Drevna havajska umjetnost rješavanja problema: Ho’oponopono

1

Tehnika Ho’oponopono ne traži od vas da analizirati, radite na traumama, traženjima uzroka… Vrlo je jednostavna i može je svatko naučiti.

karmen jerkovićKad joj je u ruku došla knjiga Joa Vitalea „Nulta granica“, Karmen Jerković je započela svoje putovanje kroz Ho’oponopono tehniku. Prakticiranjem ove drevne havajske tehnike, dogodio joj se novi brak uz supruga kakvog bi poželjela svakome, nestale su nesanice koje je imala od djetinjstva, nestao je herpes u oku za koji medicina nema rješenje, riješila je financijske dileme, „stvorio“ se odličan stan i okružuju je fantastični ljudi. Sve to je postigla i dalje postiže bez napora. Osim tih vidljivih stvari, Karmen je dobila drugu još važniju nagradu, a to je mir i povjerenje u životni proces.

Kad je na prvi pogled nestajalo sve ono što je prije činilo njen život, došao je Ho’oponopono. Uhvatila se za njega kao za slamku i od samog početka započela s prakticiranjem točno onako kako i koliko treba. Ni mir ni povjerenje nisu došli preko noći. Kao realnog i logičnoj osobi, Karmen je trebalo vremena da prihvati da se u kratkom vremenu dogodio preveliki broj „slučajnosti“.

Najfascinantniji je bio mir koji je osjetila. Nikad do tada nije osjetila tako dubok, istinski mir koji je došao s Ho’oponoponom. Kako su se počele rješavati stvari u njenom životu, a neki na zaista nevjerojatne načine, došlo je i povjerenje. Počela je otpuštati, otkrivati ljepotu prepuštanja i sve više je jačalo povjerenje u vodstvo.

Tek tada je saznala što znači istinski uživati u životu. Počela je živjeti, jer je osjetila da je ono prije bila samo imitacija života.

Za prakticiranje Ho’oponopono tehnike,  Karmen savjetuje da slijedite 3 jednostavna koraka:

  1. Preuzmite stopostotnu odgovornost za sve što vam se događa u životu

Možda zvuči zastrašujuće, ali odgovornost nije jednako što i krivnja. Sve što je u našoj realnosti, već postoji u nama. Sve su zapravo sjećanja, podaci koji se ponavljaju i dolaze opet kako bi nam dali priliku da ih očistimo i obrišemo. Odgovornost je oslobađajuća jer nam daje mogućnost da mijenjamo sve što nas muči i što nije dobro u našem životu.

  1. Stalno čistite

Čišććenje u Ho’oponopono tehnici znači ponavljanje nekih od alata kojih ima jako mnogo, a najčešće se spominju „Hvala“ i „Volim te“. Potrebno je stalno, iz trenutka u trenutak ponavljati „Hvala“ i/ili „Volim te“. U početku je to, naravno, nemoguće, jer um sabotira našu novu aktivnosti, ali čovjek treba biti strpljiv, jer nakon nekog vremena to postaje automatizam.

  1. Nemojte imati očekivanja

Da bismo ustrajali u čišćenju, potrebno je imati barem malo povjerenja, ali ne i očekivanja. Očekivanja znače da očekujemo da će se problemi riješiti na točno zamišljeni način, za koji mi mislimo da je najbolji i u točno određenom vremenskom razdoblju. Mi trebamo napraviti svoj dio, čistiti i zahvaljivati, no samo Bog zna što je najbolje za nas i to će nam dati. Mnogi ljudi žive život ispunjen očekivanjima i željom za kontrolom. Ho’oponopono tehnika nam pomaže da vratimo povjerenje u život i doživimo oslobođenje te živimo u skladu s potrebama naše duše.

Share.

1 komentar