Instant ljudi

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Instant ljudi

Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Danas jeste, sutra niste. Prepoznajete li u svom okruženju  instant ljude?

Vjerujem da ste barem jednom u životu pojeli juhu iz vrećice. Ta juha je bila skuhana za svega par minuta, odradila je svoje. Ali je osjećaj domaće juhe, koja se kuhala satima na starom bakinom štednjaku i koja se pripremala s ljubavlju – izostao. Bakinu juhu pamtit ćete čitavog života. Taj okus i miris! Juhu iz vrećice pokušat ćete zaboraviti istog trenutka kada ste ju pojeli.

Tako je isto i s ljudima. Ljudi dođu i odu. Rijetki su ti koji su s vama čitav vaš život. Svaki period vašeg života stavlja pred vas različite ljude ovisno o iskustvima koja trebate iskusiti. Međutim, jedni su upravo specifični. Ja ih nazivam – instant ljudima.

 

Tko su instant ljudi?

Odnos s njima počinje vrlo naglo i poprilično je intenzivan od samog početka. Odjednom, imate novog prijatelja s kojim provodite većinu svog vremena. Ako i niste zajedno, odnos se odvija putem mobitela ili na neki drugi način. Uglavnom, imate osjećaj da su neprestano prisutni.

Zbog pozornosti koju dobivate, u vama se pobuđuje osjećaj vrijednosti. Od nekoga ste prepoznati! Pažnja vam izrazito godi. Uopće ne promišljate o razlozima zašto je ta osoba sad tu. To je ionako sad nevažno, jer između vas sve savršeno funkcionira.

Takav odnos obično traje određeno vrijeme. A onda, odjednom, sasvim neočekivano prestane. Telefon više ne zvoni, poruke ne stižu, nema poziva na kavu i druženje. Ništa vam nije jasno. Promišljate što se dogodilo. Pokušavate uspostaviti kontakt, a ta osoba više nema vremena. Ispred sebe ima neku novu igru koja joj više odgovara. To više niste vi. Vama ostaje samo tup osjećaj odbačenosti. Navikavate se na novu stvarnost. Nije lako. Nedostaje vam taj osjećaj pozornosti. Tražite ga na drugim mjestima, od drugih ljudi, očekujući neko biće u svom životu koje bi popunilo nastalu prazninu.

Nakon određenog vremena, uspjeli ste zaboraviti doživljeni intenzitet odnosa i svoju ste stvarnost oplemenili novim sadržajem i onda – slučajan susret! Osjećaji koje ste potisnuli sada su opet na površini. Ta osoba odjednom ima neku novu potrebu prema vama. Predlaže druženje. Međutim, sada ste na oprezu. Više joj ne pristupate s ranije razine sebe. Bojite se biti povrijeđeni pa razmišljate: „Da ili ne?” Možda ste čak i kavu dogovorili. Ali to više nije to. I tako ukrug. Ponekad i godinama.

 

Koja je poanta takvih odnosa?

Iskustva koja doživljavate mogu biti dvojaka – ona koja ne uzrokuju promjenu u vašim životima, te ona koja sa sobom nose korjenite promjene. Iskustva koja mijenjaju stvarnost neophodna su za osobni rast. Vaše putovanje na zemlji nije statično. Cilj bića jest rasti i razvijati se.

Iskustva s instant ljudima posebna su po tome što ste temeljem odnosa s njima u mogućnosti iskusiti cijelu lepezu osjećaja: od onih najdivnijih i najljepših, do onih najtežih. Iako se na samom kraju može činiti da to iskustvo nakon ljepote donosi određenu količinu patnje, prisutnost tih osoba u životu je poprilično važna. Iz tog odnosa imate mogućnost naučiti tko ste, što želite, kuda idete, kakva mišljenja i stavove imate.

Što je iz konkretnog odnosa potrebno naučiti o sebi, obično se ne prepoznaje iz prve ruke. Uslijed opijenosti pozornošću koja vam je dana od osobe koja stoji pred vama, često niste niti svjesni da vam se takav odnos upravo događa. Niti vam ne pada na pamet da bi taj odnos u tren oka mogao završiti. Ako malo dublje sagledate prirodu tog odnosa, vidjet ćete da je taj odnos opstao upravo zato što je hranio vašu glad za nekom vašom potrebom. Iz nekog samo vama poznatog razloga bilo vam je važno da je ta osoba tu.

Da biste se oslobodili od patnje koju vam takav odnos može donijeti, važno jest da osvijestite svoje potrebe, njihov izvor i uzrok. Tada ćete u interakciji sa svakom osobom biti u mogućnosti pristupati s cjelovitije razine sebe, svjesni svojih postupaka, a time i onoga čemu vam taj odnos služi. Bit ćete u mogućnosti preispitati svoja uvjerenja i stavove. Vidjeti sebe iz nekog novog kuta. Osvijestiti dio sebe koji ranije niste niti primjećivali.

 

Kada ste dobri prema sebi, dobri ste i prema drugima

Drugim ljudima najbolje je pristupati s razine ljubavi, poštovanja i suosjećanja, ali prema sebi. Kada ste dobri prema sebi, dobri ste i prema drugima. Držati pozornost na sebi i suzdržavati se od tumačenja tuđih postupaka ponekad može predstavljati popriličan izazov. Ali zato ste tu da o tome učite i da svjesno odlučite koju ćete akciju prema osobi poduzeti. Jer, u konačnici svaki postupak koji poduzimate prema drugome, zapravo poduzimate prema sebi. Drugi su samo vaše ogledalo. Tu su upravo zato da biste vidjeli sebe.

Na kraju ostaje samo pitanje: „Što vi želite vidjeti?”

Marina Loboja

Share.

About Author

Marina Loboja

Certificirani sam Mindfulness trener i life coach, dok naglasak stavljam na deep transformational coaching. Kroz dugogodišnju praksu na polju osobnog razvoja, upoznala sam različite oblike rada na razini duha, uma, emocija i fizičkog tijela. Pozornost držim na osvještavanju sustava vjerovanja i promjeni obrazaca ponašanja. Spoznaja vlastite stvarnosti te postizanje jasnoće puta u povratku svojoj autentičnosti, predstavljaju početni korak za samoostvarenje u svim aspektima života. e-mail: lobojacoaching@gmail.com

Comments are closed.