj snazi.

Ovo je put do slobode. Kroz Vas do Vas.

S ljubavlju, Marina

P.S. Ukoliko želite saznati više o ovoj temi ili Vam je potrebno vodstvo da prođete kroz opisani proces, slobodno se javite na lobojacoaching@gmail.com 

Share.

About Author

Marina Loboja

Certificirani sam Mindfulness trener i trener osobnog razvoja, dok naglasak stavljam na deep transformational coaching. Kroz dugogodišnju praksu na polju osobnog razvoja, upoznala sam različite oblike rada na razini duha, uma, emocija i fizičkog tijela. Pozornost držim na osvještavanju sustava vjerovanja i promjeni obrazaca ponašanja. Spoznaja vlastite stvarnosti te postizanje jasnoće puta u povratku svojoj autentičnosti, predstavljaju početni korak za samoostvarenje u svim aspektima života. e-mail: lobojacoaching@gmail.com

Comments are closed.