Inspiracija se ne čeka, inspiracija se stvara

0
inspiracija se stvara

Foto: Andre Furtado, Pexels

Vjerujem da svaka suvremena žena želi biti uspješna u svim sferama svog života – imati prikladnog partnera, obitelj, dom, uspješan posao i karijeru te društveni život. A što je s izražavanjem vaše osobnosti? Onoga što predstavlja osobni pečat vaše nutrine?

Za potrebe ovog teksta prikazat ću vam mini coaching proces.

Prije nekog vremena susrela sam se na kavi s prijateljicom. Požalila mi se kako su joj dani monotoni – posao, kuća, djeca – te kako bi voljela imati nešto samo svoje, što će je ispunjavati i što će joj pružati zadovoljstvo. Na pitanje što bi to bilo, odgovorila je: „Ne znam.“

Predložila sam joj, naravno ako je voljna, da razmisli o tome i da zapiše sve ideje koje joj padnu na pamet. Također sam je zamolila da mi se povratno javi da popričamo o onome što je zapisala.

Prošlo je tjedan dana, nije se javila. Štoviše, u tih tjedan dana smo se i slučajno srele, ali razgovor s kave nije spominjala. Nije dala ni naslutiti promišlja li o „zadaći” koju je dobila. S obzirom da se nije javljala ni idući tjedan, odlučila sam je nazvati. Na pitanje je li sastavila popis ideja, odgovorila je: „Nisam, ne znam što.“ Rekla je da nema niti jednu konkretnu ideju što bi to bilo. Stoga sam joj sugerirala da se prisjeti trenutaka kada se u svom životu osjećala posebno dobro i živo. Rekla je da uživa pisati. U sjećanju joj je ostao osjećaj kada je pred publikom čitala svoje tekstove i pri tom vidjela da ljudi upijaju svaku njezinu riječ.

„A da počneš pisati?” pitala sam. Veselo je odgovorila: „E, to bih mogla!“ Sljedećih tjedan dana opet se nije javila. Nešto mi je govorilo da bi bilo dobro opet malo je pogurati. Stoga sam je nazvala i pitala je li počela pisati. Odgovor je bio poznat: „Ne znam što.”

Okrivila je nedostatak inspiracije. Nije znala kako niti u kojem smjeru krenuti. U tom trenutku nije shvaćala da se inspiracija ne čeka, već da se stvara. Sjele smo i razgovarale. Kroz razgovor su na površinu isplivale mnoge sumnje, što je posve uobičajeno za ovu fazu procesa. Bez obzira na strah koji je osjećala, odlučila je usmjeriti pozornost na ono što u ovom trenutku može učiniti. S potpunim povjerenjem u sebe, odlučila je pokrenuti blog. No, u trenutku odluke, kroz glavu joj je opet prošlo bezbroj misli i strahova. „A tko uopće čita blog? Ja nikad ne čitam blog. Modernije je imati vlog nego blog!”. Pokušaj prebacivanja pisanja bloga na snimanje vloga bio je još samo jedan pokušaj bježanja od prihvaćanja glasa njezine duše koja joj je šaptala da se izrazi kroz pisanu riječ.

Par dana nakon toga gledala je televizijski talk show u kojem je gostovala vlasnica poznatog portala. Saznanje da postoji netko tko je postigao uspjeh s pisanom riječju bila je više nego dovoljan okidač da se upusti u avanturu. Pretragom portala vidjela je poziv upućen osobama koje su voljne pisati da im se pridruže. Odmah je shvatila da je idealan kandidat. Javila im se e-mailom te dobila povratnu poruku da će objaviti njezine tekstove s obzirom da odgovara njihovom profilu.

Trebalo joj je svega par dana da pripremi tekst koji joj je tematikom bio blizak, s obzirom na životno iskustvo iz područja kojim raspolaže. Nakon što je poslala tekst, isti je nakon svega sat i pol bio objavljen. Objavu je podijelila na svom Facebook profilu, te je uskoro primila pregršt čestitki i prelijepih komentara. Zbog povratne informacije o tome kako je njezin tekst prihvaćen, osjetila se posebno ispunjenom i živom jer su u njoj opet bile pobuđene emocije uspjeha, ponosa i sreće.

Prilikom postavljanja ciljeva važno je slušati svoj unutarnji glas, koji vas vodi prema ispunjenju vaše svrhe.

Iz prikazanog coaching procesa vidljivo je koliko je važno prepoznati pravi cilj. Prepoznati pravi cilj ponekad može predstavljati popriličan izazov. Prilikom postavljanja ciljeva važno je slušati svoj unutarnji glas koji vas vodi prema ispunjenju vaše svrhe, pogotovo u slučajevima kada želite izraziti sebe na osobnom planu, kao što je to opisano u prikazanom procesu. Najlakši način prepoznavanja pravog cilja jest da prilikom promišljanja o cilju držite pozornost na vlastitoj vrijednosti. Na onome što vi zapravo jeste. Koje su to vrijednosti koje možete ponuditi sebi i svijetu? U konkretnom slučaju to je prepoznato, stoga je i uspjeh uslijedio u vrlo kratkom vremenu.

Nadalje, važno je odluku pretvoriti u djelo. Zadržite li proces inspiracije samo na promišljanju, ostajete u zoni misli. Kreacija postaje stvarnost tek kada odluka bude poduprta djelom. Ako je za ostvarenje cilja potrebno poduzeti više koraka, važno je da svi koraci budu poduzeti.

Osjećaj straha koji se pri tom javlja je normalna pojava. Strah ukazuje da ste se usudili napustiti svoju zonu ugode. Kada se strah pojavi, pozornost valja zadržati na ispunjenju prvog sljedećeg koraka. Nikako nije dobro promišljati o ispunjenju krajnjeg cilja, jer iz pozicije početnika krajnji cilj može izgledati nedostižno, što dodatno potencira strah.

Ostvarenjem pojedinog koraka dobivate vjetar u leđa jer ste iskusili osjećaj uspjeha.

Opisani coaching proces ovdje nije gotov. On nije konačan. Objava jednog teksta na portalu predstavlja tek prvi korak prema onome što jednog dana može poprimiti puno veće razmjere – obuhvatiti puno veći broj ljudi, možda i druge formate izražavanja.

Važno je samo da potaknuti prvotnim uspjehom nastavite slijediti svoj unutarnji glas i poduzimati korake koji će vam se na putu otvarati. Na putu koji ćete sami stvoriti, slijedeći putokaze svoje nutrine.

Autorica: Marina Loboja

Share.

About Author

Marina Loboja

Certificirani sam Mindfulness trener i life coach, dok naglasak stavljam na deep transformational coaching. Kroz dugogodišnju praksu na polju osobnog razvoja, upoznala sam različite oblike rada na razini duha, uma, emocija i fizičkog tijela. Pozornost držim na osvještavanju sustava vjerovanja i promjeni obrazaca ponašanja. Spoznaja vlastite stvarnosti te postizanje jasnoće puta u povratku svojoj autentičnosti, predstavljaju početni korak za samoostvarenje u svim aspektima života. e-mail: lobojacoaching@gmail.com

Comments are closed.