I vi možete sudjelovati u kreiranju pravnih akata

0

 

Autorica: Darinka Bertović 
Certificirana voditeljica izrade dokumentacije i voditeljica projekata EU

 

Jedna od izjava koju vrlo često čujem u razgovoru o bilo čemu je “ionako ništa ne možeš promijeniti”.

Ljudi se žale na zakone, na političare, na nadređene, na kolege, na trgovce, javne službe i tako dalje. Na sve što možete zamisliti.

Ali imam dobru vijest! Sve se može promijeniti! Osim smrti. Nju ne možemo opozvati.
Sve drugo je u našim rukama. Pitanje koje si trebamo postaviti je znamo li kako i želimo li.

Za jednog pojedinca je nemoguće da reagira na sve što se oko njega događa. Ne samo nemoguće, nego nije ni potrebno. Iako, sve što se događa oko nas se tiče i nas.
Ali, svaki pojedinac ima svoja polja interesa i u tim bi poljima svakako morao reagirati.
Ne znam kako vi, ali ja bih htjela da naša djeca žive u boljim okolnostima. Htjela bih i ja živjeti u boljim okolnostima. Ali okolnosti se ne mijenjaju ni same od sebe ni preko noći. To je proces koji nikada ne prestaje.

Vjerujem da je zakonodavstvo područje koje je svima nama iznimno važno. Jedna narodna poslovica kaže da svaki čovjek u životu barem jednom ima posla sa sudom. Čak i da nemate posla sa sudom, zakoni su tu i usmjeravaju naše živote nevidljivim putevima.

Ako niste znali, postoji način da sudjelujete u kreiranju zakona. Svih vrsta. Taj je način omogućen kroz zanimljiv portal koji se zove eSavjetovanja. Na taj portal sve institucije koje sudjeluju u kreiranju zakona stavljaju prijedloge zakona na uvid javnosti. Ne samo na uvid, nego na tom portalu možete davati svoje prijedloge, mišljenja, sugestije, komentare.

Svaki se zakon, odnosno zakonski akt na portalu nalazi otprilike 30 dana za vrijeme kojih je moguće dati svoje prijedloge i komentare. Da biste mogli komentirati, potrebno je kreirati profil i prijaviti se svaki put kada želite nešto komentirati. Komentirati možete doslovno svaku rečenicu u zakonskom aktu.

Na tom portalu se gotovo na dnevnoj bazi objavljuju novi prijedlozi i poziva se zainteresirana javnost na sudjelovanje.
Jedno od područja koje se pojavljuje na portalu eSavjetovanje je i područje EU fondova. Prijedlozi su vezani za izradu Uputa za prijavitelje ili recimo kreiranje teksta Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga.

Za današnji tekst sam izdvojila dva važna savjetovanja koja su na portalu osvanula ovih dana:

1. Savjetovanje otvoreno 29. 12. 2017. godine i otvoreno je do 19. 1. 2018. godine s temom “Ključni elementi Poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo – faza I”

2. Savjetovanje koje je otvoreno 3. 1. 2018. godine s temom “nacrt Uputa za prijavitelje Poziva na dostavu projektnih prijedloga Znakovi kvalitete”. Savjetovanje je otvoreno do 22. 1. 2017.

Morali bismo svi biti odgovorni pojedinci i sudjelovati u ovakvim savjetovanjima. Ukoliko želimo zdravo društvo, onda tom društvu moramo dati i svoj doprinos. Ne mogu dovoljno, ili previše, istaknuti važnost našeg osobnog sudjelovanja u ovakvim savjetovanjima.

Zato, sljedeći put kad kažete ili čujete nekoga da govori “ionako ništa ne možeš promijeniti”, sjetite se portala eSavjetovanje. Pretplatite se na njihove novosti i odaberite područje koje je vama značajno.

I sudjelujte!! Samo tako možemo biti sigurni da će se okolnosti promijeniti.

Foto: Jessica45, Pixabay

Share.

Comments are closed.